Шведська підтримка реформ: як допомогти Україні дорогою до Євросоюзу

Понеділок, 28 листопада 2016, 10:35 — Маргот Вальстрьом, Павло Клімкін
Фото УНІАН

В день, коли розпочинається візит до України глави МЗС Швеції Маргот Вальстрьом, "Європейська правда" публікує спільну статтю шведського міністра та її українського колеги Павла Клімкіна.

В публікації йдеться про майбутнє зближення України та ЄС, а також про ті напрямки, за якими Швеція готова посилити допомогу Україні.

* * * * *

Минуло три роки після Революції гідності, коли громадяни України вийшли на вулиці і майдани по всій країні, вимагаючи змін, демократії, справжньої боротьби з корупцією і тісніших зв’язків з ЄС. Жага громадськості до змін була підкріплена демократичними виборами в 2014 році.

Дії Росії щодо незаконної анексії Криму і триваючої агресія на Донбасі є неприйнятними.

Вони порушують європейську систему безпеки, що є ключовою умовою безпеки і процвітання нашого континенту. Ми засуджуємо порушення Росією міжнародного права і основних прав людини в Криму і на Донбасі.

У світі, який дедалі більше сприймається як нестабільний через нові невизначеності, тісне партнерство Швеції та України (яке доводять нещодавній візит президента Порошенка до Стокгольму і наша сьогоднішня зустріч в Києві) залишається проявом нашої непохитної та фундаментальної підтримки суверенітету, територіальної цілісності і невід’ємного права всіх країн обирати власне майбутнє.

Наша спільна рішучість йде далі захисту міжнародного права.

У той час, коли країни намагаються стати відкритими європейськими демократіями, де жінки і чоловіки мають рівні права і можливості, нам необхідно разом боротися не тільки з нетерпимістю, а й з деструктивними політичними рухами, які завдають шкоди європейській інтеграції і глобальному співробітництву.

Формальні відносини між Україною і ЄС обумовлені Угодою про асоціацію, яка є дорожньою картою реформ і дороговказом до верховенства права, поваги до основних прав людини та до економіки, в основі якої – вільна торгівля та доступ до внутрішнього ринку ЄС.

Як сторони цієї Угоди, ми працюємо над тим, щоби вона набрала чинності якнайшвидше.

Подальша інтеграція України до ЄС вимагатиме невпинних і глибоких реформ. Багато вже було досягнуто в таких напрямках, як енергетика, децентралізація, державні закупівлі; були вжиті заходи у боротьбі з корупцією. Система електронного декларування, що її було запроваджено цього року, є яскравим тому прикладом. Важливо підтримувати темп цих реформ, аби подолати решту викликів.

Реформи зробили можливим майбутнє запровадження ЄС безвізового режиму для громадян України.

Цей крок надішле потужний символічний сигнал для українців про те що зміни – можливі.

І це є особливо важливим для молодого і активного покоління, яке є рушійною силою, що зробить Україну успішною. Молодь разом з динамічним громадянським суспільством залишаються національним надбанням України, яке буде вирішальним для майбутнього країни.

В той час як 2 грудня цього року Швеція готується відзначати 250-ту річницю ухвалення Закону про свободу преси, ми бажаємо підкреслити ту важливу роль, яку відіграють у вільному суспільстві доступ до інформації, свобода дебатів та запитів.

Це – один з чинників, завдяки яким Швеція стала країною з найменшим рівнем корупції в світі. Важко переоцінити в цьому контексті роль журналістських розслідувань і адекватного захисту осіб, які здійснюють викриття.

Важливо підтримувати рушійну силу та темп успішних реформ.

Одна зі сфер, в якій Швеція має профільний досвід, стосується рівності між жінками і чоловіками, яка забезпечила значний внесок у економічний розвиток нашої країни.

Існує величезний потенціал для подальшого співробітництва Швеції з Україною саме за цим напрямком.

Ми залишаємося відданими ідеї європейського майбутнього України.

Ми віримо у відкритий Європейський Союз, який має тісні зв’язки з Україною та іншими країнами-партнерами в рамках Східного партнерства. Успіх реформ і демократичних перетворень в Україні є важливим не тільки для України, а також і для цілого регіону, і для всієї Європи.

В сучасній, демократичній і процвітаючій Україні зацікавлені як українці, так і всі сусіди України.

Автори:

Маргот Вальстрьом, міністр закордонних справ Швеції

Павло Клімкін, міністр закордонних справ України

Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію.