Беженцы возвращаются из Польши, Киев ответил на вопросы ЕС, ложь президента Сербии: новости дня

Дайджест
Понедельник, 18 апреля 2022, 21:46

США оцінили кількість російських військ на півдні та сході України; доля Маріуполя може стати червоною лінією у перемовинах між Києвом і Москвою; прем’єр Італії схиляється до думки, що розмови з Путіним вже не мають сенсу; Польща допомагає лікувати поранених українських військових; США почнуть тренування українських військових з гаубицями найближчими днями; Київ відправив до ЄС першу частину опитувальника щодо членства, готує другу; МЗС України звинуватило у брехні сербського президента; до Польщі виїздить менше людей, ніж в’їздять в Україну; на Великдень у Парижі згоріла церква Московського патріархату.

Більше важливих і цікавих новин 18 квітня у нашому дайджесті. Підписуйтеся на наш Telegram-канал - так зручніше отримувати дайджести та іншу важливу і цікаву інформацію! А ще "Європейська правда" запустила англомовну версію сайту.

Росія додає БТГр, червона лінія для України

Триває п’ятдесят четверта доба повномасштабної війни Росії проти України. 

Україна зазнає найінтенсивніших ракетних ударів з боку Російської Федерації за останні кілька тижнів. 

ЄС засуджує безладні та незаконні обстріли цивільних осіб та цивільної інфраструктури російськими збройними силами в Україні в останні дні.

За оцінками США, з кінця минулого тижня Росія додала ще 11 батальйонних тактичних груп (БТГр) до своїх сил на сході та півдні України, внаслідок чого загальна кількість російських БТГр досягла 76.

Всі російські сухопутні сили нині зосереджені на сході та півдні України, але, за словами чиновника, США не можуть точно визначити, як вони розподілені.

Між тим, США вже направили в регіон чотири рейси безпекової підтримки України з нового раунду допомоги, санкціонованої президентом США Джо Байденом на суму 800 мільйонів доларів.

Як повідомляє британська розвідка, опір Маріуполя створює проблеми для російських сил на усіх напрямках.

Розвідка зауважує, що методи дії Кремля у Маріуполі, з обстрілами цивільної інфраструктури і житлових будівель, повторюють те, що російські військові робили у Сирії та Другій чеченській війні - "попри заяви Міноборони РФ від 24 лютого, що Росія не буде завдавати ударів по містах і цивільному населенню".

Британські полонені, один з яких воював у Маріуполі, через росТБ просять Бориса Джонсона обміняти їх на Медведчука.

Міністр закордонних справ України Дмитро Кулеба заявив, що доля Маріуполя може стати червоною лінією у перемовинах між Києвом і Москвою.

Дмитро Кулеба зазначив, що на рівні МЗС контактів між країнами в останні тижні фактично не було.

Прем’єр Італії схиляється до думки, що розмови з Путіним вже не мають сенсу.

Австрія хоче приєднатись до розслідування воєнних злочинів в Україні.

Тим часом, у Німеччині відкрили понад 140 справ за схвалення війни Росії проти України.

Лікування українських військових, Шольц зволікає зі зброєю

Польща допомагає лікувати поранених українських військових.

Канада розгорне у Європі польовий госпіталь для лікування українців.

Голова комітету Бундестагу з оборони Марі-Агнес Штрак-Ціммерман знову розкритикувала канцлера Олафа Шольца і попросила його взяти на себе зобов'язання щодо поставок важкого озброєння в Україну.

Зеленський розраховує на збільшення безпекової підтримки з боку ЄС.

А прем'єрка Молдови відреагувала на повідомлення про відмову продавати Україні винищувачі. Наталія Гаврилиця заявила, що Молдова не настільки оснащена військовою технікою, щоб надавати допомогу Україні. 

Нагадаємо, у статті "Європейської правди" йдеться, що в перші дні війни Україна звернулася до Молдови з проханням передати МіГ-29, які перебувають на її балансі.

Проте, за інформацією джерел ЄП, уряд Молдови відмовився продати винищувачі, пояснивши це нібито небажанням "дратувати Росію".

На балансі Міноборони Молдові перебувають 6 винищувачів Міг-29, що базуються на авіабазі в селі Маркулешти, у північній частині країни. За офіційними даними, всі вони у робочому стані, але літаки давно не піднімалися у повітря. Кишинів тривалий час намагався їх продати, аукціон не дав успіху.

Детально про це у статті "Санкції по-молдовськи: чим допомагає та що не хоче робити Кишинів у часи агресії РФ".

США почнуть тренування українських військових з гаубицями найближчими днями.

Шлях до Євросоюзу

Україна відправила Єврокомісії першу частину заповненого опитувальника для оцінки нашої спроможності отримати статус кандидата у члени ЄС і вже працює над другою частиною.

Нагадаємо, 8 квітня президентка Єврокомісії Урсула фон дер Ляєн під час візиту до Києва  офіційно передала президенту Володимиру Зеленському опитувальник, заповнення якого є необхідним кроком для надання Україні статусу кандидата в ЄС.

Тоді Володимир Зеленський заявив, що Україна буде готова з відповідями за тиждень.

Посол ЄС в Україні Матті Маасікас розповів про передачу Україною відповідей на опитувальник ЄС щодо членства та опублікував фото.

Інше: брехня президента Сербії, повернення біженців

МЗС звинуватило у брехні сербського президента.

Вперше з 24 лютого до Польщі виїздить менше людей, ніж в’їздять в Україну.

Іспанія найближчим часом збирається повернути посольство у Київ.

У Німеччині скандал через регіональну лідерку, що просувала інтереси "Газпрому".

У Латвії почалися масштабні військові навчання за участі союзників.

У Стамбулі пролунав вибух.

На Великдень у Парижі згоріла церква Московського патріархату.

У Таллінні пошкодили монумент невідомому солдату на військовому кладовищі.

За даними BBC, сотні фур з РФ і Білорусі ймовірно не встигли виїхати з ЄС.

У Лукашенка пригрозили країнам Балтії і Польщі через вигадану "підготовку агресії".

Це лише частина цікавих новин 18 квітня, решту читайте на сайті "Європейської правди". Підписуйтеся на наш Telegram-канал - так зручніше отримувати дайджести та іншу важливу і цікаву інформацію! А ще "Європейська правда" запустила англомовну версію сайту.

Ваша редакція.

Если вы заметили ошибку, выделите необходимый текст и нажмите Ctrl+Enter, чтобы сообщить об этом редакции.
Реклама: