6 жовтня 2014

Статті
Дипломатична люстрація. Зелене світло "сірому кардиналу" МЗС?
Руслан Демченко, який був уособленням режиму Януковича у МЗС, не зник з небосхилу. Дипломат атакував Порошенка дзвінками та sms, у яких пропонував послуги і, зрештою, став радником президента... Якщо ж президент захоче сховати від люстрації свого "соратника по-новому", то може призначити його, приміром, послом до Росії.
Інтерв'ю
"Щотижня число біженців з Донбасу зростає на 10-20 тисяч"
Комісар Ради Європи з прав людини: "Зараз зафіксовано 350 тисяч біженців зі Східної України та 18 тисяч – з Криму. Але ці дані – занижені. Чимало біженців зустріне зиму в жахливих умовах... Я очікую, що дорадча група опублікує свій перший звіт щодо розслідування вбивства "Небесної сотні" на початку наступного року..."
Новини
20:50
Могеріні допускає впровадження нових санкцій проти Росії
"Ми можемо пом'якшувати санкції, якщо ситуація покращуватиметься, але також можемо і поглиблювати їх. В цьому дієвість цього механізму - його гнучкості", - заявила вона.
19:58
ДоповненоМогеріні: Росія наразі не партнер, але все ще стратегічна країна
"Росія все ще залишається стратегічною країною у світі і сусідом - насамперед України", - наголосила вона.
17:52
Іспанські юристи подали позов на керівництво Каталонії
У позові, який було надіслано у понеділок, юристи вимагаються відміни постанови про створення виборчих комісій в рамках проведення референдуму про незалежність провінції.
17:02
Генсек НАТО закликає Росію вплинути на бойовиків
"Україна робить багато як в контексті дотримання умов припинення вогню, так і пошуку політичного вирішення. Важливо, аби Росія використала весь свій вплив для того, щоб режим припинення вогню також дотримувався сепаратистами", - сказав він на прес-конференції.
17:01
ОновленоРумунія конфіскувала обладнання заводу "Лукойл" на суму 235 млн євро
Прокуратура Румунії постановила конфіскувати власність НПЗ Petrotel, яка є дочірньою компанією російської групи "Лукойл", на суму 235 млн євро.
16:42
Єврокомісія готова гарантувати Росії погашення Україною боргу за газ
15:49
У Франції завершено реставрацію Ейфелевої вежі
У понеділок 6 жовтня мер Парижа Анн Ідальго офіційно відкриє оновлений перший рівень найбільш відвідуваної пам'ятки Європи.
15:33
У Британії психологи допомагають збирати податки
Наразі проводяться "масштабні тестування" за участю 100 000 платників податків з метою точно визначити слова, які роблять людей "більш схильними до своєчасної сплати".
15:21
ПАРЄ: вибори в Болгарії супроводжувалися звинуваченнями у підкупі
Парламентські вибори у Болгарії, що відбулися 5 жовтня, поляризували суспільство та продемонстрували його розчарованість у політичній ситуації.
15:11
Фінляндія не має окремої позиції щодо санкцій проти РФ - голова МЗС
"У нас немає жодного двостороннього конфлікту з Росією. Проте ми, як країна-член ЄС, повинні дотримуватися загальної позиції Євросоюзу щодо оцінки ситуації в Україні, а також впровадження обмежувальних заходів щодо Росії", - відзначив міністр закордонних справ Фінляндії Ерккі Туоміойя.
14:22
Партія ГЕРБ не створюватиме владну коаліцію в Болгарії
Опозиційна партія ГЕРБ ("Громадяни за європейський розвиток Болгарії"), яка перемагає на парламентських виборах, заявила, що не планує створювати коаліцію з Болгарською соціалістичною партією та партією "Рух за права та свободи".
14:10
Україна дотримується домовленостей щодо асоціації - уряд РФ
Підстав для застосування мит до українських товарів поки не виявлено, але моніторинг фактичної або юридичної імплементації угоди України з Євросоюзом триває, вважає міністр економічного розвитку РФ Олексій Улюкаєв.
13:20
Оголошено імена лауреатів Нобелівської премії з фізіології та медицини
Лауреатами Нобелівської премії з фізіології та медицини стали Джон О'Кіф, Майбрид Маузер та Едвард Моузел. Науковці отримали премію за відкриття клітин мозку, які відповідають за систему орієнтації людини у просторі.
12:57
Естонія може ввести курс державної оборони до шкільної програми
"Наша безпека гарантується 5-ю статтею НАТО, яку слід зміцнити за допомогою обумовленої на саміті в Уельсі практичної діяльності, і підвищення нашої власної обороноздатності", - відзначив прем'єр-міністр Естонії Тааві Рийвас.
12:25
Перші безпілотники від ОБСЄ прибули в Україну
Організація з безпеки і співробітництва в Європі буде використовувати чотири безпілотних літальних апарати на українсько-російському кордоні, а також в зоні військових дій, що є частиною мирної угоди, погодженої Москвою і Києвом.
12:22
Німеччина направить в Україну 200 озброєних військових – Bild
12:03
Литва підготувалася до можливих проблем з постачанням газу
Міністр енергетики Рокас Масюліс зазначив, що сукупна кількість газу, накопиченого країною, становить близько 33 млн кубометрів.
12:00
До України вирушили перші вантажівки з німецькою гуманітаркою
11:58
Україна незабаром почне експортувати молочну продукцію до ЄС
В Україні успішно завершилася місія Європейського Союзу з перевірки стандартів якості українських виробників молочних продуктів.
11:55
Уряд готовий ввести мита на російські товари
Україна визначилася із переліком товарів походженням з РФ, на які можуть бути введені мита. Цей перелік оприлюднений на сайті Міністерства економічного розвитку та торгівлі.
11:48
ЗМІ: ЄС може відхилити бюджет Франції на 2015 рік
Європейський Союз може відхилити проект бюджету Франції на 2015 рік. Бюджетом передбачено дефіцит на рівні 4,3% ВВП, що значно перевищує гранично можливий рівень у 3% ВВП.
11:34
ЄК оштрафувала 8 держав через перевищення квоти на молоко
Німеччина, Нідерланди, Польща, Данія, Австрія, Ірландія, Кіпр та Люксембург повинні сплатити штраф на загальну суму €409 млн.
11:23
В британському уряді - суперечка через пропозицію консерваторів вийти з ЄКПЛ
Ліберальні демократи не створюватимуть вдруге коаліцію з консерваторами в британському уряді, якщо Сполучене Королівство вийде з Європейської конвенції з прав людини (ЄКПЛ).
11:15
Ебола буде в Європі до кінця жовтня - дослідження
До 24 жовтня 2014 року ризик потрапляння вірусу Ебола до Франції становить 75%, до Великої Британії - 50%, до Бельгії - 40%, до Швейцарії - 20%.
10:53
РФ останні десять років готувалася до військової агресії - Саріуш-Вольський
"Помилкою було те, що ми вважали, що наші активні політичні зусилля щодо розбудови стратегічного партнерства з Москвою зможуть цивілізувати Росію. І це в ситуації, коли, принаймні, останні десять років Москва озброювалася і готувалася до військової агресії", - сказав він.
10:24
Опитування: Лондон - найбажаніше місто для роботи
Лондон визнали найбажанішим містом для роботи. 16% опитуваних хотіли б працювати у Лондоні. Столиця Великобританії випередила у рейтингу такі ділові столиці як Нью-Йорк та Париж.
10:24
виправлено відсоткиЛише 11% чехів - на боці Росії, однак підтримки санкцій також немає
2% чехів назвали "дуже добрими" дії Росії, ще 9% кажуть про "швидше добру" оцінку позиції Кремля. Нижче - лише підтримка сепаратистів (сумарно 7%).
09:59
РФ потрібно 600 млрд рублів для заміщення продуктів з ЄС
Як пояснив виданню Дмитро Юр'єв, заступник міністра сільського господарства, на заміщення імпорту потрібно додатково 625,7 млрд руб. на п'ять років, на 2015 рік необхідно 77 млрд руб.
09:57
У Швеції розпочався "Нобелівський тиждень"
6 жовтня в Стокгольмі оголосять імена власників перших нагород в області фізіології та медицини, а 7 жовтня - в області хімії. Лауреата Нобелівської премії миру буде названо 10 жовтня. Головним кандидатом на отримання цієї нагороди вважають папу римського Франциска.
09:45
Фінляндія готує податкові стимули для малих виробників "зеленої" енергії
Міністерство фінансів Фінляндії пропонує зміни до податкового законодавства, які мають збільшити кількість дрібних виробників електроенергії в секторі відновлюваної енергетики. На разі оподаткування виробників базується на потужностях, а не реальному виробництві.
09:34
Президент Чехії відвідав конференцію друга Путіна за його рахунок
Під час конференції Мілош Земан виступив із закликом скасувати санкції проти Росії, а ситуацію в Україні назвав "лише грипом".
09:15
Друзі Путіна все ж виходять на перше місце в парламенті Латвії з мінімальною перевагою
Прибічники Путіна отримали психологічну перевагу в один голос - їхня фракція налічуватиме 24 мандати, в той час як у провладній "Єдності" буде 23 депутати. Очікувалося, що "Єдність" отримає більше голосів, а проросійські сили - дещо менше.
09:04
У Болгарії на виборах до парламенту перемагає опозиційна партія
Відповідно до результатів, GERB здобуває 32,6%, на другому місці – правляча соціалістична партія з результатом 15,2%.
08:45
ПАРЄ може повністю призупинити членство Росії
"Цілком може бути, що будуть оскаржені повноваження російської делегації в цілому", - відзначила голова ПАРЄ Анн Брассьор.
08:40
Генсек НАТО: Альянс може дислокувати війська де завгодно
За його словами, можливості розмістити війська "уже існують", і НАТО "може розташувати їх в окремих регіонах".
08:38
Франція долучиться до ФРН і простежить за "тишею" на Донбасі