Інвесторам вже зараз потрібні реформи

Четвер, 18 вересня 2014, 20:36 — Марія Барабаш, A7 CAPITAL

Багато чого було зроблено за останні півроку новою владою в Україні, але не було зроблено головного – не приведена в дію жодна із найважливіших реформ в сфері інвестицій, підкреслюю - жодна.

Дуже сподіваюся, що нові парламент та уряд виправлять це становище. Основне, чого так чекають від нас інвестори – це "тридцятигодинна" робота щодня "вісім" днів на тиждень щодо:

- викорінення корупції;

- припинення надходження у величезній кількості контрабандної продукції до країни;

- зменшення податкового навантаження на бізнес, що і так потерпає;

- значне скорочення та оптимізація апарату держслужбовців за рахунок, насамперед, люстрації;

- суворе покарання винних у страшних злочинах проти держави, у тому числі винних у загибелі вже "небесних тисяч" та мільярдних економічних збитках від попередньої влади.

Це головне.

Без цього Україна не отримає жодних значних надходжень від світових інвесторів.

Хочу процитувати одну із розмов, опублікованих нещодавно у соціальній мережі Facebook:

"Ми дуже шумно критикували наш уряд за недостатню допомогу, яка надається Україні. Після форуму, де були і депутати Бундестагу, один з них підійшов, і ми поговорили. Він задає риторичне запитання:

- А як би ви вчинили відносно країни, більша частина населення якої розслаблено сидить у кафе, гуляє в парках і навіть їздить на середземноморські курорти, в той час коли мала частина реально задіяна у військових діях?

В тій країні, де уряд не визнає стану війни, не перебудовує економіку, не проводить глибоких реформ? Може, дійсно у них немає кризи?

І крім того, вони звинувачують свою колишню владу в розграбуванні бюджету, в крадіжці мільярдів. Прийшла нова, народна і революційна - отже, крадіжки припинилися? Тоді у них повинен різко зрости бюджет. Але він чомусь ще зменшується. А наші спецслужби при цьому стверджують, що найпотужніші корупційні схеми продовжують працювати. Так, фігуранти змінилися, не без того. Так кому саме допомагати - тим, хто напружує всі сили у війні, як курди, наприклад, або тим, хто робить вигляд, що його війна та криза в своїй країні не стосується?"

Світ може нам допомогти. ЄС вже допоміг Греції, допомагає Іспанії, Італії.

Нам також потрібні не тисячі, мільйони та мільярди, нам потрібні десятки та сотні мільярдів євро на розбудову найбільшої в Європі країни та однієї із найбагатших за ресурсами держави світу. І так само, як і з Грецією, – чи відчув у своїй кишені таксист у Берліні, чи перукар у Парижі, чи лікар у Копенгагені, що ЄС підтримав економіку Греції десятками мільярдів євро? Ні, не відчув. І не відчує і зараз, якщо допоможуть Україні.

Але нам потрібно зробити домашнє завдання і зробити його на "відмінно".

Однією зі складових успіху цього домашнього завдання може стати малий та середній бізнес.

У країні, де винайшли науку "економіка", знають, що ще жодному уряду світу не вдалося зібрати податок у більше ніж 50% платників, якщо ставка цих податків перевищує 30%. А яка у нас зараз ефективна ставка податку на малий та середній бізнес? Питання теж риторичне.

Краще зменшити податки до 20-30%, але їх стануть платити не 20-30% платників, як зараз, а більше 50%. Треба лише допомогти бізнесу не думати про операційні ризики, а дати можливість сконцентруватися на виробництві продуктів з високою доданою вартістю.

І тоді євро та долари інвесторів прийдуть до країни не у вигляді кредитів та дотацій, а у вигляді приватних інвестицій, державно-приватних партнерств, консорціумів. Бізнес готовий допомагати державі всіма наявними ресурсами і вже втілює це у реальність.

Сподіваюся, що цю та інші теми ми обговоримо з такими великими інвесторами в Україну, як ЄБРР, KfW та DeutscheBank, на нашій наступній зустрічі 24 вересня у Франкфурті, що пройде у рамках конференції "Інвестиції в Україну". Отож, до роботи.

 

Автор: Марія Барабаш, керуючий партнер A7 CAPITAL

Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію.