Литва може пом'якшити правила будівництва в рамках підготовки до проєкту Rheinmetall

Новини — Вівторок, 2 квітня 2024, 19:30 —

Міністерство економіки та інновацій Литви пропонує внести зміни до кількох законів, які дозволили б великим західним виробникам зброї та боєприпасів, у тому числі німецькому концерну Rheinmetall, швидко перенести виробництво до країни.

Про це повідомляє "Європейська правда" з посиланням на LRT.

Запропоновані зміни до законів "Про інвестиції", "Про землю", "Про територіальне планування" та "Про будівництво" дозволять уряду визначати великі інвестиції в оборонну промисловість як проєкти, що мають безпосереднє значення для національної безпеки.

Цей статус дозволить інвестору розпочати будівництво заводу з виробництва зброї, боєприпасів або іншої продукції оборонного призначення без дозволу на будівництво. Однак отримання дозволу буде обов'язковим до завершення будівництва.

Реклама:

Міністерка економіки та інновацій Аушріне Армонайте заявила, що поправки також стосуються німецької компанії Rheinmetall, яка планує побудувати в Литві завод з виробництва 155-мм артилерійських боєприпасів.

"Проєкт Rheinmetall також може отримати вигоду від цих змін…і я сподіваюся, що це станеться, коли ми їй розробимо", – сказала вона.

За словами Армонайте, згідно з чинним законодавством, виробникам зброї та боєприпасів потрібно від 2 до 2,5 років, щоб підготувати необхідні документи територіального планування та інші документи.

На думку міністерства, геополітична ситуація, що змінюється, вимагає розвитку потенціалу оборонної промисловості Литви і зменшення її залежності від імпорту зброї, боєприпасів та іншої продукції військового призначення.

У міністерстві кажуть, що запропоновані зміни допоможуть залучити значні виробничі проєкти, які "ймовірно, сприятимуть зміцненню обороноздатності не тільки Литви, але й усієї Європи та України".

У жовтні минулого року стало відомо, що німецький збройовий концерн Rheinmetall AG розглядає можливість будівництва заводу в Литві.

Перед цим повідомляли, що між концерном і урядом Угорщини була досягнута принципова домовленість про виробництво танка Panther KF51 на заводі Rheinmetall на угорській території.

Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію.
Реклама: