Держсекретар США нагадав, кому Кремль має "подякувати" за нове розширення НАТО

Четвер, 7 березня 2024, 19:19

Державний секретар США Ентоні Блінкен зазначив, що на початку 2022 року ніхто б не міг уявити вступ Швеції у НАТО, і це історичне рішення було зумовлене розв’язаною Путіним війною проти України. 

Як повідомляє "Європейська правда", про це він сказав у своїй промові після офіційної процедури у Вашингтоні, що завершила процес вступу Швеції

Блінкен відзначив терпіння й лідерство прем’єра та очільника МЗС Швеції, яким довелося долати численні перешкоди у процесі вступу, хоча на початку ніхто не очікував настільки великих проблем. 

"Це історична мить для Швеції, для Альянсу, історична мить для трансатлантичних відносин… Наш оборонний альянс тепер сильніший і більший, ніж будь-коли", – відзначив держсекретар США, додавши, що трохи більше трьох років тому таку подію важко було уявити.

Реклама:

"Швеція близько 200 років дотримувалася нейтралітету. І до повторного вторгнення Путіна в Україну, якщо глянути на опитування, менше третини шведів підтримали би вступ до НАТО… А потім усе змінилося. Три чверті шведів почали відповідати, що хочуть членства. Швеція усвідомила, що якщо Путіну спало на думку стерти з мапи світу одного сусіда, він може на тому не зупинитися", – зауважив Ентоні Блінкен.

Він наголосив, що готовність Швеції вступити у НАТО засвідчила, що шведи не лише прагнуть більшої безпеки, але й готові брати на себе відповідальність і стати на захист своїх сусідів і союзників, якщо буде потрібно.

"Це також чітка демонстрація стратегічного фіаско, яким стало для Росії вторгнення Путіна в Україну. Зараз Росія стала слабшою у військовому, економічному, дипломатичному вимірі… А наш Альянс став більшим і сильнішим, ніж будь-коли. І ми знову й знову бачимо, що усе те, чому Путін хотів запобігти, він, навпаки, спричинив своїми діями, своєю агресією", – заявив Ентоні Блінкен.

Як відомо, наприкінці 2021 року, невдовзі перед початком повномасштабної війни, Росія почала висувати Заходу вимоги про повернення "військово-технічної конфігурації в Європі" до кордонів 1997 року та "гарантій безпеки" у вигляді зобов'язань, що Україна ніколи не стане членом НАТО.

Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію.
Реклама: