Чорна діра Криму

П'ятниця, 29 травня 2015, 13:20 — Анатолій Фризоренко, Держстат

Продовжуючи відстежувати ситуацію в зовнішній торгівлі, яка складається в анексованому Криму, не перестаєш дивуватися роботі "митних органів" півострова, які впевнено намагаються довести всьому світові, що у складі Росії йому живеться аж ніяк не гірше і навіть краще, ніж у складі України.

Для цього їм треба представляти півострів як регіон із позитивним торговельним сальдо. Досить непросте завдання, але ці люди мають неабияку фантазію.

Оцінити політ цієї фантазії можна по статистиці зовнішньої торгівлі за січень-березень, оприлюдненій "Федеральною митною службою Криму". Згідно з нею, експорт Криму до України становив $5,6 млн, тоді як імпорт – $4,4 млн.

Тобто позитивне сальдо окупованого півострову з Україною склало $1,2 млн, а загальний  баланс Криму – $7,9 млн, що є абсолютно неймовірним досягненням.

Але навіть за такої фальсифікації серед країн-імпортерів Україна займає головне місце, випередивши Туреччину ($2,7 млн) та Китай ($2,4 млн).

Що можна сказати з цього приводу? Позитивних змін щодо об'єктивного обліку зовнішньої торгівлі товарами у Криму не відбулося. Статистика стала заручником політики, і цифри, які поширюють, уже навіть не смішні. Вони викликають занепокоєння щодо обсягів фальсифікації.

Нагадаємо, окрім "митної статистики Криму", є й інша статистика, а саме статистика Державної фіскальної служби України (ДФС).

За даними ДФС України, за І квартал 2015 року з України ввезено на територію ВЕЗ "Крим" товарів на $235,7 млн, вивезено з ВЕЗ "Крим" на іншу території України товарів на суму лише $8 млн.

Різниця в представлених обсягах імпорту товарів Криму українськими та кримськими митниками вражаюча – більше ніж у 53 рази!

Якщо подивитися на товарну структуру експорту до Криму, то виділяються такі групи товарів: молоко, молочні продукти та яйця птиці - $18,6 млн, м'ясо та продукти з нього - $16,7 млн, корми - $9,2 млн, цукор і кондитерські вироби - $6,4 млн, овочі - $5,5 млн. Лише на групу 2716 "електроенергія" припадає понад 50% імпорту Криму ($123,5 млн).

Натомість у "митній статистиці Криму" дані щодо імпорту електроенергії, м'яса та м'ясних продуктів, яєць, птиці, кормів та багатьох інших товарів просто відсутні.

Не хочете вірити українській статистиці? Не проблема – є й інші докази!

Крім сайтів митної служби та статистики Криму, є сайт "Управління Федеральної служби з ветеринарного і фітосанітарного нагляду по Республіці Крим та м.Севастополь" (Россільгоспнагляд).

Ця служба щотижня рапортує про проведені перевірки на відповідність вимогам чинного законодавства РФ і Митного союзу імпортованої продукції тваринного та рослинного походження. Почитаємо їхній звіт від 14 квітня

За минулий період на півострів поставили майже 66 457 620 штук курячих яєць і яєць інкубаційних. Повернення з цієї позиції становило 2 555 720 штук. Крім того, на територію Республіки Крим було ввезено 68 000 голів молодняку птиці. Істотним потоком імпорту є корми та інші товари, що використовуються в роботі тваринницьких комплексів республіки. За квартал їх було поставлено в Крим більше 31 120 тонн.

При здійсненні карантинного фітосанітарного контролю державними інспекторами відділу карантинного фітосанітарного нагляду на державному кордоні РФ проконтрольовано 155 983,8 тонни, 489584 одиниці і 6644,5 кубометра продукції рослинного походження. При цьому в автомобільних пунктах пропуску було проконтрольовано 6 291 автотранспортний засіб, у яких перевозилося 99 035,2 тонни, 292 652 одиниці і 6 644,5 кубометра карантинної продукції. З їх числа з України на російську територію було імпортовано 84 323,7 тонни, 262 856 штук і 6 127,1 кубометра продукції рослинного походження.

Спробуємо співставити там, де можливо, дані ДФС України з інформацію Россільгоспнагляду. Мабуть ви звернули увагу, що істотним потоком імпорту є корми: за даними ДФС, їх завезли майже 35 тис. тонн, за інформацією Россільгоспнагляду – трохи більше 31 тис. тонн. Скажімо так: ці дані майже однакові, але в митній статистиці Криму ця група зовсім відсутня, а за нашими даними це більше $9 млн, що на $1 млн перевершує увесь обсяг задекларованого імпорту Криму.

М'ясо та м'ясопродукти, кури, яйця, овочі та фрукти в кримській статистиці також відсутні, хоча у звіті тільки перевірених було 31,5 тис. тонн продукції тваринного походження та ще 84,3 тис. тонн рослинної продукції. Лише яєць було імпортовано понад 60 млн штук.

Цього вже досить, щоб спитати: що рахує "кримська митниця" та куди поділися товари на мільйони доларів, які надійшли до Криму?  Можливо, вони в магазинах Криму, а можливо через "чорну діру" надійшли до регіонів Росії або на Донбас?

Але це лише сухі цифри статистики. Пересічним громадянам Криму байдуже, звідки товар – головне, щоб він був.

Здається, що завдання України – змусити кримчан все ж замислитися над тим, чий товар вони споживають. А для цього нам необхідно прийняти для себе рішення: що для нас сьогодні Крим?

Ми хочемо, щоб ЄС продовжував санкції щодо РФ та анексованого Криму? А чому сама Україна, незважаючи на анексію Криму, продовжує везти фури з продуктами задля вигоди окремих компаній, а не займає принципову державницьку позицію і не вводить ембарго на торгівлю з окупованою територією?

Невже ми не розуміємо, що забезпечення Криму продовольством, за рахунок якого вдається стримувати зростання цін, дає змогу нашим опонентам говорити, що Крим без України обійдеться?

Саме в цьому вперто намагається всіх переконати кримська статистика.

 

Автор: Анатолій Фризоренко,

директор департаменту статистики торгівлі

Державної служби статистики України

Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію.