Персонал і дороги. Як виглядає український інвестклімат з Польщі?

Вівторок, 28 квітня 2015, 15:55 — Юрій Панченко, Європейська правда, Варшава

Іноземні інвестори багато говорять про інтерес до вкладення коштів в Україну, однак поки що всі ці заяви лишаються на словах. Що потрібно європейському бізнесу, щоб змінити свої плани?

Відповідь на це питання намагалися знайти учасники інвестиційної конференції "Ukraine: Just Business", яка відбулася 27 квітня у Варшаві.

Це вже друга конференція в серії заходів з популяризації інвестування в Україну, що проводяться під егідою українського МЗС. Перша з них відбулася два тижні тому в Празі.

Те, що польські інвестори більше за інших налаштовані на співпрацю з Україною, ні для кого не є таємницею. Однак порівняння двох конференцій демонструє, наскільки великою є ця різниця.

У ситуації, коли чеський бізнес говорить про політичні та військові ризики, польський вже готовий обговорювати умови своєї роботи.

Загальний настрій інвесторів висловив Кшиштоф Седлецький, польський бізнесмен, що вже більше дев'яти років працює в Україні.

"Якось я жартома запитав свого українського приятеля-бізнесмена, де правильніше вести бізнес: НА Україні чи В Україні. Він відповів – у Швейцарії. Порада хороша, але лише в тому випадку, якщо вам спокій дорожчий за прибуток. Якщо ні – тоді ласкаво просимо в Україну", – заявив він.

Пізніше в розмові з кореспондентом ЄвроПравди Кшиштоф Седлецький пояснив свою думку:

"У Польщі є активний бізнес, якому цікаві ризиковані проекти, але такі, що обіцяють високі прибутки. Проте в самій Польщі таких проектів вже немає, ми все більше стаємо схожими на Європу, а в Україні вони ще є".

Таку ж думку, лише більш образно, висловив посол України в Польщі Андрій Дещиця.

"Бізнес готовий до ризику, тому що знає, що хто не ризикує, той не п'є шампанського. Нехай це не кримське шампанське, а інше, наприклад французьке. Але головне – нинішні українські ризики не виглядають надмірними для іноземних інвесторів", – вважає дипломат.

 

Досягнувши консенсусу в питанні необхідності роботи в Україні, польські бізнесмени почали активно обговорювати основні проблеми, з якими вони стикаються в нашій країні.

І ось тут почалося найцікавіше. Виходячи з заяв багатьох учасників, основна проблема, з якою вони зіткнулися – відсутність кваліфікованого персоналу, насамперед – управлінського.

"На прості посади завжди можна знайти потрібних працівників, але менеджери...

Менеджери приходять з упевненістю, що все знають, а тому не хочуть вчитися. Зрештою, ти розумієш, що з ними працювати не можеш, а знайти кращу заміну неможливо", – заявив топ-менеджер Meest Group Олександр Вінницьки.

Українські учасники конференції були, м'яко кажучи, здивовані такими заявами.

"В Україні був час, коли спостерігалася нестача кваліфікованих менеджерів та їх запрошували з-за кордону. Тепер у країні є свої кваліфіковані фахівці, і ця проблема вже не актуальна", – впевнена віце-президент DCH Group (одного з організаторів конференції) Олена Дерев'янко.

Крапку в суперечці спробував поставити Кшиштоф Седлецький, припустивши, що польський бізнес часто намагається почати роботу в Україні, не вивчивши місцеві нюанси. "При цьому неможливо уявити, щоб з такою слабкою підготовкою польські компанії починали роботу, приміром, у Швейцарії", – упевнений він.

Друга ключова перешкода, що обмежує прихід польського бізнесу, є більш очевидною – це інфраструктурні проблеми.

"Вважається, що кожен поляк має хоч раз у житті побувати у Львові. Однак як це можна зробити, якщо європейський автобан A-4 йде лише до кордону з Україною, після чого дороги немає?" – говорить Олександр Вінницьки.

Не менша проблема, на його думку, – це українська митниця. Лише там, за словами бізнесмена, "можна зрозуміти, що таке справжній horror".

Однак всі ці скарги – у відповідь на які Андрій Дещиця одразу запропонував активніше брати участь у концесії на будівництво автодороги Краковець–Львів, яку українська влада має намір зробити платною, – не приховували головного. Польський бізнес готовий до інвестицій в Україну і лише шукає найбільш вигідні умови для початку роботи.

Це підтвердилося одразу після конференції. Як розповів кореспонденту ЄвроПравди член наглядової ради компанії "Єврокар" Володимир Панов, за підсумками конференції польські бізнесмени звернулися до нього за допомогою в організації нового технопарку.

"Польські інвестори готові реалізувати кілька великих проектів і шукають для цього оптимальні умови. Вони хочуть створити новий технопарк у Львові, щоб мати податкові пільги. Отже, будемо його робити", – резюмував Панов.

Вже незабаром "Європейська правда" зможе порівняти настрої польських і угорських інвесторів – наступна інвестконференція "Ukraine: Just Business" відбудеться 14 травня в Будапешті.

"Європейська правда" є інформаційним партнером серії інвестконференцій "Ukraine: Just Business".

Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію.