Вибори до Європарламенту: політичний землетрус в ЄС

Понеділок, 2 червня 2014, 11:31 — Анастасія Власенко

Вибори до Європейського парламенту, котрі пройшли 25 травня ц.р., привели до законодавчої гілки влади праворадикальні та євроскептичні партії, загальна частка котрих склала близько 8%.

Виборці підтримали ультраправих у Франції, Греції, Великобританії, Угорщині та навіть Німеччині. Як наслідок, існує висока вірогідність того, що Національний Фронт Франції, екстремістська Золота Зоря Греції, Йоббік Угорщини та неонацистська Національна Демократична партія Німеччини створять парламентський блок з 50-60 місць (із загальної кількості 751 парламентського крісла).

"Люди заявили голосно і ясно: вони не хочуть йти на поводу у тих, хто живе за межами наших кордонів, у єврокомісарів і технократів, котрих вони не вибирали", - сказала Марін Ле Пен, лідер Національного фронту, котрий підтримали 4,1 млн. виборців.

Виборені Національним фронтом 25 з 74 французьких місць у Європарламенті , тим не менш, викликали глибоке занепокоєння у французької влади. Прем'єр-міністр Франції Мануель Вальс назвав результати виборів "землетрусом", а перемогу Національного Франту "дуже серйозною для Франції та Європи".

Скандальний британський європолітик Найджел Фарадж, партія котрого, UKIP, отримала 27,49%  голосів британських виборців, вже оприлюднив загальний план дій: "Я не тільки хочу, щоб Британія покинула Європейський Союз, я хочу, щоб Європа покинула Європейський Союз".

Перемога  UKIP викликала, в свою чергу, різку реакцію з боку екс-прем’єра Великобританії Тоні Блера: "Звичайно, ми повинні бути стурбовані, коли така партія, як UKIP,  виходить на перше місце за результатами європейських виборів, було б нерозумно не бути… Коли світ змінюється так швидко, дебати, сповнені антиіммігрантських почуттів та бажання відділити Великобританію від Європи, - не рішення 21-ого століття. Це може бути проявом гніву, але не відповіддю на те, що відбувається",  - заявив він у промові до Конфедерації Британської індустрії.

Мер Лондона Борис Джонсон був більш відвертим у своєму коментарі для Daily Telegraph: "Від Дубліна до Любліна, від Португалії до Померанії, вила у руках популістів направлені на ... Брюссель - напоєні місцевим самогоном, вони викрикують націоналістичні гасла і готуються запустити федералістський локомотив  поштовхом своїх селянських калош".

Незважаючи на те, що Християнсько-демократична партія Ангели Меркель стала беззаперечним переможцем виборів до Європарламенту в Німеччині, набравши 35,3% голосів, канцлер оцінила результати виборів песимістично, назвавши їх "значущими і такими, що викликають жаль". У цьому році вперше за історію свого існування неонацистська Національна Демократична партія Німеччини отримала місце в Європейському парламенті: її підтримали 100 тис. виборців.

Нагадаємо, що на останніх виборах праві партії України (Правий Сектор та ВО "Свобода") набрали в сумі 2,2%. 

Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію.
Реклама: