Зарплата дружини довела до суду: в чому звинувачують колишнього прем'єра Франції

Середа, 24 квітня 2019, 13:00 —
Фото: francetvinfo.fr

Одне з найгучніших кримінальних розслідувань у Франції нарешті дійшло до суду.

 

Газета Le Monde першою повідомила про те, що кримінальну справу про розтрату, порушену стосовно колишнього прем'єр-міністра і кандидата в президенти Франсуа Фійона і його дружини, нарешті передано до суду.

Згодом цю інформацію слідчі джерела підтвердили агентству France Presse. Постанову, необхідну для початку процесу, було підписано судовими слідчими минулої п'ятниці, уточнює AFP.

Фійону висунули звинувачення у розтраті державних коштів.

За відповідною статтею колишньому прем'єр-міністру президента Ніколя Саркозі загрожує до 10 років в'язниці та штраф до 1 мільйона євро.

Скандал навколо Фійона виник у розпал передвиборчої кампанії 2017 року – перед першим туром президентських виборів, де екс-прем'єр був кандидатом від французьких правих.

Політика підозрювали у фіктивному наймі на роботу в парламенті своєї дружини і дітей.

 

Разом з Франсуа Фійоном перед судом постане його дружина Пенелопа, ім'ям якої французька преса охрестила скандал дворічної давності – "Пенелопагейт". Їй інкримінують співучасть у розтраті.

Третій обвинувачений у справі – Марк Жуло, який займав депутатське місце Фійона в Національних зборах, поки головний обвинувачений перебував на посаді прем'єра (2007-2012 роки).

Скандал "Пенелопагейт" вибухнув 25 січня 2017 року, коли сатиричне видання Le Canard enchaîné опублікувало інформацію про те, що дружина Фійона довгі роки отримувала зарплату в парламенті як помічник свого чоловіка-депутата, але насправді ніколи там не працювала. Газета також повідомила, що Пенелопа Фійон отримувала значну грошову винагороду у виданні Revue des deux mondes, що належить другу політика Марку Ладрейту де Лашар’єру. Однак про плоди праці пані Фійон співробітники редакції нічого не змогли повідомити Le Canard enchaîné.

Після серії викривальних публікацій журналісти нарахували загалом 900 тисяч євро, отриманих Пенелопою Фійон у парламенті Франції і у виданні Revue des deux mondes в період з 1989 по 2013 рік. ЗМІ також повідомили, що син і дочка Фійона працювали його помічниками в Сенаті Франції (коли політик був сенатором) і в період 2005-2007 рр. отримали з державного бюджету 84 тисяч євро.

14 березня 2017 року слідство висунуло Франсуа Фійону звинувачення у кримінальній справі про "розтрату громадських (державних) коштів" і "зловживання громадським майном". Його дружині звинувачення висунули 28 березня.

Підозри в багаторічному фіктивному наймі дружини на роботу в парламенті завдали нищівного удару по передвиборчій кампанії Франсуа Фійона.

Восени 2016 року колишній прем'єр тріумфально виграв праймеріз французьких правих і центристів, ставши кандидатом у президенти від партії "Республіканці". Фійон вважався фаворитом виборчих перегонів і мав великі шанси зайняти пост президента Франції на весняних виборах 2017 року.

За десять днів після появи перших викривальних публікацій Фійон "вибачився" перед французами за те, що брав на роботу в парламент членів своєї родини. Політик наполягав на тому, що в цьому наймі не було "нічого незаконного", а його найближчі родичі дійсно виконували всю необхідну роботу. Цю ж позицію Франсуа Фійон відстоював і протягом усього слідства.

На тлі "Пенелопагейт" і низки інших викриттів Фійон вибув із президентських перегонів у першому турі виборів 23 квітня 2017 року. Він набрав лише 20% голосів, посівши третє місце після Еммануеля Макрона і Марін Ле Пен, які вийшли до другого туру.

Після поразки на виборах колишній прем'єр-міністр пішов з політики.

Наприкінці 2018 року у справі про фіктивний найм Пенелопи Фійон у виданні Revue des deux mondes був засуджений Марк Ладрейт де Лашар’єр. Визнавши свою провину, він отримав умовний термін (вісім місяців) і штраф у розмірі 375 тисяч євро.

Текст Radio France International публікується "Європейською правдою" з дозволу правовласника

Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію.