Аудит зовнішньої політики: успіхи та невдачі України очима експертів

Четвер, 22 грудня 2016, 16:01 — Інститут світової політики
Ілюстрація Clipart Panda

"Європейська правда" публікує другу частину дослідження "Аудит зовнішньої політики", проведеного Інститутом світової політики (ІСП). ІСП запропонував поділитися своїм баченням тим, хто фахово досліджує українську зовнішню політику:

- українським та закордонним експертам;
- тим, хто її безпосередньо впроваджує, тобто українським топ-дипломатам.

Думки представників дипкорпусу ми опублікували у першій статті "Аудит зовнішньої політики України. Що думають українські посли?". Тепер до вашої уваги – експертна частина аналізу.

* * * * *

Інститут світової політики провів опитування серед 102 експертів-міжнародників з 30 країн світу (включно з Україною) щодо їхнього бачення зовнішньої політики нашої держави.

Нам було цікаво не тільки зібрати експертні думки, а й порівняти, як зовнішня політика України виглядає зсередини країни та поза її межами. Ми поставили п’ять відкритих питань:

1. Якими, на Вашу думку, є головні проблеми зовнішньої політики України?

2. Які головні досягнення зовнішньої політики України (якщо такі є)?

3. Які глобальні тренди матимуть найбільший вплив на Україну у найближчій перспективі?

4. Де Україна могла б зробити найбільший внесок у вирішення глобальних/регіональних викликів?

5. Зовнішня політика багатьох держав базується на певній доктрині. Яким могло би бути бачення зовнішньої політики України?

Отже, якими є висновки експертів за цими блоками?

Головні проблеми

Думка іноземних та українських експертів збігається у тому, що відсутність стратегії та агресія Росії проти України є одними з головних проблем зовнішньої політики.

Та для іноземців саме внутрішні проблеми, затягування реформ та корупція всередині країни залишаються головним викликом і для зовнішньої політики. Українці ж зараховують до топ-3 проблем зовнішньої політики України слабкий дипломатичний корпус та відсутність послів у ключових країнах.

Головні досягнення

Як українські, так і іноземні експерти вважають головними досягненнями держави солідарність Заходу в підтримці України та визнання анексії Криму Росією, а також підписання Угоди про асоціацію з ЄС. Іноземці також відзначили як успіх чіткий курс на євроінтеграцію, а українці – збереження санкцій щодо РФ.

Тенденції, які матимуть вплив на  Україну

Тут теж є консенсус. Головні тенденції – результати виборів у США та послаблення консолідації всередині ЄС і поширення євроскептицизму.

Найбільший внесок у вирішення глобальних/регіональних викликів

За даним пунктом – найбільша розбіжність у результатах опитування іноземних та українських експертів.

Для іноземців додана вартість – це сама Україна як модель позитивних трансформацій. Тобто приклад імплементації реформ та боротьби з корупцією. Українці ж здебільшого схиляються до думки, що головна користь від України для світу – у стримуванні агресії РФ, зокрема на глобальному рівні.

Головні проблеми
зовнішньої політики України

На думку іноземних експертів, до топ-3 головних проблем зовнішньої політики України належать:

1. Внутрішня політика, а саме: проведення реформ та подолання корупції (так вважають 42% іноземних експертів);

2. Конфлікт із Росією (30%);

3. Відсутність стратегії зовнішньої політики, постійна неоднозначність у відносинах з ЄС та НАТО (18%).

Також серед проблем, які називали – негативний імідж (15%) і брак ефективної комунікації та публічної дипломатії (13%).

Опитування виявило, що навіть деякі експерти вірять у міфи російської пропаганди щодо України.

Приміром, дехто серйозно вважає проблемою зростання популярності праворадикальних сил в Україні. Більше того, на думку опитаних експертів, українські дипломати не завжди можуть чітко представити свою позицію щодо анексії Криму та конфлікту на Сході України.

Серед інших слабких місць зовнішньої політики України експерти назвали таке: залежність від підтримки Заходу; неможливість переконати західних лідерів / недостатнє лобіювання своїх інтересів; втома від України; необхідність налагодження двосторонніх відносин із сусідами та партнерами; нестача кваліфікованих кадрів; необхідність протидії російській пропаганді; глухий кут у Мінському переговорному процесі.

Думка українських експертів є принципово іншою.

Головними проблемами зовнішньої політики України, на їхню думку, є:

1. Відсутність системності, стратегії та пріоритетів.

Таку думку поділяє половина опитаних експертів. До того ж, кожен десятий ще називав реактивність замість проактивності, а 7% вважають, що Україні бракує суб’єктності в міжнародних відносинах.

2. Слабкий дипломатичний корпус та особливо відсутність послів у ключових країнах (43%, ще 7% – брак професійності в цілому).

3. Агресія РФ проти України та питання безпеки (23%). 

Лише в останньому думка українців частково збігається з позицією іноземних респондентів.

Та принципово різним є бачення зв’язку між внутрішніми реформами та успіхами в зовнішній політиці.

Для іноземців  корупція та затягування реформ – проблема №1, в той час як серед українських респондентів лише один дав таку відповідь.

Приблизно кожен десятий назвав одну з таких проблем: розбіжність інтересів керівництва держави, політичної еліти та громадянського суспільства; фінансові проблеми дипслужби; брак стратегічної комунікації (як всередині країни, так і з міжнародною аудиторією), неможливість донести свою позицію, а також невміння поєднувати власні інтереси та інтереси інших / враховувати розвиток світу та регіону.

Незавершена ратифікація Угоди про асоціацію з ЄС та повільна імплементація також, на думку експертів, негативно впливають на зовнішню політику України.

Дехто зазначив серед проблем також інституційну слабкість.

Головні досягнення
зовнішньої політики України

В цьому питанні у експертів не було одностайності.

Закордонні експерти пов’язують найбільші досягнення у зовнішній політиці України зі співпрацею із Заходом. Все це – події останніх трьох років:  

1. Солідарність з боку європейських держав / Заходу у підтримці України та невизнання анексії Криму (35%);

2. Підписання Угоди про асоціацію з ЄС (18%);

3. Чітка орієнтація на євроінтеграцію (11%).

Попри те, що багато експертів вбачають у конфлікті з Росією головну проблему, вони також вважають, що Україна продемонструвала певні досягнення у цій сфері. Зокрема, 10% респондентів вважають досягненням санкції щодо Росії, 10% – Нормандський / Мінський переговорний процес, 8% – збереження держави, 7% – зупинення агресії Росії.

Лише 4% респондентів вважають досягненням чітку орієнтацію на інтеграцію до НАТО, ще 6% – хороші відносини з організацією.

Частина респондентів назвали досягненням відносини з партнерами: Німеччиною, Польщею, Румунією, Балтійськими країнам, США, збереження інтересу Заходу до України, зокрема, до війни на Донбасі (6-7% експертів), а також відносини зі Світовою організацією торгівлі. Дехто називав також досягненням підтримку з боку Японії, Канади та Швеції.

Показово, що декілька експертів відзначили як досягнення визнання незалежності України з боку світової спільноти (зокрема, вкорінення цієї ідеї у ментальних мапах громадян інших держав).

Справді, 25 років тому незалежність України не була настільки очевидною.

Українські експерти майже повністю солідарні з іноземними у баченні головного досягнення України на міжнародній арені.

1. Міжнародна підтримка та солідарність у протидії агресії Росії  (43%; для порівняння, серед іноземних  респондентів це 35%).

2. Санкції проти Росії (27% українців, близько 10% іноземців).

3. Підписання Угоди про асоціацію (17% українців і майже стільки ж іноземців).

Однак, на відміну від іноземців, українці практично не відзначили в якості досягнення збереження держави та власне стримування російської агресії. (Очевидно, останнє українці вважають заслугою військових, а не дипломатів. – Ред.)

Частина респондентів позитивно оцінює підтримку та співпрацю з НАТО (13%), посилення європейської та євроатлантичної інтеграції, а також активізацію військового співробітництва з сусідами (зокрема, в Балтійсько-Чорноморському регіоні), присутність на міжнародній арені, участь у міжнародних організаціях). Кожен десятий відзначає досягнення Україною певного рівня суб’єктності, зокрема, в нормандському та мінському переговорних процесах, відносинах із ЄС та НАТО.

Світові тренди
із найбільшим впливом на Україну

Закордонні експерти визначили такі тенденції, які матимуть найбільший вплив на Україну. Ключові тенденції пов’язані з ЄС, США та Росією.

      1. Вибори в США / обрання Дональда Трампа президентом (третина описаних).

      2. Дезінтеграція ЄС / Brexit (така ж кількість).

      3. Непередбачуваність або зміна режиму в Росії.

Чверть респондентів вважають, що на Україну вплине поширення популізму (що також пов’язано з Brexit та обранням Трампа).

Конфлікт на Близькому Сході, а також пов’язане з ним зменшення уваги до України також входить у топ-5 головних трендів, що матимуть вплив на державу (так вважає майже кожен п’ятий). 7% зазначили, що на Україну вплине криза біженців, а ще 7% – тероризм.

13% називають серед таких трендів зростання популярності націоналізму, крайніх правих партій та Putin-understanders. 8% зазначили в цьому переліку вплив змін цін на нафту та газ.

Натомість мало хто з опитаних вважає, що вибори у Франції та Німеччині, потенційне зближення Заходу і Росії, економічні проблеми в ЄС, а також зміцнення позицій Китаю матимуть суттєвий вплив на Україну.

Тепер порівняємо із оцінками українських експертів. Вони визначили такі найвпливовіші тренди:

1. Вибори в США, обрання Дональда Трампа президентом;

2. Євроскептицизм та послаблення консолідованості в Європейському Союзі.

Кожен другий український респондент підтримав пункти 1-2, і в цьому вони солідарні з іноземними експертами. Водночас третій пункт "іноземного" опитування не співпав з "українським".

Лише 13% українських експертів вважають, що зміни в Росії вплинуть на Україну.

Натомість чверть українських респондентів поділяє думку, що трендом, що позначиться на Україні, є поширення популізму, а п’ята частина – націоналізму та праворадикальних рухів.

Розвиток України, на думку опитуваних, буде пов’язаний з регіональними трансформаціями системи безпеки, конфліктогенністю по лінії Схід–Захід, зміною правлячих еліт у ключових країнах ЄС. Серед суто економічних причин – нестабільність глобальних ринків сировини (металургія, сільське господарство тощо).

Порівняно з іноземними експертами українські практично не пов’язують зміни в Україні зі змінами цін на нафту та газ.

Конфлікти на території інших держав, нестабільність на Близькому Сході та в Азії в цілому може відвернути увагу від українського питання – так вважає десята частина опитаних. Також кожен п’ятий поділяє думку, що міграційна криза вплине на Україну.

Українські експерти більше, ніж іноземні, схильні зважати на розвиток Китаю та Східно-Азійського регіону, а також на економічний проект Китаю (ці тренди назвали близько 20% респондентів).

Найбільший можливий внесок України 
у вирішення глобальних/регіональних викликів

На думку іноземних експертів, найкраще, що Україна може зробити для світу, – це вирішити внутрішні проблеми, тобто провести реформи (38% респондентів назвали цю відповідь). Відповіді експертів показали: Україна – це той випадок, коли для того, щоб змінити світ, треба починати з себе.

Успішна Україна може мати найбільший вплив у регіоні, зокрема у сфері безпеки (20% опитаних), стане прикладом для Росії (10%) та в Чорноморському регіоні (13%), сприятиме стабілізації ситуації на пострадянському просторі (7%), зможе вплинути на посилення ЄС та Європи в цілому (15%) і зміцнити зв’язки між державами Східного партнерства (3%).

Кожен десятий респондент вважає, що додана вартість України полягає у протистоянні Росії, 7% – в участі у Мінському процесі та налагодженні відносин із РФ, а 5% – у протистоянні пропаганді.

Частина експертів вважає, що Україна може вплинути на вирішення конфліктів в інших державах, у Придністров’ї (7-8% респондентів). 7% експертів вважають, що держава може сприяти примиренню Сходу та Заходу, стабілізації відносин Росії та ЄС.

З цього питання погляди українських та іноземних експертів різняться найбільше.

Українці переконані, що місія України – це стримування Росії, зокрема, і від експансії в Європі. За це висловилася третина респондентів. Кожен десятий вважає також, що Україна протистоїть РФ на глобальному рівні.

П’ята частина переконана, що Україна може сприяти посиленню регіональної стабільності та безпеки.

Також, на відміну від іноземців, майже кожен п’ятий український респондент поділяє думку, що Україна може сприяти вирішенню глобальної продовольчої кризи.

Десята частина респондентів схиляється до думки, що Україна сприяє посиленню безпеки в Європі та світі, впливає на нову архітектуру безпеки, а також на боротьбу з тероризмом та на миротворчість.

Трохи менше опитаних експертів вважають, що Україна може бути прикладом для інших пострадянських країн, мати позитивний вплив на населення РФ. Як і іноземні експерти, українці підкреслюють позитивну роль держави в миротворчих операціях.

Повний текст дослідження Інституту світової політики ви можете прочитати за даним посиланням.

Про те, яку думку мають українські дипломати, читайте в публікації "Аудит зовнішньої політики України. Що думають українські посли?"

Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію.
Реклама: