Парад побажань – західні політики та дипломати вітають Україну з Незалежністю

Понеділок, 24 серпня 2015, 14:33 — Європейська правда

24 серпня Україна святкує 24 роки від проголошення Незалежності.

Цього дня соціальні мережі заповнили привітання європейських та американських партнерів нашої держави.

Часом політики та дипломати ніби змагаються в оригінальності, коли передають вітання Україні :)

Традиційно одним з "найкреативніших" стало посольство Сполучених штатів Америки. Своє привітання до українців дипломати США записали з різних куточків України.

Посол Джеффрі Пайєтт записав звернувся до глядачів, стоячи поблизу знаку на межі Донецької області. Інші співробітники посольства привітали  українців з Полтави, Харкова, Чернігова, Ужгорода, з цеху заводу Мотор-Січ в Запоріжжі, з Яворова, з Миколаєва, зі Львова, з низки інших міст та навіть з вершини Говерли.

Теплих слів заслуговує посольство Британії. 

Там підготували також окреме привітання до Дня прапору.

З Днем Державного Прапора України!Щиро ваші, Співробітники Посольства Великої Британії в Україні#UnitedforUkraine****Ukraine, happy Day of the National Flag!Yours sincerely, British Embassy Kyiv Team

Posted by British Embassy, Kyiv on 23 серпня 2015 р.

Окрім цього, посол Саймон Сміт, що який на початку вересня має завершити свою роботу в  Києві, заспівав гімн України з нагоди нашого свята.

А перед тим посольство Великої Британії оприлюднило ще один кліп.

В ньому англомовні британські дипломати – по одному рядку кожен – прочитали дві перші строфи вірша Володимира Сосюри "Любіть Україну".

До слова, згодом до посольства долучився британський міністр Девід Лідінгтон, який теж привітав нас зі святом.

Не всі посольські привітання з'явилися за ініціативи дипломатів.

Один з найяскравіших відеокліпів, в якому задіяні 8 західних послів та дипломатів, п'ять послів України в європейських державах та один український консул, оприлюднила радіостанція Радіо ЄС.

Всі запрошені дипломати (а також, поміж них – професійні українські співаки) виконали гімн України.

"Зіркою" цього відеоролика став посол Канади Роман Ващук – виявилося, що він має непоганий голос, а також схильний до розкутої, яскравої жестикуляції.

 Натисніть, щоби відкрити відео

Держсекретар США Джон Керрі привітав Україну з Днем Незалежності і заявив, що Сполучені Штати США були і залишаються вірним партнером і другом нашої країни.

"За два десятки років, ми підтримували зусилля ваших громадян, щоб побудувати сильну, стабільну та демократичну країну. Незважаючи на величезні труднощі, ви досягли вражаючих успіхів на шляху до цієї мети. Ви протистояли деспотичному режиму, корумпованої бюрократії, і агресивного сусіда - все в ім'я вільного, демократичного і процвітаючого майбутнього", - зазначив Керрі..

Повідомлення про це опубліковане сайті Держдепу США.

Традиційно - як й торік - Україну привітала президент Литви Даля Грибаускайте, яку вважають одним з найвідданіших захисників України серед європейських політиків.

До речі, якщо хто не знав, пані Грибаускате розмовляє та розуміє українською.

З Днем Незалежності, Україно! Прагнення свободи перемогти неможливо. Тому бажаю завжди цінувати та берегти свою свободу!...

Posted by Dalia Grybauskaitė on 23 серпня 2015 р.

Також на брифінгу в Брюсселі Україну привітала речник Високого представника ЄС з питань зовнішньої політики та політики безпеки Федеріки Могеріні Катрін Рей.

"Сьогодні - День Незалежності України. Ми вітаємо український народ. Ми продовжуємо підтримувати територіальну цілісність України та зусилля, спрямовані на проведення реформ, які є кращим шляхом посилення Української держави, що стоїть перед викликами", - сказала вона.

Заступник міністра закордонних справ Польщі Конрад Павлік, який нещодавно опублікував редакційну статтю на "Європейській правді", привітав нас зі святом українською.

Президент Європарламенту Мартін Шульц  у вітальному твіттер-повідомленні пообіцяв, що ЄС продовжить надавати підтримку заради свободи, незалежності та економічного відновлення України.

Також з твіттер-привітанням до українців звернувся співголова Парламентського комітету асоціації Україна-ЄС, депутат Європарламенту Андрій Пленкович.

А український посол в Польщі Андрій Дещиця повідомив, що до вітань доєдналося ціле місто – польська столиця Варшава. Ввечері 23 серпня найвідоміший хмарочос Варшави – будинок Культури та Науки - було підсвічено кольорами українського прапору.

А мерія "європейської столиці", міста Брюссель, на честь українського свята одягла свою найвідомішу скульптуру – "пісаючого хлопчика" – у костюм "українського козака".

Посольство України в Бельгії та українська місія при Євросоюзі опублікували фото цього дійства.

І, нарешті, українців привітала компанія Google:)

Логотип компанії протягом доби буде замінений жовто-блакитним "вишиваним рушником".

 

Не лишилися ми також без привітань від українців, що працюють за кордоном.. Зокрема, вже згаданий вище Андрій Дещиця оприлюднив відеозвернення з нагоди свята

"За роки незалежності ми маємо чим гордитися і маємо ким гордитися. Я схиляю голову перед тими, хто загинув за наше європейське майбутнє, а зараз – відстоює нашу незалежність на Сході України", - заявив дипломат.

Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію.