Росія заблокувала в ООН механізм моніторингу санкцій проти Північної Кореї

Новини — Четвер, 28 березня 2024, 17:25 —

Росія на засіданні Ради безпеки ООН 28 березня наклала вето на резолюцію, яка продовжувала мандат групи експертів, відповідальних за моніторинг санкцій проти Північної Кореї.

Про це повідомляє "Європейська правда" з посиланням на АР.

Підготовлену Сполученими Штатами резолюцію Радбезу ООН щодо Північної Кореї підтримали 13 членів органу. Китай під час голосування утримався, що не впливало б на її ухвалення, якби Росія не наклала вето.

Резолюція стосувалась мандату санкційного комітету з питань КНДР при Радбезі, який діяв із 2006 року – тоді ж, коли на Пхеньян наклали санкції за перше випробування ядерної зброї. Він відповідав за моніторинг відповідних обмежень.

Реклама:
NYT: США і НАТО непокоять можливі поставки Росії ракет з КНДР

Посол Росії в ООН Василій Небензя перед голосуванням заявив, що західні країни намагаються "задушити" Північну Корею, а санкції виявилися "неактуальними" і "відірваними від реальності" у стримуванні її ядерної програми.

Рішення Радбезу не стосується чинності самих санкцій проти КНДР.

Росія посилила співпрацю з Північною Кореєю після повномасштабного вторгнення в Україну у 2022 році. Відомо, що Пхеньян передав Москві артилерійські снаряди й балістичні ракети, які вже застосовувались для ударів по українських містах.

У США заявили, що характер безпекової загрози з боку Північної Кореї може "кардинально змінитися" в найближче десятиліття в результаті її співпраці з Росією.

Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію.
Реклама: