Єврокомісія виділить майже 100 тисяч євро Естонії для розслідування пошкодження Balticconnector

Четвер, 15 лютого 2024, 16:45

Європейська комісія вирішила виділити майже 100 тисяч євро Департаменту поліції і прикордонної охорони та Військово-морським силам Естонії, щоб підтримати розслідування пошкодження газопроводу Balticconnector, що сталось 8 жовтня 2023 року.

Про це повідомила пресслужба ЄК у четвер, пише "Європейська правда".

Фінансування з Фонду внутрішньої безпеки доповнює надзвичайну підтримку, вже надану Фінляндії в грудні 2023 року.   

Після диверсії на трубопроводах "Північних потоків" комісія прискорила свою роботу над забезпеченням стійкості критичної інфраструктури. З січня 2023 року діють нові правила щодо стійкості критично важливих об'єктів, а також мереж і систем зв'язку ЄС.

Реклама:

Для покращення реагування ЄС на руйнівні інциденти критичної інфраструктури зі значним транскордонним впливом комісія запропонувала рекомендації щодо плану розвитку критичної інфраструктури.

Також було посилено вже існуючу співпрацю між ЄС і НАТО. У січні 2023 року президентка комісії фон дер Ляєн і генеральний секретар НАТО Столтенберг започаткували Цільову групу з питань стійкості критичної інфраструктури.

Як відомо, влада Фінляндії та Естонії розслідують ураження газопроводу Balticconnector і телекомунікаційного кабелю, що з'єднує дві країни.

Після попереднього розслідування влада зосередилася на китайському судні NewNew Polar Bear, яке перебувало в цьому районі під час пошкодження інфраструктурних об’єктів. Фінська поліція вважає, що судно могло кинути якір на морське дно, розірвавши трубопровід і численні телекомунікаційні кабелі.

Голова МЗС Естонії Маргус Тсахкна раніше заявив, що тривалість розслідування буде залежати "від Китаю – наскільки Китай готовий до співпраці".

Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію.
Реклама: