Напередодні російського ембарго. Закрита статистика: як Україна змінює експортні ринки

Вівторок, 15 вересня 2015, 09:00 — Юрій Панченко, Європейська правда

"Європейська правда" продовжує аналізувати статистику зовнішньої торгівлі українських регіонів. 

Ці дані відсутні у вільному доступі, але вони надзвичайно важливі - вони показують зміни інтересів українських експортерів по кожній з областей. 

Наразі можна простежити, як змінилися пріоритети українських експортерів у першій половині 2015 року. 

Перш за все, нинішні статистичні дані мають дуже високу базу порівняння. У першій половині 2014 року після набуття чинності автономних преференцій ЄС відбулося різке зростання експорту до ЄС - за півріччя темпи зростання майже досягли 15%. Але початок широкомасштабних бойових дій на Сході повністю нівелював це досягнення. 

Саме тому можна стверджувати, що нинішні статистичні показники є найгіршими, а в наступні місяці ми обов'язково побачимо зростання експорту. Бажано лише, щоб це зростання було не лише статистичним ефектом. 

Якщо порівнювати із минулим роком, то перше, на що звертаєш увагу - це зменшення регіонів, в яких ключову роль відіграє торгівля з країнами СНД. Якщо за результатами 2014 року в 10 областях частка експорту до Співдружності перевищувала європейську, то лише за півроку їхня кількість зменшилася до п'яти. 

Важливий момент: за результатами 2014 року у двох областях - Харківській та Сумській - частка експорту до СНД перевищувала 50%. Ситуація змінилася - критично залежною від східного ринку залишається лише Харківщина. 

Нинішнє зменшення залежності від ринку СНД важливе лише тим, що воно пом'якшує "больовий шок" від ембарго, яке РФ вводить для українських продуктів харчування з січня 2016 року. 

Натомість кількість областей, де частка торгівлі з європейськими країнами переважає експорт в СНД, за півроку зросла з 5 до 18. При цьому в семи західноукраїнських областях частка європейського експорту вже перевищує 50% (півроку тому таких областей було лише 5).

Ще одна тенденція - збільшення експорту до "третіх країн". Торгівля з ними переважає у 8 областях, а також у Києві.

Втім, існує і зворотний процес - у декількох областях цього року знову поступово зростає частка експорту до РФ. Поки це зростання незначне, а тому можна пояснити це тим, що частина українських виробників "знайшла шпаринки", щоб оминути численні заборони російських контролюючих установ.

 натисніть на картинку для перегляду інфографіки

Не менш важливими є темпи зростання/падіння зовнішньої торгівлі. В цілому, за результатами першого півріччя український експорт до СНД впав на 49%, а до Європи - на 19%.

В Міністерстві економічного розвитку та торгівлі спад експорту до ЄС пояснюють двома факторами: зупиненням великих металургійних підприємств на сході (насамперед у зоні АТО), а також низькими цінами на кукурудзу в Європі, що змушує українських агроекспортерів продавати її на інших ринках. 

Перевіримо ці висновки регіональною статистикою.

Дійсно, найбільші темпи падіння експорту до Європи фіксуються у Донецькій (-45%) та Луганській (-98%) областях.

Разом з тим, зменшення поставок до Європи фіксується і в більшості інших областей. Причому далеко не завжди аграрних. 

Наприклад, на 46% знизилися поставки до Європи з Києва. 

Це падіння не можна пояснити ані призупиненням виробництва внаслідок АТО, ані цінами на кукурудзу. Швидше, варто говорити про обережність європейців в укладанні контрактів із підприємствами країни, де йдуть бойові дії. 

натиснить на картинку для збільшення   

Втім, у семи областях Держстат фіксує зростання експорту до ЄС. Чи є це випадковістю - побачимо за три місяці, коли будемо аналізувати зовнішню торгівлю за результатами трьох кварталів. 

Однак поки що є всі підстави очікувати покращення показників зовнішньої торгівлі - насамперед із європейськими країнами. 

Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію.