Повернення Саркозі. Нова загроза для України

Вівторок, 31 березня 2015, 11:37 — Ярослав Войтко, МЦПД
turquie-fr.com

Перемога на місцевих виборах у Франції "Союзу за народний рух", очолюваного Ніколя Саркозі, і поразка правлячої партії спонукатимуть президента Франсуа Олланда зосередитися на вирішенні внутрішніх проблем. Наслідком може стати зменшення його уваги до врегулювання "української кризи".

Після другого туру місцевих виборів у Франції правляча Соціалістична партія, очолювана президентом Олландом, програла вибори у більшості округів країни.

Втім, доброю новиною для всієї демократичної Європи є те, що ультранаціоналістична партія "Національний фронт" (НФ), очолювана Марін Ле Пен, не здобула перемоги в жодному департаменті, хоча на рівні районів отримала понад 200 місць. Нагадаємо, що НФ – це саме та партія, яка кредитується Кремлем і яка минулого року надсилала своїх спостерігачів для участі в так званому референдумі в Криму та псевдовиборах на Донбасі.

Переможцем виборів став лідер "Союзу за народний рух", колишній президент Ніколя Саркозі, котрий оголосив про "початок нової ери" та "відродження надії для Франції".

Його партія у складі блоку з "Союзом демократів та незалежних" віднині очолить 66 департаментів із 101.

Для України, яка значною мірою покладається на місію федерального канцлера Німеччини Ангели Меркель та президента Франції Франсуа Олланда у врегулюванні російсько-українського конфлікту в "нормандському форматі", поразка соціалістів на виборах може в найближчий період призвести до послаблення уваги французької сторони до "українських питань".

Більш того, послаблення соціалістів зменшує підтримку Україні в Європі.

З усього політичного спектру Франції саме соціалісти симпатизують Україні.

Імовірно, відтепер Олланд зосередиться на проблемах всередині країни (оголошено про намір посилити увагу до підвищення конкурентоспроможності країни та зміцнення ринку праці), боротьбі з загрозою тероризму тощо. Чинний президент намагатиметься за два роки, що залишаються до наступних президентських виборів, відновити позиції очолюваної ним політичної сили, що може зашкодити українській справі.

І навпаки, якщо в наступні два роки позиції блоку двох правоцентристських партій зміцнюватимуться і на президентських виборах їхній представник зможе обійняти найвищий пост країни, то можна очікувати на більш прокремлівську позицію наступного французького керівництва.

Чому Саркозі можна вважати проросійським політиком?

Ніколя Саркозі минулого року визнав анексію Криму Росією, а горезвісний контракт на поставку "Містралів" до РФ був підписаний саме за його президентства.

Хоча сьогодні особистий рейтинг Саркозі ще невеликий, його повернення у велику політику вже відбулося.

Прохолодне ставлення представників правоцентристських сил до питань вступу України до Європейського союзу і особливо до НАТО, традиційна орієнтація на Росію як на важливішого гравця на європейській і світовій арені може стримувати прогрес України в напрямі європейської інтеграції. 

За цих обставин Україна, по-перше, повинна показати реальний поступ на шляху реформування економіки й політичної системи країни, а по-друге, запропонувати нові проекти в інвестиційній, гуманітарній та інших сферах, що являють інтерес для французької сторони.

Пожвавленню політичного і гуманітарного діалогу могла б сприяти близькість історико-психологічних стереотипів, відданість українців і французів європейським цінностям, а також необхідність якнайшвидшого розв’язання російсько-українського конфлікту в такий спосіб, який дозволив би уникнути зростання воєнної небезпеки, що нависла нині над усією Європою.

 

Автор: Ярослав Войтко,

заступник голови правління 

Міжнародного центру перспективних досліджень

Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію.