Католицька церква у Севастополі. Чи визнав Ватикан анексію Криму

Вівторок, 17 листопада 2015, 16:49 — , Європейська правда

В Україні склалося стійке враження, що Ватикан і Кремль посварилися. Влітку Володимир Путін провалив "історичний" візит до Італії, на який російська влада покладала великі надії, а Папа Римський і надалі засуджує дії РФ на Донбасі та в Криму.

Але політична реальність (Апостольський престол в сучасному світі - це не тільки клірики, але і політики) набагато складніша.

Президент Петро Порошенко наприкінці тижня здійснить офіційний візит до Італії та Ватикану, під час якого у нього запланована аудієнція із Папою Франциском. Схоже, у сторін зявилася додаткова та не дуже приємна тема для обговорення.

Минулого тижня на російськомовній версії сайту "Радіо Ватикану" була опублікована новина, яка залишилася непоміченою українськими ЗМІ, проте не уникла уваги дипломатів.

У ній йшлося про те, що єпископ-помічник Одесько-Сімферопольської дієцезії Римо-католицької церкви в Україні владика Яцек Пиль у Севастополі зустрівся із представником окупаційного уряду.

"Єпископ подякував уряду Севастополя за сприяння католикам, у тому числі в юридичній реєстрації приходу Святого Климента і пастирського округу в Республіці Крим та місті федерального значення Севастополі", - йдеться у повідомленні.

А це, насправді, радикально змінює реальність. Це вже не візити до Криму купки опозиційних парламентарів, які зустрічалися з "урядом" півострова і наголошували на його легітимності.

Це - офіційне визнання так званої "кримської влади" з боку держави. Вперше на теренах Європи. Адже Ватикан - це теж держава, нехай карликова, але дуже впливова. Нехай навіть Ватикан запевняє, що це визнання було вимушеним.

Як відомо, після анексії Криму проросійська влада зажадала від всіх організацій, в тому числі релігійних, перереєстрації за законодавством РФ, інакше вони втрачали офіційний статус.

Яцек Пиль 22 грудня 2014 року був призначений Апостольським престолом делегатом Пастирського округу Криму і Севастополя.

"Округ, згідно з договором з владою Російської Федерації, був створений виключно в адміністративних цілях, щоб Католицька Церква і далі могла функціонувати на цих землях. Ватикан офіційно не визнає анексію Криму", – пояснив тоді єпископ.

У січні 2015 року Пиль розповів, що церква буде залишатися у підпорядкуванні конференції єпископів України, але сказав, що призначений Росією прем'єр Криму Сергій Аксьонов запропонував "широку допомогу" з правовими процедурами після отримання керівних вказівок із Москви.

Одесько-Сімферопольська дієцезія має п’ять парафій, три із яких знаходяться в окупованому Криму. Парафія у Ялті має сайт на російському домені .ru, як і парафія Євпаторії, на сайті якої розміщений цілий каталог посилань на російські католицькі видання.  

Третя парафія розташована у Севастополі, але її сайт, розміщений на українському домені .ua, не працює. 

Дипломатичні джерела "Європейської правди" зазначають: зустрічі з "урядом" Криму не були заздалегідь узгоджені і погоджені з Києвом.

Тепер екстраординарну ситуацію, очевидно, буде обговорювати у Ватикані український президент (його візит, не виключено, був призначений саме через ці зрушення в Криму).

На жаль, Україні тепер доведеться лише реагувати на подію, яка відбулася і яка напевне не буде скасована. І тут слід поставити питання про своєчасність дій українського посольства при Святому престолі.

Слід також нагадати, що 13 листопада Папа Римський Франциск оголосив про призначення архієпископа Клаудіо Гуджеротті новим Апостольським нунцієм в Україні.

Не виключено, що одним із його перших завдань буде вирішення питання кримських парафій.

 

Автор: Юрій Онищенко,

кореспондент "Європейської правди"

Публікації в рубриці "Експертна думка" не є редакційними статтями і відображають виключно точку зору автора

Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію.