Україна стала пріоритетною державою для British Council. Що це означає?

Вівторок, 18 серпня 2015, 12:39 — Богдан Яременко, Майдан закордонних справ
ілюстрація British Council

Цікава новина - Британська рада (British Council) прийняла рішення щодо включення України до переліку пріоритетних держав.

Звісно, за цим рішенням слідуватиме розширення фінансування та збільшення кількості фінансованих в Україні проектів та напрямків.

Пригадую, під час роботи в Шотландії я намагався здійснити з Британською радою якісь спільні проекти (обмін пам’ятниками Роберту Бернсу і Лесі Українці, порівняльні дослідження Бернса і Шевченка і ще пару ідей). Але відповідь щоразу була "частково позитивною" - усе, що я говорив, сприймалось, як цікаві проекти, але співрозмовники у шотландському відділенні Британської ради сумнівались в можливості знайти на це кошти.

Так, прямо і пояснювали - Україна, на жаль, не є пріоритетною державою. Тоді Британія була більше зосереджена на Африці.

Що ж змінилось? Очевидно, що політика. Велика політика.

Так, Британська рада - інституція гуманітарна. І її діяльність, перш за все і загалом була і буде зосереджена на сфері освіти та культури. Але, по-перше, очевидна зміна пріоритетів.

Україна стала важливою.

Я бачу дві причини. Перша пов’язана з Росією. Росія не залишає країнам Заходу, а в тому числі одному з найбільш впливових членів спільноти демократичних правових країн Сполученому Королівству, жодного вибору, а лише втягуватися у довгострокове системне протистояння.

Україна стає важливим елементом цього протистояння. Тому нам допомагають - хто зброєю, хто економічно, хто в гуманітарному плані.

Друга причина заключається в способі мислення і дій британської державної машини та суспільства. Своє рішення про розширення присутності в Україні Британська рада прийняла на підставі соцопитування молодого покоління українців. Соцопитування (проведене наприкінці минулого року) засвідчило, що в переважній більшості українська молодь орієнтована на Захід і, попри все, оптимістично дивляться у майбутнє.

Хто бажає – може прочитати цей документ на сайті Британської ради.

"Молоді українці несподівано оптимістично щодо майбутнього своєї країни і щодо їх права висловлювати свої думки і брати участь в соціальної активності. Але багато з них наразі  не переконані, що звичні форми та органи демократії спроможні дати відповідь (на проблеми українського сьогодення)", - йдеться в коментарях Британської Ради до цього дослідження.

Ось вам - механізм та спосіб реалізації програми протидії Росії в Україні і за допомогою України, а конкретно – за участі молодого, чи то наступного покоління українців.

Британія, розширюючи програми культурного та освітнього співробітництва в Україні з одного боку активно впливає на громадські настрої. А з іншого - свою довгострокову політику та капіталовкладення розраховує саме спираючись на ці ж громадські настрої.

Браво Велика Британія!

Дякуємо, Сполучене Королівство.

 

Автор: Богдан Яременко,

"Майдан закордонних справ", голова правління
Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію.
Реклама: