ЄС опублікував нове спростування міфів про Україну – про MH-17, Донбас та Крим

Понеділок, 27 квітня 2015, 09:40

Європейський союз оновив англомовний перелік спростувань стандартних міфів російської пропаганди про Україну та події в нашій державі.

26-сторінковий документ опубліковано на офіційному сайті ЄС, він  суттєво відрізняється від попередньої версії, що була підготовлена ще влітку минулого року (наразі старий документ доступний у кеші пошукових систем).

Як і раніше, документ починається з розділу "Чи правда, що ЄС та Захід дестабілізували ситуацію в Україні?", в якому доводиться, що насправді у дестабілізації винна Росія.

Порівняння двох документів – нинішнього та минулорічного – дозволяє простежити, які тези роспропаганди Брюссель вважав та вважає найнебезпечнішими, а які – подоланими.

Суттєво знизилася "пріоритетність" спростування міфів про "київську хунту, що підтримується Заходом". Рік тому роз’яснення неправдивості цієї тези було на одній з чільних позицій на 4-й сторінці. Нині воно спустилося до 7-ї сторінки.

Ще більше впала актуальність пояснення того, що влада в Києві не перебуває в руках екстремістів – якщо рік тому ЄС присвятив цьому чимало уваги, нині достатньо лише послатися на результати парламентських виборів, за підсумками яких крайні партії не здолали прохідний бар’єр.

У оновленому документі з’явилися розділи, присвячені катастрофі MH-17, масовим неідентифікованим похованням на Донбасі.  В цих частинах ЄС утримався від звинувачень на адресу РФ, закликавши сторони до неупередженого розслідування.

Як і раніше, в документі детально описана незаконність дій Росії під час організації так званого "референдуму" в Криму, який не є легітимним волевиявленням і проводився за силової підтримки Росії.

Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію.