США попередили Китай про наслідки через допомогу РФ та його економічну політику

Новини — Понеділок, 15 квітня 2024, 12:58 —

Міністр фінансів Сполучених Штатів Джанет Єллен заявила, що США попередили Китай про наслідки через допомогу Росії з боку його банків та компаній  у війні проти України, а також готові відповідати заходами на різке зростання дешевого експорту з КНР.

Як пише "Європейська правда", про це вона сказала в ефірі CNN, повідомляє Bloomberg.

Єллен наголосила, що під час її зустрічей з представниками влади КНР минулого тижня вона дала зрозуміти, що США не терпітимуть порушення американських санкцій китайськими банками чи фірмами, які допомагають РФ у її війні проти України.

"І що якщо це буде зроблено, то будуть наслідки", – попередила урядовиця.

Реклама:

За її словами, США також не зніматимуть "нічого з порядку денного" у відповідь на зростання виробничих потужностей Китаю, зокрема можливість введення додаткових тарифів, щоб зупинити потік дешевих товарів на американський ринок.

Відповідаючи на запитання, чи можуть США ввести додаткові тарифи, вона зазначила: "Я б не відкидала нічого як потенційну відповідь. Але ми дійсно хочемо відповідально керувати цими відносинами".

Єллен зауважила, що Вашингтон стурбований можливістю різкого зростання китайського експорту на ринки Сполучених Штатів в тих галузях, де Пекін має значні надлишкові потужності.

"Я дуже чітко дала зрозуміти в моїх дискусіях із ними, що це турбує не лише нас, але й інші країни, Європу, Японію та навіть країни з ринками, що розвиваються – Індію, Мексику, Бразилію", – сказала посадовиця.

Раніше міністерка фінансів звинуватила Пекін в "несправедливій економічній практиці", зокрема в жорстокому поводженні з американськими та іншими іноземними компаніями, що працюють в Китаї, і в спотворенні світових ринків шляхом субсидування перевиробництва в певних секторах.

Водночас Єллен заявила, що під час чотириденного візиту до Китаю мала "важкі розмови" про Україну.

ЗМІ повідомляли, що держсекретар США Ентоні Блінкен у спілкуванні з колегами у ЄС і НАТО повідомив, що Китай допомагає Росії "у масштабах, що викликають занепокоєння", надаючи інструментарій і технології.

Водночас Сполучені Штати не бачать доказів того, що Китай надає Росії пряму військову підтримку.

Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію.
Реклама: