Китай відреагував на звинувачення Зеленського щодо Саміту миру

Новини — Понеділок, 3 червня 2024, 15:37 —

Офіційний Пекін відреагував на звинувачення президента України Володимира Зеленського у тому, що Росія і Китай намагаються послабити запланований Глобальний саміт миру.

Про це, як пише "Європейська правда", повідомляє The Guardian.

Речниця МЗС Китаю Мао Нін, відповідаючи на питання про майбутній Саміт миру у Швейцарії в середині червня, сказала, що Пекін ніколи не "роздмухував вогонь і не підживлював полум'я" російсько-української війни.

Китай вважає, що всі зусилля, спрямовані на підтримку мирних заходів у російсько-українській війні, повинні бути визнані, заявила речниця китайського МЗС.

Реклама:

Мао сказала, що Китай надає великого значення відносинам з Україною, при цьому назвала Китай найбільшим торговельним партнером України. Вона додала, що позиція Китаю щодо мирної конференції є дуже "відкритою і прозорою".

"Ми віримо, що зможемо отримати розуміння і підтримку всіх сторін", – сказала речниця.

У неділю Зеленський звинуватив Китай у підтримці зусиль, спрямованих на те, щоб утримати лідерів від участі в саміті у Швейцарії.

"Росія, використовуючи китайський вплив у регіоні, використовуючи також китайських дипломатів, робить все, щоб зірвати мирний саміт", – сказав він.

"На жаль, це прикро, що така велика незалежна потужна країна, як Китай, є інструментом в руках Путіна", – додав Зеленський.

Нагадаємо, у п'ятницю Міністерство закордонних справ Китаю заявило, що Глобальний саміт миру у Швейцарії не відповідає всім критеріям, які для подібних майданчиків висуває Пекін, через що він там "навряд чи" буде представлений.

Як відомо, Китай має тісні зв'язки з Росією і утримується від критики її вторгнення в Україну. Західні уряди неодноразово звинувачували китайський уряд в наданні РФ допомоги для ведення війни. Водночас Пекін пропонував свою допомогу у мирному врегулюванні.

Нещодавно Зеленський закликав лідерів країн, зокрема, Китаю та США, взяти участь у заході.

Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію.
Реклама: