Новий "чорний протест": у Польщі захищають аборти і незалежні суди

Середа, 4 липня 2018, 16:17 — Вікторія Беляшин, EastBook

Цього тижня до польського Сейму повернувся проект громадської ініціативи "Зупини аборти" ("Zatrzymaj aborcję"), автором якого є Кайя Годек, голова правоконсервативного фонду "Життя і сім'я". Мета закону – посилити вже чинний у Польщі закон про аборти, який і так вважається одним із найсуворіших у Європі.

І одночасно до столиці Польщі повернулися масові протести.

Сила католицької церкви

Законопроект "Зупини аборти" передбачає заборону так званих євгенічних абортів – які роблять на підставі медичного висновку про інвалідність або хвороби плода. Зараз у Польщі майже 95% усіх легальних абортів проводиться саме з таких причин. За даними за 2016 рік, 1044 зі 1100 абортів в Польщі були зроблені після того, як за допомогою пренатальної діагностики були виявлені тяжкі захворювання плода.

Святіші за Папу: до чого приведе Польщу повна заборона та криміналізація абортів

Згідно ж із новим законопроектом, польки зможуть легально перервати вагітність тільки у двох випадках:

- якщо вагітність настане в результаті зґвалтування або інцесту,

- якщо вагітність несе загрозу для життя матері.

Однак і така можливість у них буде лише в теорії. На практиці, рішення лікаря про загрозу життю матері може стати основою для відкриття проти нього кримінальної справи. У такій ситуації багато лікарів просто не ризикнуть ставити такий діагноз.

Проект "Зупини аборти" з'явився в польському Сеймі не вперше. У березні 2018 року після прохань єпископату Польщі розглянути цей проект на вулиці вийшли 90 тисяч людей. Один із найбільших мітингів за останні кілька років закінчився успіхом. Нехай і тимчасовим.

У неділю, 1 липня, про необхідність підтримати законопроект і Кайю Годек не забули нагадати єпископи, підкреслюючи: "Увесь єпископат просить віруючих помолитися, щоб життя кожної людини – від самого зачаття і аж до природної смерті – цінувалося".

Наступного дня Комісія з соціальної та сімейної політики ухвалила рішення про створення надзвичайної комісії, яка в майбутньому буде займатися розглядом проекту "Зупини аборти". До складу комісії увійдуть 9 депутатів, серед яких 5 – члени партії "Право і справедливість", 2 – "Громадянської платформи" і по одному представнику від політичних сил "Новочесна" і "Кукіз'15".

Втім, таке рішення не задовольнило автора проекту Кайю Годек. "Держава знову знущається над ненародженими дітьми", – заявила вона.

Чому саме зараз проект повернувся до Сейму?

У січні цього року Сейм відхилив громадянський проект,що пом'якшував закон про аборти "Врятуємо жінок", одночасно направляючи проект "Зупини аборти" на подальший розгляд. У березні Комісія з питань справедливості та прав людини його схвалила, але він до сьогодні лежав, чекаючи на рішення Комісії з соціальної та сімейної політики.

Багато хто може спитати: чому його вирішили розглянути саме зараз? Депутат "Права і справедливості" анонімно відповів на це так: "Годек відвідувала кожне засідання комісії. Всі вже практично божеволіли через її вимоги".

"Я не вважаю, що саме аборти є головною темою польської внутрішньої політики. Жоден уряд не займався цією темою. Ніхто не стежив за тим, що немає доступу навіть до легальних процедур, а рішення Європейського суду просто не виконуються.

При цьому нинішня правляча партія ніколи не намагалася посилити закон. Однак "Життя і сім'я" запропонувала найрадикальніший проект, який не тільки повністю забороняв би аборти, але також карав би усіх жінок, які зважилися перервати вагітність. Звісно, проект повної заборони був уже раніше в Сеймі, але він не передбачав покарань для жінок", – коментує ситуацію Кароліна Венцкевич – юрист, що займається правами людини.

За її словами, якби не тиск католицької церкви, парламент взагалі не займався б темою абортів.

Час протестів

Паралельно з початком роботи Комісії з питань соціальної та сімейної політики в неділю біля польського Сейму зібралися представники феміністичного руху і правозахисних організацій.

Близько 2000 осіб згадали вже знайомі полякам гасла: "Право на вибір", "Моє тіло – моє діло", "Жінки без абортів вмиратимуть", "Права жінок – права людини", "Відсутність легальних абортів вбиває", "Розберіться з педофілією ".

 
Протести в березні 2018 року

До протестувальників звернулася Наталя Броніарчик, феміністка і одна з організаторів щорічної "Варшавської маніфи":

"Мене дістали політики, які настільки відірвані від реальності, що під час протестів батьків дітей з особливими потребами не знали, як дивитися їм в очі, як впоратися з усвідомленням того, що вони змушують людей страждати. Мене дістали політики, які настільки слухаються католицьку церкву , що готові повернути закон проти жінок.

Мене дістали політики, які змушують нас шукати кошти на те, щоб поїхати за кордон і зробити аборт. Мене дістала Кайя Годек, яка говорить, що вона захищає життя, але жодного разу не прийшла до дітей з особливими потребами, коли вони протестували в Сеймі.

Мене дістали тортури. Мене дістало те, що вільними людьми можуть бути тут ті, у кого є гроші. Мені набридло, що аборт у лікарні за кордоном можуть дозволити собі тільки деякі. Мене дістало те, що в Польщі до жінок ставляться як до речей. Мене дістало це презирство з боку влади!"

Після протесту біля Сейму його учасники перемістилися в інше місце – на протест "За незалежні суди", який увечері відбувся під будівлею Верховного суду.

"Тільки незалежні суди зможуть в майбутньому об'єктивно розглядати випадки порушення прав жінок", – відзначають організатори.

Автор: Вікторія Беляшин

Стаття вперше опублікована на Eastbook.eu і републікується за згодою власника авторських прав

Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію.
Реклама: