«Європейський шлях» радника Порошенка. Загублений епізод

Понеділок, 13 жовтня 2014, 18:56 — Сергій Сидоренко, Європейська правда
В розпорядженні Європейської правди опинилася копія протоколу засідання уряду від 21 листопада 2013 року, де було ухвалене рішення не підписувати Угоду про асоціацію

Стаття Європейської правди про "сірого кардинала" МЗС часів Януковича, який несподівано опинився у найближчому оточенні Порошенка, "наробила шуму" у міністерстві.

Нагадаю, йшлося про Руслана Демченка, колишнього главу протоколу та офісу президента Ющенка, який на початку 2010 року перейшов до МЗС, а після перемоги Януковича став куратором відносин України з Росією.

В часи Євромайдану в МЗС його запам’ятали як головного противника "дипломатичної фронди" - тобто тих дипломатів, які боролися проти системи і підтримували Майдан.

Тож його призначення радником Порошенка наприкінці вересня було сприйняте багатьма дипломатами як особиста образа. Той факт, що Демченко підпадає під дію закону про люстрацію (який вже був ухвалений на день його призначення!), лише посилив здивування дипкорпусу.

А враховуючи, що його повноваження в АП зрештою можуть вирости, дехто остерігається, що колишній "сірий кардинал" МЗС почне керувати зовнішньою політикою України з Банкової.

Отже, повертаюся до реакції дипломатів.

Відразу кілька читачів Європейської правди дорікнули щодо того, що в статті випущений важливий епізод діяльності Демченка на посаді першого заступника глави МЗС – його участь в історичному засіданні Кабінету міністрів від 21 листопада.

Це – той день, коли Кабмін Азарова несподівано ухвалив рішення про відмову від підписання Угоди про асоціацію.

Європейська правда вирішила перевірити інформацію про участь Демченка в ухваленні такого рішення та надіслала запит до Кабміну.

Стенограму засідання уряду (де занотовані висловлювання всіх міністрів) в КМ не надали, пояснивши, що це – документ с обмеженим доступом. Але в розпорядженні Європравди опинився протокол засідання уряду. В шапці документу дійсно зазначено, що в засіданні 21.11.2013 брав участь Руслан Демченко.

щоби збільшити - натисніть на зображення

"Так, він там був, я також. Але доповідачем по рішенню (щодо відмови від підписання Угоди) був не МЗС. І не Мінекономіки. Але я не хочу ворушити старі справи", - сказав ЄвроПравді Анатолій Максюта, в.о. міністра економіки того часу.

Дізнатися про позицію Демченка у Максюти не вдалося. І це нескладно пояснити, адже Мінекономіки на рівних з МЗС було відомством, відповідальним за Асоціацію і мало би спробувати заблокувати те рішення, яке зрештою призвело до Майдану...

Доповідачем і розробником історичного рішення уряду, як з’ясувалося, був міністр промполітики Михайло Короленко (до призначення в уряд - керівник Південного ГОКу, ключовими співвласниками якого вважають російський Evraz та СмартХолдинг Новінського)

Але повернемося до засідання КМ.

Можливо, хтось був проти рішення про зупинку асоціації? Можливо, хтось попередив міністрів про наслідки? На жаль, ні.

Співрозмовники ЄП кажуть, що рішення ухвалили одноголосно.

Згідно з протоколом, були лише зауваження глави Мінюста Лукаш та секретаря РНБО Клюєва щодо назви та інших технічних речей.

 фрагмент протоколу засідання уряду. Щоби збільшити - натисніть на зображення

Та не полишаємо надію. Формально Демченко не голосував (адже це право мають лише міністри). Але він, як представник профільного міністерства, був зовоб’язаний висловити позицію.

То можливо, перший заступник глави МЗС насправді був проти скасування Асоціації, а його думку просто не врахували?

На жаль, знову "ні". Колишні урядовці кажуть, що такий протокол – безумовний доказ підтримки Демченком рішення про відмову від Угоди про асоціацію.

"Якщо би були застереження від МЗС, вони однозначно мали бути в протоколі", - пояснив в коментарі ЄвроПравді колишній заступник міністра фінансів Анатолій Мярковський (також брав участь у засіданні КМ 21 листопада).

"Так, в Кабміні бувають випадки, коли деякі зауваження урядовців, висловлені під час засідання, не потрапляють в протокол. Але якщо це ключове міністерство, то їх мали зазначити. Має бути зазначений навіть сам факт того, що у МЗС є зауваження. А далі уряд мав їх або врахувати, або відхилити", - додав Мярковський.

Отже, на жаль, слова співрозмовників Європравди у МЗС підтверджуються.

Петро Порошенко призначив своїм радником людину, яка особисто доклалася до того, щоби Угоду про асоціацію не було підписано у Вільнюсі.

Що ж, тепер лишається лише спостерігати, чи виконає Порошенко вимоги закону про люстрацію, який напряму забороняє колишньому першому заступникові міністра працювати радником глави держави.

Чи причини, які підштовхнули Порошенка до цього призначення, виявляться вагомішими...

Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію.