Чи побачили інвестори українські реформи?

Четвер, 23 липня 2015, 10:33 — Юрій Панченко, Європейська правда

Інвестиційний клімат в Україні досі залишається "недружнім". Попри потенційний інтерес до країни, інвестори вже другий рік поспіль тримають паузу, чекаючи добрих новин з України.

Можливо, такою доброю новиною стане останній результат замірювання Індексу інвестиційної привабливості, який щокварталу оприлюднюється Європейською бізнес асоціацією (ЕВА).

За результатами другого кварталу показник інвестиційної привабливості України зріс з 2,51 по 2,66 бала (за 5-бальною шкалою).

Цей індекс розраховується на результатах опитування керівників компаній – членів ЕВА, а відповідно, його результати мають відображати більш об’єктивну оцінку, ніж урядові звіти.

Проте чи дійсно це позитивний сигнал і чи можна говорити про #перемога? Як мінімум, зарано, адже навіть після "покращення" цей показник все одно не дотягує до середнього рівня у три бали, а відповідно – нинішній інвестклімат досі залишається "незадовільним".

Втім, динаміка змін цього індексу є дуже показовою. ЕВА почала його розраховувати із середини 2008 року – одразу після початку світової фінансової кризи. Найгірший показник – лише 1,81 бала було зафіксовано наприкінці 2013 року, коли стало відомо, що влада відмовляється від курсу на європейську інтеграцію.

 

Відповідно зміна влади у країні суттєво збільшила оптимізм інвесторів. У перших кварталах 2014 року показник індексу підскочив до 2,72-2,74 бала. І це без проведення реальних реформ, тобто лише на очікуваннях та сподіваннях.

Звичайно, ці очікування виявилися марними, і з середини минулого року індекс інвестиційної привабливості України починає знижуватися. Ситуацію не виправило ані проведення позачергових парламентських виборів, ані переформатування уряду.

Саме тому нинішнє зростання може стати першим сигналом до поступового відновлення інвестиційного клімату в країні – якщо позитивні тенденції матимуть продовження.

"Нинішній показник повернувся на рівень першої половини минулого року. З одного боку, той показник також не був дуже високим, а для реального повернення інвесторів потрібні зовсім інші результати.

Але з іншого – показники минулого року були сформовані насамперед завдяки очікуванням бізнесу, а не реальним досягненням. Зараз інвестори вже не реагують на обіцянки та навіть на резонансні призначення – їх цікавлять лише реальні досягнення. Саме тому нинішній показник можна вважати досить непоганим результатом", - пояснює виконавчий директор ЕВА Анна Дерев'янко.

Втім, інвестори поки помітили лише окремі реформи. В першу чергу – завдяки призупиненню галопуючої девальвації – йдеться про стабілізацію валютного ринку.

Також інвестори відреагували на заходи у сфері дерегуляції та появу київської поліції. Невипадково найбільшу довіру респондентів викликають дії Мінекономрозвитку та Міністерства внутрішніх справ.

Однак – важливий момент – досягнення цих "лідерів довіри" побачили лише 22% респондентів.

Саме такий відсоток інвесторів заявили, що побачили реальні зміни на краще протягом останніх трьох місяців. Зокрема, 13% інвесторів побачили покращення роботи митної служби, а ще по 12% відчули послаблення регуляторного пресу та реальну боротьбу з корупцією.

Такі цифри свідчать, що більшість підприємців поки не відчула реформ.

Натомість для 51% інвесторів за останні місяці нічого не змінилося, а 27% відчули погіршення для своєї роботи.

 

Така ж ситуація і з очікуваннями бізнесу. 41% керівників компаній не бачать підстав для покращення.

Чи можна в такій ситуації очікувати подальшого зростання інвестиційного індексу?

За словами Анни Дерев'янко, показники найближчих кварталів мають стати вирішальними.

"Ми очікуємо протягом вересня-жовтня прийняття багатьох дуже важливих для бізнесу законопроектів, насамперед – пакету податкових змін. Звичайно, всі сподіваються, що це будуть справжні зміни, а не декоративні, як це було минулого року. Відповідно, за результатами цього можна очікувати або стрімкого зростання очікувань інвесторів, або їх остаточного розчарування", - говорить вона.

Але головне – варто зрозуміти, що тепер час працює проти України.

Якщо минулого року, навіть у дуже складних умовах, іноземний бізнес утримувався від повернення на батьківщину, то з кожним місяцем таке рішення все частіше піддається сумнівам.

Про такі плани ЄвроПравда чула неодноразово – компанії, що минулого року лише оптимізували свій склад, чекаючи на швидке відновлення ринку, тепер розглядають можливість виходу з України.

В цьому контексті варто зрозуміти – хоча дії уряду і призводять до локальних успіхів, цього явно недостатньо для зміни планів інвесторів.

"Нинішній рівень інвестиційної привабливості України – далеко не найгірший, але він явно недостатній не лише для залучення нових інвесторів, але й для збереження існуючих. Тому протягом другої половини року у нас є два шляхи – або різко вгору, або ми остаточно програємо битву за інвестиції", - резюмує Анна Дерев'янко. 

Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію.