Україна ініціює перегляд правил торгівлі з ЄС в Угоді про асоціацію

Середа, 7 лютого 2024, 14:35

Україна прагне, аби режим торгівлі з ЄС із повним скасуванням мит був закріплений в Угоді про асоціацію з Євросоюзом. 

Про це у середу на брифінгу з очільником дипломатії ЄС Жозепом Боррелем у Києві заявив глава українського уряду Денис Шмигаль, повідомляє "Європейська правда".

"Ми, безумовно, вітаємо рішення Єврокомісії продовжити до червня 2025 року повне скасування мит на українську продукцію. Разом із Угодою про асоціацію це рішення забезпечить Україні так званий "економічний безвіз", – сказав Шмигаль.

Він додав, що Київ не лише очікує швидкого схвалення цієї ініціативи усім інституціями ЄС, але вважає важливим закріпити такий повністю вільний режим торгівлі в самій Угоді про асоціацію. 

Реклама:

"Це один з головних напрямків нашої роботи цього року у торговельних відносинах з ЄС… Сподіваюсь, що відповідні переговори можуть бути анонсовані вже під час Ради асоціації", – додав глава уряду.

Шмигаль також визнав, що надто різкі зміни у торговельних потоках можуть викликати непорозуміння. "Тому наше спільне завдання – забезпечити відкриту і безбар’єрну торгівлю, яка буде відповідати інтересам як виробників з України, так і в ЄС", – резюмував він.

Нагадаємо, Єврокомісія рекомендувала продовжити ще на рік повне відкриття ринку ЄС для української продукції, в тому числі аграрної.

Це рішення було ухвалене у безпрецедентно несприятливих для України обставинах.

П’ять країн ЄС зверталися до Єврокомісії, запропонувавши на рівні всього ЄС ввести обмеження на експорт українського зерна, кукурудзи та олії. Чотири з цих країн – Польща, Угорщина, Словаччина та Болгарія – ввели односторонні обмеження щодо української агропродукції – причому фермери з цих країн заявляють про масштабні втрати через український демпінг.

Чинний режим преференцій для України добігає кінця 5 червня. Втім, для продовження дії преференцій це рішення має бути ще схвалене Європарламентом та Європейською радою.

Про те, що у такій ситуації має робити Київ – читайте у колонці експерта у сфері українсько-польської торгівлі Юлія Зорі Нова блокада українського кордону: що пішло не так і що тепер має робити Київ

Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію.
Реклама: