Нова тютюнова війна. На чийому боці Україна?

Середа, 24 грудня 2014, 10:32 — Андрій Скіпальський, Український центр контролю над тютюном

"Європейська правда" розпочинає дискусію щодо участі українського Міністерства економічного розвитку в міжнародних торговельних суперечках, пов'язаних із посиленням контролю над продажем тютюнових виробів. У цих суперечках урядовці виступають противниками таких ініціатив, адже вони можуть негативно вплинути на вітчизняний експорт.

Ми надали слово противнику подібної політики і запрошуємо до дискусії прихильників таких дій, зокрема - посадовців Мінекономрозвитку.

Міністерство економічного розвитку України знову займається підтримкою міжнародних тютюнових корпорацій.

Ще не завершилася справа "Україна проти Австралії", як нещодавно міністерство почало чинити тиск на молдовський уряд та парламент.

Мета цього тиску - затримати проходження або хоча б послабити законопроект про зниження споживання тютюнових виробів, який підготовлений сусідньою країною в рамках імплементації Угоди про асоціацію.

Перший лист з метою затягування проходження законопроекту (або його фактичного блокування) був направлений в червні цього року Комітетом COT з питань технічних бар'єрів торгівлі (TBT Committee).

В міністерстві економіки Молдови зазначили, що подібні листи також були отримані від уряду України та тютюнових корпорацій, але не надали копії документів. 

Фотокопії документів, що є в розпорядженні автора.
натисніть на зображення для перегляду

Що ж не сподобалося українським урядовцям в молдовському законі перший раз? 

А не сподобалося таке:

1) запровадження графічних попереджень на 65% площі упаковки з обох боків;

2) заборона використовувати у назвах сигарет такі епітети, як "золоті", "червоні", "тонкі", "екстра" тощо, які вводять в оману споживача;

3) заборона використовувати такі інгредієнти, як "ваніль", "ментол" тощо, які сприяють утворенню залежності від нікотину;

4) лист містить запит на наукові докази дієвості цих обмежень. 

Характерно, що українські підписанти визнають, що договори СОТ не обмежують прав суверенних держав у запровадженні заходів з охорони здоров’я.

Всі ці обмеження є частиною директиви Євросоюзу, під час прийняття якої в лютому 2014 року було використано весь масив наукових доказів дієвості запропонованих заходів, які поступово запроваджуватимуть усі країни ЄС.

Тоді молдовський парламент дав достойну відповідь і проголосував за прогресивний текст у першому читанні у липні 2014 року.

На нашу думку, цей законопроект є дуже сильним з точки зору дотримання норм Рамкової конвенції ВООЗ із боротьби з тютюном і включає в себе майже всі положення цієї конвенції.

З того часу в Молдові теж пройшли вибори у парламент і сформувався новий уряд. Саме час для блокування лобістами ініціативи "старого" парламенту.

Як і в справі проти Австралії, в кінці листопада 2014 року Мінекономрозвитку України надіслало лист з проханням надати додаткові роз'яснення щодо законопроекту та розглянути альтернативні заходи.

Основні положення нового листа такі:

  • положення законопроекту не засновані ані на вимогах РКБТ ВООЗ, ані на директивах ЄС 2014/40;
  • немає жодних наукових або технічних даних, щоб виправдати пропоновані положення в законопроекті, і молдовський парламент не розглядав альтернативних заходів.

Це все, звичайно, відображає позицію не держави України, а тютюнових корпорацій.

А основними причинами є небажання індустрії адаптуватися до нових норм, а також відбити охоту "піонерам" євроінтеграції до швидкої імплементації директиви ЄС 2014/40, яка значно обмежує виробників тютюнової продукції в маркетингових можливостях.

Ну і, звісно, не хочеться втрачати клієнтів, які справно платять щодня ренту за залежність і яких в Європі стає все менше.

До речі, Україна також повинна буде найближчим часом імплементувати директиву ЄС 2014/4.

Чи означатиме це, що і на нас чекатиме жорстка опозиція від рідного міністерства? Навіть не сумніваюсь!

В чергове на світло вийдуть експерти, які наперебій вигукуватимуть контраргументи проти європейських норм, а за ними стирчатимуть вуха індустрії смерті.

Так і живемо. Українське Мінекономрозвитку судиться з Австралією (яка однією з перших запровадила санкції проти РФ та надає технічну допомогу Україні) та втручається у справи суверенних держав, за наші з вами гроші захищаючи інтереси міжнародних тютюнових корпорацій.

Чи, може, новий міністр Айварас Абромавичус змінить цю політику?

 

Автор:

Андрій Скіпальський,

експерт Українського центру контролю над тютюном 

Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію.