США та ЄС мають разом захищати світ від Путіна: лист євродепутатів до американських колег

П'ятниця, 17 лютого 2017, 09:15 — Депутати Європейського парламенту

16 лютого група депутатів Європейського парламенту, що найчастіше опікуються українськими питаннями, надіслали лист до своїх колег в США із закликом об’єднати зусилля для захисту України. Євродепутати пропонують провести спільне засідання, обговоривши подальші спільні підходи до протидії агресії Кремля.       

В цьому документі також вперше пролунали оцінки ЄП щодо дати, коли безвізовий режим з Україною запрацює на практиці.

"Європейська правда" публікує повний текст даного документа.

Членам Українського Кокусу Сенату США
Членам Українського Кокусу Конгресу США

Шановні колеги і друзі,

Як депутати Європейського парламенту, що входять до Парламентського комітету асоціації ЄС-Україна, а також як члени неофіційної групи друзів європейської України, ми звертаємося до вас, щоб передати наше велике бажання продовжувати спільну роботу над збереженням і зміцненням трансатлантичного партнерства між Сполученими Штатами і Європейським Союзом.

Може здаватися, що в нинішньому політичному кліматі трансатлантичні відносини – партнерство, яке протягом останніх 70 років дало стільки користі країнам по обидва боки Атлантики, – опинилося під загрозою.

Ми бачимо спроби ослабити та розділити наші суспільства. Здійснюється зовнішній тиск на наші спільні цінності, на цілі та надії, які поділяють Європа і Сполучені Штати.

Звичайно, нинішній міжнародний клімат позначений багатьма точками напруги і конфліктів, але шлях вперед – це не будівництво стін, не закриття кордонів, не поділ на два протилежні табори. Замість цього це має бути спільна робота, яку і Сполучені Штати, і Європейський Союз були і залишаються спроможними втілювати для досягнення ефективних і успішних міжнародних цілей.

Тільки продовжуючи працювати разом, ми зможемо протистояти викликам і загрозам, з якими в даний час стикається трансатлантичне партнерство.

Від лютого 2014 року Крим незаконно окуповано та анексовано.

Українці пройшли цей складний період з гідністю, мужністю та відданістю їх національним цінностям.

Якби США та Євросоюз – разом – не зайняли тверду позицію на захист територіальної цілісності, суверенітету країни та ідеалів Майдану, це завдання було б значно важчим.

Нині ми стали свідками чергової ескалації зіткнень на сході України: десятки жертв серед військових та цивільних, сотні поранених. Тисячі українців живуть з острахом бути відключеними від електрики, тепла та води, в той час як майже два мільйони осіб досі перебувають у тимчасових оселях та притулках після втечі з окупованих територій Криму, Донецька, Луганська.

Зіткнувшись з реальним ризиком гуманітарної катастрофи, європейська Україна сподівається, що ми – США та Європа – діятимемо рішуче та спільно.

Насправді Кремль та його найманці діють за логікою "розділяй та володарюй", грубо порушуючи Мінські угоди, в тому числі – на даному етапі. Наша спроможність протистояти цій стратегії є тестом на трансатлантичну солідарність та нашу здатність запропонувати українцям щось інше ніж прості обіцянки.

Адже українці сподіваються на нашу допомогу в мирному розвитку їхньої країни.

Діючи окремо та шукаючи домовленостей з президентом Путіним, ані США, ані будь-яка країна чи група країн в ЄС не зможуть забезпечити мир в Україні.

Будь-яка спроба досягти такої домовленості буде сприйматися в Росії як слабкість і лише додатково розпалить російську агресію.

Якщо Путін бажає знайти своє місце в міжнародній спільноті, якщо він бажає скасування санкцій, він мусить повністю піти як з України, так і з Грузії. Путін має дотримуватися зобов’язань та обов’язків Росії, включаючи Гельсінський заключний акт та Будапештський меморандум щодо гарантій безпеки.

Путін повинен визнавати право кожної країни визначати своє власне майбутнє та зупинити свою пропагандистську машину, армію інтернет-тролів та хакерів, яку він створив. В той самий час, російський президент має відновити верховенство права в Росії та зупинити переслідування його політичних опонентів, вільних ЗМІ та правозахисників.

Отже, ми, члени Європарламенту, звертаємося до вас, наших американських колег і друзів у Конгресі, із закликом працювати з нами – разом – роблячи все від нас залежне для гарантування того, щоб Україна мала змогу йти шляхом мирного розвитку, до процвітання і безпеки.

З цією метою ми запрошуємо вас розглянути питання про організацію спільної конференції високого рівня по Україні в Європейському парламенті. Метою конференції було б оцінити прогрес, досягнутий Україною, а також те, як Європа та Сполучені Штати можуть дієвіше продовжувати її спільну підтримку.

Така зустріч доповнить відзначення надання, в травні або червні цього року, безвізового режиму поїздок громадян України до  Шенгенської зони.

Дуже важливо, щоб ми стояли твердо і разом на захисті України, Європи та Америки.

Пам'ятаючи девіз "разом ми вистоїмо, розділеними ми впадемо", ми також пам'ятаємо заклик Тадеуша Косцюшко, героя польсько-литовського повстання проти російської окупації, а також активного учасника американської війни за незалежність і близького друга Томаса Джефферсона, одного з батьків-засновників США.

Цей девіз був: "За нашу і вашу свободу".

З повагою, 
депутати Європейського парламенту (42 підписи)


Натисність, щоби переглянути повний текст (англійською)

Petras Auštrevičius
Dariusz Rosati 
David McAllister
Tunne Kelam
Sandra Kalniete
Jasenko Selimovic
Jaromír Štětina
Bronis Ropė
Ivan Štefanec
Tibor Szanyi
Antanas Guoga
Pavel Svoboda
Anna Maria Corazza Bildt
Michał Boni
Marju Lauristin
Luděk Niedermayer
Valentinas Mazuronis
Mark Demesmaeker
Zigmantas Balčytis
Jacek Saryusz-Wolski
Lars Adaktusson
Ana Gomes
Inese Vaidere
Laima Andrikienė
Tamás Meszerics
Jarosław Wałęsa
Pavel Telička
Michael Gahler
Rebecca Harms
Traian Ungureanu
Charles Tannock
Kaja Kallas
Helga Stevens
Svetoslav Hristov Malinov
Marietje Schaake
Danuta Maria Hübner
Nathalie Griesbeck
Stanisław Ożóg
Hans van Baalen
Beatriz Becerra Basterrechea
Indrek Tarand
José Inácio Faria

Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію.