У Сербії обіцяють відповідь на рішення ПАРЄ про вступ Косова в організацію

Новини — Вівторок, 16 квітня 2024, 21:26 —

Депутатки, що представляють Сербію у Парламентській асамблеї Ради Європи, проанонсували жорстку відповідь їхньої країни на очікуваний вступ Косова до Ради Європи.

Як повідомляє кореспондент "Європейської правди", такі заяви пролунали на засіданні ПАРЄ у вівторок.

Перед голосуванням, яке очевидно складалося не на користь Сербії, виступаючі від цієї країни попередили колег про наслідки. "Ми будемо змушені залишити цю асамблею", – заявила членкиня ПАРЄ Ельвіра Ковач (є представницею угорської меншини Сербії).

Як повідомлялося, після цього ПАРЄ переконливою більшістю голосів рекомендувала схвалити вступ Косова до організації.

Реклама:

Як саме може бути оформлене припинення участі Сербії у роботі ПАРЄ (у разі, якщо Белград офіційно підтвердить це рішення), наразі не уточнюється.

Лише один український депутат у ПАРЄ підтримав членство Косова в Раді Європи

Процедура запрошення Косова до вступу завершиться після наступного кроку, який має вчинити Комітет міністрів Ради Європи. Це може статися вже у травні. У Сербії кажуть, що це може призвести до наступного демаршу, аж до зупинення участі Сербії у Раді Європи в цілому.

"Сербія подумає, чи варто їй лишатися в організації, як так порушує міжнародне право", – пообіцяла інша представниця Сербії Біляна Пантіч-Піля.

Як повідомлялося, ПАРЄ підтримала вступ Косова до Ради Європи.

Як відомо, Сербія наголошує, що Косово є частиною цієї держави, і заперечує його незалежність. Низка держав Ради Європи, включно з Україною, не визнають незалежність Косова.

Читайте статтю про те, як вступ Косова до Ради Європи змінює розклади в регіоні.

Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію.
Реклама: