200 бронемашин Senator, інтерв'ю Бориса Джонсона, Орбан захищає олігархів РФ: новини дня

Дайджест
Середа, 18 січня 2023, 21:10

Серед головних тем дня – загибель міністра внутрішніх справ в авіакатастрофі і реакція на це світу, розмови щодо "переломного моменту" у війні, ексклюзивне інтерв’ю Джонсона та "санкційний бізнес" Угорщини. 

Польща розраховує на поставку до 100 західних танків Україні разом з союзниками, а США готують один із найбільших пакетів військової допомоги Україні (але, без танків).

Крім того, США виділяють $125 млн на ремонт енергосистеми України.

Міністр оборони Канади у Києві оголосила про передачу 200 бронемашин Senator, а Латвія передасть Україні ЗРК Stinger, гелікоптери, дрони і боєприпаси.

Всі важливі і цікаві новини 18 січня – у дайджесті "Європейської правди".

Також підписуйтеся і на наш Telegram-канал - так зручніше отримувати дайджести та іншу важливу і цікаву інформацію.

Реакція Заходу на катастрофу у Броварах 

Сьогодні зранку у Броварах на Київщині в результаті падіння гвинтокрила загинуло вище керівництво міністерства внутрішніх справ: глава МВС Денис Монастирський, його перший заступник Євгеній Єнін та державний секретар МВС Юрій Лубкович. Загалом 16 загиблих, серед яких 3 дітей. 

На Заході впродовж дня висловлювали співчуття у зв’язку з катастрофою.

Генеральний секретар Ради Європи Марія Пейчинович-Бурич висловила свої найглибші співчуття українській владі та народу.

"Мої думки з жертвами та їхніми сім'ями", – написала вона у Twitter. 

Глава Євроради Шарль Мішель написав: "Ми разом з Україною у скорботі після трагічної аварії гелікоптера у Броварах. Міністр Денис Монастирський був великим другом ЄС".

Посол ЄС в Україні Матті Маасікас з жахом дізнався про новину і висловив найглибші співчуття сім'ям та близьким. За його словами, вони були чудовими партнерами по співпраці та друзями.

Комісар ЄС із внутрішніх справ Ілва Йоганссон сказала, що Монастирський "був справжнім українським героєм, який останній рік управляв з хоробрістю та стоїцизмом".

Представництво НАТО в Україні також висловило свої найглибші співчуття родинам загиблих і якнайшвидшого одужання пораненим. 

Посол США в Україні Бріджит Брінк приголомшена і засмучена жахливою новиною з Броварів. Вона також висловила співчуття близьким загиблих. 

"Наші серця – з громадою Броварів та нашими друзями й партнерами в МВС України", – написала Брінк. 

Посол Британії в Україні Мелінда Сіммонс також шокована трагічною загибеллю керівництва МВС і цивільних осіб: "Я була добре знайома і з міністром Монастирським, і з його першим заступником Єніним. Щирі співчуття їхнім родинам та українському уряду у зв’язку з цією втратою".

Президент Франції Еммануель Макрон написав: "Мої думки з усіма жертвами цієї жахливої події поруч з дитсадком, з дітьми та їхніми родинами. Франція висловлює співчуття українським друзям".

Німецький канцлер Олаф Шольц вважає, що катастрофа гелікоптера в Броварах вкотре демонструє величезну ціну, яку Україна платить у цій війні. "У цей сумний день наші думки з родинами загиблих і поранених, а також з Володимиром Зеленським, який сьогодні втратив міністра внутрішніх справ", – додав Шольц. 

Посол Німеччини в Україні Анка Фельдгузен також приголомшена новиною: "Мої глибокі співчуття родинам жертв і колегам з МВС".

Прем'єрка Італії Джорджія Мелоні з сумом я дізналась про трагічну катастрофу гелікоптера в Броварах: "Ми об'єднуємося навколо президента Володимира Зеленського. Ми висловлюємо співчуття українському уряду та сім'ям загиблих, у тому числі міністра Монастирському та заступника міністра Єніна, який працював в Італії".

Прем'єр-міністр Канади Джастін Трюдо написав: "Звістка про катастрофу гелікоптера в Броварах неймовірно трагічна. Висловлюю співчуття родинам загиблих, президенту Володимиру Зеленському та українському народу – і бажаю швидкого та повного одужання пораненим. Канада продовжує підтримувати Україну".

Також співчуття висловили прем’єрка Естонії Кая Каллас, глава МЗС Латвії Едгарс Рінкевичс, президент Польщі Анджей Дуда, міністр закордонних справ Фінляндії Пекка Хаавісто, президентка Грузії Саломе Зурабішвілі.

"Переломний момент" та підтримка України 

На Заході почали говорити щодо "переломного моменту" у війні. 

Генсек НАТО Єнс Столтенберг повторив заклик збільшити постачання зброї до України.

"Це переломний момент у війні і необхідність значного збільшення підтримки України. Якщо ми хочемо досягти мирного рішення шляхом переговорів завтра, ми повинні надати більше зброї сьогодні", – пояснив він.

Заступник генерального секретаря НАТО Мірча Джоане заявив, що країни Альянсу мають готуватися до того, що Україна потребуватиме допомоги тривалий час, оскільки Владімір Путін готується до довгої війни.

Джоане нагадав слова генсека Єнса Столтенберга про те, що зараз недооцінювати Росію небезпечно.

"2023 рік буде важким. І ми повинні підтримувати Україну стільки, скільки буде потрібно", – наголосив заступник генсека НАТО. 

Президент Польщі Анджей Дуда закликав Захід посилити військову підтримку України, оскільки у найближчі тижні може наступити ключовий момент у війні проти Росії.

Польський президент переконаний, що Росія найближчим часом готує новий наступ і вже наданої Україні зброї може не вистачити.

Президент Європейської ради Шарль Мішель заявив, що виступає за надання Україні танків, включно з іншими необхідними видами озброєння.

"Зараз час діяти. Україні терміново потрібно більше озброєння, і особисто я виступаю за те, щоби надати Україні танки", – заявив він.

Польща розраховує на поставку до 100 західних танків Україні разом з союзниками, а США готують один із найбільших пакетів військової допомоги Україні (але, без танків).

Крім того, США виділяють $125 млн на ремонт енергосистеми України.

Міністр оборони Канади у Києві оголосила про передачу 200 бронемашин Senator, а Латвія передасть Україні ЗРК Stinger, гелікоптери, дрони і боєприпаси.

Також сьогодні стало відомо, що маленька Литва – серед країн ЄС, які поставили в Україну найбільше генераторів і трансформаторів.

Захід допомагає Україні і фінансово. У вівторок стало відомо, що країна отримала перший транш макрофінансової допомоги від ЄС на 2023 рік у розмірі 3 млрд євро – із загалом 18 млрд євро.

Проте, міністр фінансів Чехії Збинек Станюра каже, що деякі країни-члени ЄС вже бачать, що цієї суми буде недостатньо.

Інтерв'ю Джонсона

Експрем’єр Великої Британії Борис Джонсон вірить, що Україна звільнить Донбас і Крим.

Про це він сказав в ексклюзивному інтерв’ю "Європейській правді".

Також Джонсон підтвердив, що спершу у Франції та Німеччині віддавали перевагу переговорам і пошукам компромісу між Україною та Росією. Натомість, додав Джонсон, британський уряд одразу вирішив, що Путін має програти війну.

За його словами, переконати інших західних лідерів вдалось за рахунок того аргументу, що "фундаментально не існує альтернативи військовому успіху України".

А ще на думку колишнього британського прем’єра Бориса Джонсона, Росія не втілить у життя свої погрози щодо ядерного удару по Україні, оскільки втратить підтримку навіть своїх традиційних союзників й отримає збройну відсіч Заходу.

Дивіться повне інтерв’ю з Борисом Джонсоном для "Європейської правди".

Угорщина і санкції проти РФ

Угорщина знову вимагає пом'якшити санкції ЄС, запроваджені під час кількох раундів у зв'язку з вторгненням РФ в Україну.

Складається враження, що вплив на санкції проти Росії перетворився на бізнес для Угорщини. 

Зокрема, країна просить виключити зі списку наближених до Путіна олігархів Алішера Усманова, Петра Авена і Віктора Рашнікова, повідомили 17 січня кілька дипломатичних джерел. Угорщина вже намагалася вивести цю трійцю з-під санкцій у вересні, але відступила після політичного тиску.

Міністр закордонних справ Дмитро Кулеба розкритикував пропозицію Угорщини.

"Пропозиції Угорщини зняти санкції з 9 соратників Путіна неприйнятні. Натомість 10-й пакет санкцій ЄС має сильніше вдарити по РФ та її воєнному бюджету: суворі санкції проти індустрії ракет і безпілотників, фізичних осіб, енергетики, банків, ЗМІ та ІКТ, нові санкції проти Ірану", – йдеться в повідомленні.

Також у Києві вважають, що угорський комісар Олівер Варгеї ставить перед собою мету за будь-яку ціну загальмувати рух України до членства.

Європарламент закликав Єврокомісію "ініціювати незалежне та неупереджене розслідування щодо того, чи є поведінка та політика, яку просуває комісар з питань сусідства та розширення Варгеї, порушенням Кодексу поведінки членів комісії та зобов'язань комісара відповідно до Договорів".

Сербія

Президент Сербії Александар Вучич зазначив, що його країна не може підтримати вторгнення Росії в Україну й визнає Крим і Донбас українськими територіями.

В інтерв’ю Bloomberg Вучич також спрогнозував, що у війні між Україною та Росією "найгірше ще попереду", оскільки обидві сторони заглиблюються в конфлікт.

Тим часом у Сербії та в сусідніх країнах на кіноекрани виходить сербський фільм "Буря", який розповідає про "страждання тисяч сербів" внаслідок військової операції, яку Хорватія провела проти сербських сепаратистських утворень на своїй території.

Серед інших новин дня  

МЗС Фінляндії закриває своє представництво в російському Мурманську, а в естонській Нарві росіянам дали приміщення в бібліотеці для консульських послуг.

До речі, населення Естонії за рік зросло на 2% через приїзд українців, що рятуються від війни.

Москва просить Баку розблокувати коридор, критично важливий для постачання Карабаху.

У Польщі фермери поновили протести, у тому числі через експорт зерна з України.

У Норвегії знайшли найстаріший у світі рунічний камінь.

Європарламент обрав нового віцепрезидента замість звинуваченої у корупції попередниці. А ще в Італії заарештували бухгалтерку підозрюваного у справі про корупції в Європарламенті.

Економіка Британії втратила 330 тисяч працівників через Brexit – дослідження.

Міноборони Словаччини обурене діями одного з мерів, який фотографувався з прапором РФ.

Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію.
Реклама: