Сигнал стамбульських терористів: у Туреччині немає безпечних місць

Вівторок, 12 січня 2016, 13:08 — Богдан Яременко, Майдан закордонних справ
Ілюстрація ntv.com.tr

Загалом сувора правда життя полягає в тому, що Стамбул призвичаєний до терористичних нападів, атак і вибухів.

Офіцеру безпеки генконсульства довелось провести мені окрему лекцію на цю тему, оскільки перший вибух після початку моєї роботи в Стамбулі стався в перші ж дні після прибуття до Туреччини.

У моєму сприйнятті ситуація значно погіршувалась тим, що за пару днів до Стамбула мав прибути з візитом президент України.

Саме тоді, з цієї лекції, я дізнався, що вибухи терористичного характеру стаються у Стамбулі 1-3 рази на місяць. Їхня інтенсивність напряму пов’язана з подіями на сході Туреччини. Тобто про те, що курдські терористи щоразу, коли на сході країни гине їхній боєць, практично наступного дня проводять у Стамбулі акції відплати (що, до речі, є промовистим свідченням масштабів і спроможності курдської спільноти в Стамбулі).

Разом з тим, об’єктами нападів традиційно ставали жандарми, поліція та збройні сили. І це без винятків.

Отже, рекомендація фахівця, яку я взяв на озброєння і зробив частиною брифінгів з питань безпеки для співробітників консульства, – уникайте перебування поруч з відповідними об’єктами (місцями розташувань турецьких силовиків), і це великою мірою допоможе уникнути небезпеки.

Звичайно, якщо йдеться про «типову ситуацію» (якщо теракти можна так назвати), а не добре підготовлені масштабні напади.

 Фото AP

Адже бувають й інші приклади – як, наприклад, у листопаді 2003 року, коли внаслідок серії великих вибухів з 15 по 20 листопада біля єврейського центру, британського консульства та банку HSBC загинули 57 і були поранені понад 700 людей.

Впродовж мого перебування в Стамбулі, а це було в 2010-2013 роках, "правило працювало".

Єдиний виняток – терорист-смертник підірвав себе на центральній площі Таксим, але і цей теракт був передовсім спрямований проти місцевого відділку поліції, а не туристів чи простих громадян.

За роки мого перебування у Стамбулі не було жодного випадку терористичних актів не лише на площі Султанахмет, але й взагалі в районі цієї площі.

Ця площа чи район, що об’єднує музей Собору Святої Софії та Блакитну мечеть, є напевно найбажанішим для туристів місцем Стамбула.

Власне, це і є туристичний центр і серце міста, який щороку відвідують десятки мільйонів туристів з усього світу.

Говорячи про туризм, варто відзначити, що Стамбул залишався єдиним містом чи регіоном Туреччини, відвідуваність якого внаслідок сирійської кризи та терористичної активності ІДІЛ не знизилась (загалом по Туреччині втрати надходження від туризму становили в позаминулому році 12-15%).

Принаймні, так було досі.

Думаю, це і є месидж, який прагнули надіслати терористи – в Туреччині більше немає безпечних місць.

 

Автор: Богдан Яременко,

голова правління "Майдану закордонних справ",
колишній генеральний консул України в Стамбулі

републіковано з дозволу автора (перейти до оригіналу)

Публікації в рубриці "Експертна думка" не є редакційними статтями і відображають виключно точку зору автора

 

Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію.