Латвія планує підписати безпекову угоду з Києвом 11 квітня

Новини — Четвер, 4 квітня 2024, 09:17 —

Латвія планує укласти з Україною угоду про довгострокову підтримку і безпеку, зобов'язуючись надавати військову допомогу в розмірі 0,25% від валового внутрішнього продукту цього року і впродовж наступних двох років.

Про це, як пише "Європейська правда", повідомляє портал Delfi.

У 2024 році 0,25% від ВВП Латвії становитиме близько 112 млн євро. Фінансування буде виділено з бюджету Міноборони.

Угоду про довгострокову підтримку та безпекові зобов'язання між Латвією та Україною планують підписати 11 квітня на саміті Ініціативи трьох морів у Вільнюсі. З латвійського боку її підпише президент Едгарс Рінкевичс.

Реклама:

Угода має політичний характер і не має обов'язкової юридичної сили.

Як зазначає МЗС Латвії, ця угода стане "ясним і твердим сигналом про підтримку України в її боротьбі з агресором". Вона передбачає всі форми довгострокової допомоги Україні в захисті від агресії, а також підтримку Латвією України на її шляху до членства в Європейському Союзі та НАТО.

Такі угоди вже підписані з Великою Британією, Канадою, Данією, Францією, Німеччиною, Італією, Нідерландами та Фінляндією. Литва та Естонія також підпишуть з Україною подібні угоди в найближчому майбутньому.

Нагадаємо, у середу до Києва приїхав фінський президент Александер Стубб. Згодом після появи інформації про його прибуття Офіс президента України оприлюднив текст угоди між Україною і Фінляндією про співробітництво у сфері безпеки та довгострокову підтримку.

Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію.
Реклама: