Світова економіка відчула україно-російську кризу

Середа, 11 червня 2014, 14:03 — Юрій Панченко, ЄвроПравда

Вихід світової економіки з кризи знову затягується. В середу 11 червня Світовий банк оприлюднив свою нову доповідь "Глобальні економічні перспективи" (Global Economic Prospects). Згідно ним, зростання глобальної економіки складе не 3,2%, як прогнозувалось на початку року, а лише 2,8%. Втім, прогнози на 2015 и 2016 роки поки залишаються незмінними – 3,4% та 3,5% відповідно.

Варто відзначити, що при колишньому перегляді прогнозів – у січні цього року, корекція відбувалася в бік покращення.

Автори звіту називають дві причини свого нинішнього песимізму. Перша причина – дуже холодна зима в США. Цього було достатньо, щоб прогноз по зростанню найбільшої економіки в 2014 році світу знизився с 2,8% до 2,1%. Як результат, суттєвої корекції зазнав загальний прогноз економічного зростання розвитих країн. В новому звіті Світового банку він був знижений з  2,2% до 1,9%.  Окрім, США, незначне погіршення прогнозів зазнала і Японія (з 1,4% до 1,3%). В наступні два роки темпи зростання економік розвитих країн мають прискоритися до 2,4% та 2,5% відповідно.

Друга причина – погіршення україно-російського конфлікту,  що впливає й на перспективи економік інших країн. В основі нового прогнозу лежить припущення про те, що конфлікт між Росією і Україною буде продовжуватися, але його загострення не відбудеться. "Ринки і інвестори не люблять невизначеність", - відзначає  головний автор дослідження Ендрю Бернс.

"Геополітичне напруження навколо України "вимиє" близько 7 процентних пунктів із загального показника зростання економік країн - партнерів України в 2014 році, - наголошується в доповіді Світового банку. - Крім того, це може призвести до значного відпливу капіталу з країн, що розвиваються, в цілому. Вкладення коштів в регіон Європи та Центральної Азії за п'ять місяців 2014 року вже впали на 42% - до 26 млрд дол. у порівнянні з аналогічним періодом минулого року".

Як результат, було суттєво погіршено прогнозі зростання економіки для багатьох країн – торгівельних сусідів України та Росії. Так, прогноз про зростанню ВВП Казахстану було погіршено з 5,8% до 5,1%, а Туреччини – 3,9% до 2,4%. Також корекції було піддано і прогнози по самій російській економіці – її зростання тепер не перевищить 0,5%, хоч донедавна прогнозувалося на рівні 3,1%.

Характерно, що Світовий банк не став змінювати прогнози для країн єврозони. В поточному році зростання їх економік очікується на рівні 1,1%, а у двох наступних - на рівні 1,8% та 1,9%. Втім Світовий банк не пояснює, чи він вважає, що можливі санкції по відношенню до Росії не матимуть зворотного ефекту, чи не впевнений в реальності ведення цих санкцій.

Загалом, прогноз зростання економік країн, що розвиваються, знижений з  5,3% до 4,8%. "Несприятливі погодні умови в США, криза в Україні, перебалансування економіки в Китаї, політичні чвари в декількох країнах з середнім рівнем доходу, а також повільний прогрес у проведенні структурних реформ і обмежений потенціал призвели до того, що країни, що розвиваються, в цілому третій рік підряд матимуть темпи зростання на рівні нижче 5%", - говориться в доповіді.

Від більшої корекції прогноз врятувала стабільна ситуація на південному сході Азії. Зокрема, прогноз зростання ВВП Китаю було змінено лише мінімально – с 7,7% до 7,6%.

Керівник аналітичного департаменту SP Advisor Віталій Ваврищук вважає, що вплив україно-російського конфлікту на світову економіку дещо перебільшений. "Поки ми бачимо гальмування російської економіки, причому не внаслідок санкцій, а в результаті боязні інвесторів вкладати туди кошти. Проблемі російської економіки автоматично відображаються в показниках інших країн, що мають тісні торгівельні стосунки із РФ",- поясний експерт.

Втім, цей конфлікт вже має колосальний вплив на перспективи української економіки. Світовий банк прогнозує в 2014 році її падіння на 5%. Зважаючи, що за результатами  першого кварталу падіння ВВП країни склало лише 1,1%, справжній обвал ще попереду. Втім, у 2015 та 2016 роках Україну чекатиме помірне економічне зростання – на 2,5% та 4% відповідно.

Віталій Ваврищук погоджується із прогнозом Світового банка на поточний рік, однак уточнює – в нинішній ситуації неможливо робити якісь реалістичні прогнози на більш довгий період. "Розвиток української економіки залежить від приходу інвестицій. Якщо військові дії на сході триватимуть, а ще гірше – охоплять нові регіони, цього притоку не буде, а українську економіку чекає подальший спад. Однак не менш вірогідний варіант, коли ситуація стабілізується, а приток інвестицій забезпечить вже в наступному році зростання ВВП навіть більш ніж на 5%",-- пояснив він. 

Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію.