Слів недостатньо, тому Британія діє: стаття міністра оборони про підтримку України

П'ятниця, 20 січня 2017, 09:00 — Майкл Феллон, міністр оборони Великої Британії
Фото прес-служби президента. Майкл Феллон - другий зліва

Цього тижня я знову повернувся до Києва, щоб запевнити наших українських друзів, що Британія незмінно підтримує цю велику країну.

В січні виповнилось 25 років від дня встановлення дипломатичних відносин і дружби між Сполученим Королівством і незалежною Україною. Ми так само, як і ви, віддані демократичним цінностям.

Ми поважаємо ваше право – як і право будь-якої суверенної держави – захищати свої кордони в умовах агресії.

Непоправною трагедією є те, що вже більше 10 тисяч українців втратили життя та 23 тисячі отримали поранення від початку конфлікту на Сході України. А на Кримському півострові, за три роки після незаконної російської анексії, ситуація з правами людини продовжує погіршуватися.

Під час мого попереднього візиту до України (в серпні 2015 р. – ЄП) я спілкувався із звичайними громадянами, які ділилися занепокоєнням щодо вразливості своєї країни. Та водночас я був вражений почуттям єдності, патріотизму та відданості українців у часи зовнішньої агресії та численних внутрішніх викликів. Сьогодні я покладу вінок до Меморіалу воїнів АТО в Національному університеті оборони та вшаную пам'ять усіх хоробрих українців, які віддали життя, захищаючи свою країну.

Звичайно, самих лише слів недостатньо. Тому Британія діє.

За останні два роки близько 5 тис. українських військових пройшли навчання за участі британських військових інструкторів.

Наші солдати разом із американськими, канадськими, литовськими та польськими колегами проводять різноманітні навчання – від надання невідкладної медичної допомоги на полі бою до основ тактики дій піхоти, логістики та виявлення мін. Ми знаємо, що навички й знання, отримані в ході цих навчань, рятували й рятують життя українців на фронті.

Сьогодні я хочу оголосити про продовження цієї програми на цей рік і про включення до неї Військово-повітряних сил України.

Крім того, ми надали українському війську нелетальне оснащення на суму понад 1 млн фунтів стерлінгів, зокрема, аптечки для першої допомоги, теплий одяг, пристрої нічного бачення. Ця допомога покликана посилити захисний потенціал Збройних сил України.

Ми також співпрацюємо з вашим урядом і громадянським суспільством, щоб втілити оборонні реформи і допомогти Україні в прагненні досягти взаємної сумісності із стандартами НАТО до 2020 року. З цією метою я призначив старшого військового офіцера до українського комітету оборонних реформ. Окрім того, наші представники в Києві, у тісній співпраці з НАТО, Transparency International та Академією оборони Великої Британії, надають консультації Міноборони, Генштабу та РНБО щодо ефективного управління та реформ у сфері безпеки та оборони.

Наша робота в Україні – це лише один приклад рішучості Великої Британії у справі захисту наших спільних цінностей.

За останні кілька років ми стали свідками того, як войовнича Росія мілітаризує Крим, розміщує ядерні боєголовки в Калінінграді  та здійснює тиск на балтійські держави. До того ж, Росія продовжує займатись кібервійнами та пропагандою, щоби підірвати безпеку інших країн, і не лише своїх сусідів.

У відповідь Сполучене Королівство наполегливо працює задля зміцнення НАТО – найбільш успішного оборонного альянсу у світі. Тільки у цьому році ми направимо наших військових до Естонії та Польщі в рамках посилення присутності військ Альянсу в зоні передового базування.

Наші винищувачі "Тайфун" патрулюватимуть небо над Чорним морем.

До того ж, ми будемо відігравати провідну роль в оперативно-тактичній групі НАТО підвищеного рівня готовності.

Ці заходи нікому не загрожують. Вони є поміркованими, пропорційними та мають захисний характер. Але вони надсилають чіткий сигнал: нашим союзникам вони додають впевненості, а тим, хто може їм загрожувати – демонструють  нашу залізну рішучість.

Наш більш рішучий підхід до безпеки в Європі знаходить своє відображення на глобальному рівні. Ми ефективно використовуємо нашу перевагу проти терористів "ІДІЛ" на Близькому Сході. Ми подвоюємо нашу підтримку миротворчого контингенту ООН в Африці. Прямо зараз понад 4,5 тис. британських військових залучено до 25 різних операцій по всьому світу.

Дехто припустив, що Велика Британія віддаляється від Європи. Це зовсім не відповідає дійсності.

Британія виходить з ЄС, але у небезпечному світі ми посилюємо – а не зменшуємо – свої зусилля в просуванні справді відкритої світу Британії. Європа залишається нашим континентом і наші зобов’язання гарантувати його безпеку так само залишаються непорушними, як це було з часів Другої світової війни.

Тож мій сигнал простий: ми не збираємося забувати про Україну. Ми підтримуємо наших друзів як у добрі, так і в складні часи.

 

Автор: сер Майкл Феллон,

Державний секретар (міністр)
Великої Британії з питань оборони

20 січня 2017 року,
спеціально для "Європейської правди" 

Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію.