До ексміністра юстиції Польщі прийшли з обшуком

Новини — Вівторок, 26 березня 2024, 12:27 —

У Польщі тривають обшуки за підозрами у зловживаннях у підпорядкованому Мін'юсту фонді за часів попередньої влади; з обшуком прийшли у тому числі до колишнього міністра юстиції Збігнєва Зьобро. 

Про це повідомляє RMF24, пише "Європейська правда". 

За ордерами Національної прокуратури співробітники Агентства внутрішньої безпеки з ранку 26 березня проводять обшуки у десятках місць по всій території країни – квартирах, будинках, офісних приміщеннях, затримано четверо осіб.

Справа стосується ймовірних зловживань у рамках роботи Фонду справедливості, що призначений для фінансової підтримки постраждалих від злочинів та нещасних випадків. Фонд підпорядковується Міністерству юстиції, яке за попередньої влади очолював Збігнев Зьобро. 

Реклама:

Прокурори з’ясовують, чи посадовці перевищували повноваження або неналежно виконували обов’язки у рамках діяльності фонду. 

На проблеми у діяльності фонду вказала і перевірка Вищої палати контролю, де зазначили, що у роботі присутні "корупціогенні механізми" і гроші могли витрачатися неналежно.

Депутат Європарламенту від "Суверенної Польщі" Патрик Які заявив, що обшуки проводилися у домівці Зьобро, а також вдома у депутатів Міхала Воса, Марчина Романовського і Даріуша Матецького. Він заявив, що для входу у будинок Зьобро вибили вікна і все відбувалося за відсутності ексміністра та без спроб зв’язатися з ним. 

"Сьогоднішні дії прокуратури і служб є чітким сигналом, що польська держава діє. Більше немає "касти безкарних". Хто б не скоїв злочин, він буде нести за нього відповідальність", – прокоментував міністр внутрішніх справ та адміністрації Марчин Кервінський.

Нагадаємо, Збігнев Зьобро – серед посадовців з попереднього уряду, яким зі зміною влади почали ставити запитання щодо низки подій того періоду. Серед іншого, це скандал з використанням шпигунського програмного забезпечення для стеження за опонентами, а також щодо організації голосування поштою у розпал пандемії коронавірусу. 

Наприкінці 2023 року набув розголосу новий вирок щодо колишніх керівників Міністерства внутрішніх справ Маріуша Камінського та Мацея Вонсіка за перевищення повноважень, що у партії "Право і справедливість" назвали політичними переслідуваннями. Польський президент Анджей Дуда вдруге помилував їх.

Докладніше про це – у статті Станіслава Желіховського Полювання на Качинського: як нова влада Польщі хоче покарати попередників.

Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію.
Реклама: