Цифрове Співтовариство: Україна та ЄС готують спільний проект в сфері цифрового ринку

Середа, 29 червня 2016, 17:30 — Володимир Гройсман, прем'єр-міністр України; Гюнтер Оттінгер, єврокомісар

24-26 липня Україну відвідає Гюнтер Оттінгер, єврокомісар з питань цифрової економіки і суспільства.

І цей візит не буде простою формальністю. 

Як з'ясувалося, Оттінгер везе до Києва конкретні пропозиції про створення Цифрового Співтовариства

В той час, як в ЄС офіційно надають пріоритет розвитку цифрових технологій (і наявність профільного комісара - чи не найкращий доказ цього!), Україна лише мріє про цифрового ринку. Тож, цілком можливо, Київ скористається цією нагодою.

Ще на етапі підготовки візиту Гюнтер Оттінгер та прем'єр-міністр України Володимир Гройсман підготували спільну статтю про те, як цифровий ринок має змінити Україну.  

* * * * * 

Цифрова економіка залишається сферою з нерозкритим потенціалом як в Євросоюзі, так і в Україні.

Цифрові технології, послуги та системи є надзвичайно важливими для соціального розвитку. Вони можуть забезпечити зростання і створення нових робочих місць в усіх галузях економіки, починаючи з найменших традиційних підприємств і закінчуючи новітніми високотехнологічними виробництвами, що з’являються сьогодні. 

Приклад – запровадження цифрових технологій у промисловості та те, яким чином вони змінюють стиль нашого життя; те, як ми працюємо та ведемо бізнес.

У наступні декілька років ми побачимо мільйони нових сумісних пристроїв,

майже половина мобільних фінансових транзакцій буде здійснюватися за допомогою телефонів.

Незабаром найшвидше зростаючі компанії використовуватимуть інтелектуальні пристрої для підвищення своєї ефективності та продуктивності, а також оптимізації витрат.

Традиційні сектори економіки та сфера державного управління також отримають переваги від запровадження аналітичних сервісів на основі масивів даних.

Тісна співпраця у сфері цифрових технологій заради розвитку наших економік та суспільств – в інтересах як України, так і ЄС.

Один із першочергових пріоритетів Європейської комісії – скасування регуляторних та інших бар’єрів задля створення Єдиного цифрового ринку протягом найближчих років. Реалізація цієї ініціативи може приносити 415 млрд євро щороку до економіки ЄС (обсяг якої – 14 трлн євро), а також сприяти створенню сотень тисяч нових робочих місць.

Та ці переваги не повинні обмежуватися кордонами ЄС.

43 мільйони споживачів в Україні також мають користуватися перевагами Єдиного цифрового ринку.

Це принесе економічне зростання, створення нових робочих місць, кращі умови життя людей та спрощення ведення бізнесу. Для України це означатиме більш стабільне політичне середовище та істотний прогрес на шляху до соціальної та економічної модернізації.

Нас надихає успіх Енергетичного Співтовариства – нашої спільної ініціативи, що розширила внутрішній енергетичний ринок ЄС на країни Південно-Східної Європи і навіть далі.

Ми повинні сформувати подібне спільне бачення цифрової економіки при створенні Цифрового Співтовариства.

Адаптація законодавства України до ключових стандартів ЄС у цифровій сфері сприятиме зростанню економіки та дозволить Україні в майбутньому інтегруватися до Єдиного цифрового ринку.

Зі своїм висококваліфікованим людським капіталом Україна займає провідну позицію у сфері інформаційно-комунікаційних технологій у Центральній та Східній Європі.

Більше того, Україна здатна стати не лише європейським "Software Hub", але й країною-експортером власних цифрових продуктів та послуг.

Поширення переваг Єдиного цифрового ринку за межі ЄС може включати в себе різноманітні напрямки.

Ми можемо співпрацювати щодо електронної комерції, електронної митниці, електронної охорони здоров’я, безпаперової торгівлі, а також правил та інфраструктури електронних комунікацій (включаючи координацію використання частот та поширення широкосмугового доступу).

Ми також можемо співпрацювати у питаннях мережевої та інформаційної безпеки, кібербезпеки, електронної ідентифікації і довірчих послуг, цифрових навичок та просування інновацій, електронного урядування та відкритих даних – і це лише деякі з можливостей. Ці теми вже сьогодні є предметом наших дискусій, та ми можемо розглянути можливість включення нових напрямків, таких як захист даних, міжнародний роумінг та розширення цифрової інфраструктури (як в межах України, так і між Україною та ЄС), а також запровадження цифрових технологій у промисловості до нашої співпраці у цифровій сфері.

Приєднавшись у червні 2015 р. до Декларації першого засідання міністрів "Східного партнерства ЄС" з питань цифрової економіки, Україна вже підтвердила свої наміри та готовність співпрацювати з ЄС та сусідами ЄС у цій сфері.

Ми обидва переконані, що сьогодні настав час визначити спільне бачення Цифрового Співтовариства між ЄС та Україною, із залученням інших країн-сусідів.

Ми сподіваємося на продовження дискусії з цього питання з українськими стейкхолдерами наприкінці липня у Києві, а пізніше – з представниками країн-сусідів ЄС під час засідання високого рівня, яке Європейська комісія має намір провести на початку осені у Брюсселі.

 

Автори:

 

Володимир Гройсман,
прем’єр-міністр України

 

Гюнтер Оттінгер,
комісар ЄС з питань цифрової економіки та суспільства,

для "Європейської правди"

Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію.
Реклама: