Інвестиційна контрпропаганда

Четвер, 4 вересня 2014, 18:35 — Юрій Панченко, ЄвроПравда, Лондон

3-4 вересня у Лондоні проходила конференція Invest in Ukraine. Це перший відкритий захід, присвячений інвестуванню в українську економіку, що відбувся після зміни влади у країні та підписання Україною Угоди про асоціацію з ЄС.

Саме тому інтерес до такого заходу був вельми значний. "І за кількістю запитань, і за переглядами трансляції можна стверджувати, що інтерес до інвестування чималий", – певна організатор конференції, керуючий партнер компанії A7 Capital Марія Барабаш.

Перш за все українські урядовці намагалися переконати інвесторів, що вже скоро ВВП України відновить зростання.

Зокрема, глава українського посольства у Великій Британії Андрій Кузьменко повідомив, що криза української економіки скоро закінчиться, адже уряд прогнозує повернення росту ВВП вже з наступного року. Однак виявилося, що інвестори, навіть обговорюючи ризики інвестування в Україну, показали знання ситуації в державі.

"Якщо українська економіка виходить із кризи, чому тоді у відставку було відправлено вашого міністра економіки?" – такі непрості питання довелося вислухати українському дипломату.

Також британський бізнес турбувала затримка з отриманням Україною чергового траншу МВФ. Незважаючи на те, що транш таки було отримано, чимала затримка свідчить, що аналогічні проблеми можуть виникнути напередодні наступного.

Були й більш приємні питання – значна частина учасників інвестконференції цікавилася перспективами українського аграрного комплексу та IT-галузі.

 

Промовці час від часу переходили з англійської на російську, без перекладу повторюючи одне і те ж саме слово: "пропаганда".

Глава представництва ЄБРР в Україні Шевкі Акюнер зазначає, що детальна інформація про інвестиційні можливості України має "допомогти перебороти пропаганду, спрямовану проти неї". В якості прикладу він зазначив, що плани ЄБРР залишаються незмінними – загальний пакет проектів банку для України дорівнює близько мільярда доларів.

"Військові сюжети повністю витіснили обговорення того, які можливості відкриваються після підписання Україною Угоди про асоціацію. І це також частина антиукраїнської пропаганди", – уточнює керівник Центру українсько-європейської інтеграції та розвитку Яніка Меріло (Естонія).

Однак нинішня політична ситуація невідворотно брала своє. Раз за разом учасники обговорення згадували військові дії на сході України.

Ось спокійне обговорення буквально підриває один із присутніх, заявивши, що донецьких сепаратистів некоректно називати терористами. На зауваження спікерів, що вони і поводяться як терористи, несподівано відреагував ще один учасник.

Не назвавши себе, він погодився, що термін "терористи" не повністю характеризує сепаратистів. "Ми згадуємо події 11 вересня, а насправді маємо справу із звичайним радянським стилем. Це все стиль КДБ, який ми бачили у Празі та Будапешті, а тепер він знову ожив", – останні слова він закінчив під оплески.

Втім, переконати інвесторів, що вкладення в Україну можливі й до закінчення бойових дій на Донбасі, виявилось надто складним завданням.

"Інвестиції – це довгостроковий процес. Їх не можна одразу вилучити і вкласти. Потрібна тривала підготовка, а тому питанням інвестування в Україну варто займатися вже зараз", – заявив ЄвроПравді Андрій Кузьменко.

З такою думкою солідарна і Яніка Меріло. "Згадаймо Ізраїль. Ця країна постійно воює, але це не заважає їй залучати інвестиції", – заявила вона.

 

Такий аргумент блокував головний фінансовій аналітик британського інвестфонду Panteon Сергій Коваль. "Інвестори, вкладаючи в Ізраїль, спокійні, адже він знаходиться на ‘сильній половині’. Про Україну такого сказати поки не можна", – аргументував він свою позицію.

Втім, за його словами, локалізація конфлікту на певній території все ж дозволить розпочати інвестування. "Україна нам цікава. Ми чекаємо якоїсь стабільності із військовими діями, але також ми очікуємо від українського уряду і обіцяних реформ", – пояснив аналітик.

В першу чергу від уряду чекають боротьби із корупцією. "Всі реформи важливі, але корупція створює атмосферу нестабільності. Бізнес не може розраховувати свою стратегію, що прямо впливає на його рішення йти в Україну", – додає Сергій Коваль.

При цьому учасники конференції не мають спільної оцінки успіхів нової української влади у впровадженні реформ. "На жаль, уряд не може нормально зайнятися реформами. Військові дії вимагають від нього вирішення термінових завдань, які часто суперечать реформам", – говорить директор ЄБРР з розвитку місцевих ринків капіталу Андре Куусвік (повне інтерв’ю з ним ЄвроПравда опублікує найближчими днями).

Інша точка зору – у голови групи дослідження ринків, що розвиваються, Standart Bank Тімоті Аша.

"Головне, що з’явилося в новій Україні – це довіра. Раніше уряду не довіряли ані бізнес, ані населення. Зараз ситуація змінилася", – відзначає він.

Резюме дискусії підводить редактор Financial Times Нейл Баклі. "Багато інвесторів очікують листопада-грудня. Тоді в Україні пройдуть парламентські вибори, сформується новий уряд, а також можна очікувати ясності з ситуацією на сході країни. Саме тоді можна сподіватися і на початок інвестування. Однак це не означає, що уряд має просто чекати. У нього є час поліпшити інвестиційну привабливість України, проводячи необхідні реформи".

Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію.