Трамп програв одну зі спроб "завернути" у суді справу щодо зберігання вдома таємних документів

П'ятниця, 15 березня 2024, 07:28

Колишній президент США Дональд Трамп отримав відмову в суді у спробі припинити розгляд справи щодо зберігання ним вдома таємних документів.

Як пише "Європейська правда", про це повідомляє The Hill.

У четвер федеральна суддя Ейлін Кеннон після 3-годинного засідання відхилила спробу Трампа добитися закриття справи про зберігання таємних документів через "неконституційну неясність".

Юридична команда Трампа подала дев’ять різних клопотань, спрямованих на розвал справи. В одному з них адвокати аргументували, що немає чіткості у тому, як законодавство має застосовуватися у даному випадку, і це уможливлює вибіркове переслідування з боку Мін’юсту та звинувачення Трампа, тоді як інші можуть уникнути відповідальності за схожі дії – маючи на увазі президента Байдена, у якого у приватній власності теж знайшлися старі документи. 

Реклама:

Суддя у четвер розглянула лише два з дев’яти клопотань і ще не винесла рішення щодо решти. Серед таких, зокрема, спроба Трампа завернути справу з аргументом, що знайдені на його віллі таємні документи мають вважатися власним архівом, а не президентським. 

Американське законодавство вимагає від президентів після того, як вони залишають посаду, передавати увесь архів за час перебування на ній в Адміністрацію національних архівів, проте дозволяється залишити собі записки особистого характеру, як наприклад щоденники та подібні записи, які є суто приватними. 

Повноцінний розгляд справи по суті почнеться у травні 2024 року.

Читайте більше тут: Дональд Трамп та кімнати з таємницями: чому експрезиденту США загрожує 400 років в'язниці.

Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію.
Реклама: