ЄС після 6 років припинить процедуру проти Польщі щодо порушення верховенства права

Новини — Понеділок, 6 травня 2024, 16:16 —

Європейська комісія оголосила про перший крок для закриття штрафної процедури щодо Польщі, яка передбачала покарання через недотримання країною цінностей ЄС.

Про це йдеться в повідомленні Єврокомісії від 6 травня, з яким ознайомилась "Європейська правда".

Виконавчий орган ЄС оголосив, що завершив перегляд ситуації з верховенством права в Польщі та дійшов висновку, що "в Польщі більше не існує явного ризику серйозного порушення верховенства права в розумінні статті 7(1) Договору про Європейський Союз".

Там відзначається, що Польща подала Єврокомісії план заходів для вирішення проблем із незалежністю правосуддя, верховенством права ЄС і виконанням рішень Суду Європейського Союзу та Європейського суду з прав людини.

Реклама:

"Комісія дійшла висновку, що більше не існує явного ризику серйозного порушення верховенства права", – йдеться в повідомленні.

Польща отримала від ЄС "найбільший в історії" трансфер на 6,2 млрд євро

Рішення Єврокомісії все ще потребує формального схвалення держав-членів ЄС. Зустріч міністрів закордонних справ країн Євросоюзу запланована на кінець травня, що дозволяє припустити, що остаточне рішення буде ухвалене найближчим часом.

Крок ЄС є політичною перемогою польського прем'єр-міністра Дональда Туска, який після вступу на посаду минулого року зробив перезавантаження відносин між Варшавою і Брюсселем своїм  пріоритетом.

Єврокомісія запровадила спецпроцедуру щодо Польщі у 2017 році, пославшись на систематичні порушення країною основоположних цінностей ЄС і підважування незалежності судів. У зв'язку з цим Польщі також блокували виплати коштів із фондів Євросоюзу.

На початку року, нагадаємо, ЄС остаточно розблокував для Польщі доступ до 137 мільярдів євро з різних фондів Євросоюзу, які раніше Варшава не могла отримати через питання до судової системи і верховенства права.

Читайте також: Гроші чи союзники: як ЄС поставив польську владу перед непростим вибором.

Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію.
Реклама: