Молоко лося та інші родзинки: дружини дипломатів запрошують на благодійний ярмарок

Четвер, 1 грудня 2016, 09:02 — "Європейська правда"
Фото Charity Bazaar

Традиційний канадський слабоалкогольний напій із лосиного молока та кленовий сироп, голландські сири, угорський гуляш, привезене прямо з Чехії пиво, японське віски… Ці та інші страви й напої десятків національних кухонь різних народів світу можна буде скуштувати в суботу 3 грудня на столичному НСК "Олімпійський".

Там відбудеться традиційний Благодійний різдвяний ярмарок, організатором якого є Міжнародний жіночий клуб (IWCK). Ця громадська організація об’єднує жінок іноземних дипломатів, що працюють в Україні.

Ярмарок стане вже 24-м.

"Цього року участь у ньому візьмуть понад 40 посольств, – розповідає Валері Стулікова, голова комітету зі збору коштів. – Порівняно з попередніми ярмарками ми розширилися – буде набагато більше місця, для цього орендуємо три поверхи на "Олімпійському". З новинок – куточок для дітей, розважальна програма, низка майстер-класів – наприклад, з танців та футболу".

Особливістю Благодійного різдвяного ярмарку є те, що більшість представлених на ньому продуктів і товарів навряд чи можна знайти в українських магазинах – посольства та компанії завозять їх напряму зі своїх країн. Значну частину національного асортименту жінки дипломатів готують самі вдома, додаючи ярмарку домашньої атмосфери.

Звісно ж, основною метою Міжнародного жіночого клубу є не промоція національних страв чи розваги для відвідувачів.

Зібрані на ярмарку кошти підуть на допомогу дітям, жінкам, людям похилого віку та інвалідам. В цьому й полягає ідея.

Гроші згодом будуть розподілені на конкурсній основі між громадськими організаціями, які здійснюватимуть благодійні проекти. Конкурс на отримання грантів оголосять у січні 2017 року.

За словами голови благодійного комітету Міжнародного жіночого клубу Тетяни Сахарук, за підсумками останнього конкурсу було отримано 41 заявку на фінансування проектів, з них 16 профінансували.

 

"Наприклад, було придбано обладнання для Охматдиту, що дозволило проводити лапороскопічні операції новонародженим – це операції на внутрішніх органах через невеличкі розрізи, – розповідає Тетяна Сахарук. – Раніше лікарня могла робити їх тільки діткам після року, молодших доводилося дуже сильно різати. Нове обладнання встановили в серпні цього року, на ньому вже провели близько 30 операцій".

Інший приклад такої благодійності – допомога столичній громадській організації "У дитячих долонях" в облаштуванні сенсорної кімнати для дітей з аутизмом та іншими особливими потребами.

У селі Грузьке Макарівського району Київської області на зібрані на ярмарку кошти допомогли покращити умови в будинку для людей літнього віку. Там була проблема із пранням та сушінням білизни та інших речей – зокрема, сушили їх на горищі, що було проблемою, особливо взимку. Для будинку придбали сушарку та додаткову пральну машину, також оновили меблі.

На ярмарку-2015 організатори зібрали близько 2,5 млн грн. Це не лише виручені від продажу продуктів і товарів кошти – а й пряма грошова підтримка спонсорів.

У Міжнародному жіночому комітеті очікують, що цього року сума буде більшою. Лише спонсори надали уже 800 тис. грн.

Зробить свій внесок у благодійність і кожен відвідувач, навіть самою лише присутністю: вхідний квиток для дорослих коштує 80 грн, для дітей від 6 до 18 років та пенсіонерів – 20 грн. Для менших дітей, а також ветеранів АТО та інвалідів вхід безкоштовний.

 

Звісно, для відвідувачів ця благодійність буде розважальною та надзвичайно пізнавальною – враховуючи національне розмаїття ярмарку та його цікаву програму. Ярмарок працюватиме з 10 до 17 години.

"Європейська правда" є інформаційним спонсором Благодійного різдвяного ярмарку.

Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію.
Реклама: