Як діяти далі: відкритий лист екс-посла Нідерландів в Україні

Понеділок, 11 квітня 2016, 13:36 — Роберт Серрі, дипломат перший посол Нідерландів в Україні

Референдум у моїй країні, який відкинув Угоду про асоціацію ЄС з вашою країною, збурив у вас гіркі почуття з приводу європейських подвійних стандартів, в тому числі в Нідерландах – зокрема, щодо місця України в Європі і ваших справжніх прагнень розділити наші основні цінності гідності, демократії і прав людини.

Я знаю, що під час революції на Майдані це було прагнення мільйонів українців, і багато українців заплатили найвищу ціна за те, щоб це повідомлення було почуте.

Мабуть, голландці не змогли почути його, засліплені власними страхами перед Брюсселем, і голосували на консультативному референдумі, який не мав жодних прямих наслідків для їхніх комфортних умов життя.

Ініціатори, навіть не соромлячись, зізналися перед голосуванням, що цей референдум не мав нічого спільного з Україною. Між іншим, навіть їхня назва "Geen Peil", яку можна перекласти як "Неосвічені", видає їхнє невігластво і байдужість до великої країни в Європі, яка відчайдушно намагається звільнитися від кайданів посткомуністичної імперії.

Угода про асоціацію з ЄС – не що інше, як компас для вашого важкого шляху вперед, на якому зусилля українського народу, в тому числі щодо позбавлення від корупції, зрештою принесуть користь. Для більшості моїх співвітчизників, які голосували на референдумі "проти", схоже, не має великого значення, в якому напрямку може піти Україна.

Все, що вони смакували після голосування, були пиво і "тріумф" голландської демократії, який, щоправда, не включав 68% голландців, які не прийшли на голосування або навмисно, як зробив я, бойкотували його.

Я щиро сподіваюся, що інша частина Європи ігноруватиме цю невдачу і дасть голландському уряду час на вихід із безладу референдуму.

Але, мої друзі в Україні, мої поради вам: будь ласка, не почувайтеся збентеженими і подвоюйте свої зусилля на шляху, який ви обрали для себе. Згодом ви доведете вашим критикам, що вони були неправі.

Та перед цим не соромтеся показати свої справжні почуття розчарування у моїх співвітчизниках, які підвели вас. Я б не заперечував, якби ви злегка вжалили нас, не купуючи цієї весни голландські тюльпани або на певний час віддали б перевагу французьким сирам.

До українського уряду у мене теж є питання: чи можете ви, як і раніше, довірити свої фінансові інтереси в руки уряду, якому не вдалося переконати своїх громадян підтримати вас?

Я маю на увазі членство України в очолюваній голландцями групі з МВФ і Світовим банком.

Як перший голландський посол в новій незалежній Україні, я допоміг просунути цей важливий зв'язок між двома нашими дружніми країнами і навіть не міг подумати тоді, що цій дружбі доведеться проходити випробування цим неосвіченим референдумом.

 

Автор: Роберт Серрі,

дипломат, перший посол Нідерландів в Україні (1992–1996 рр.)

Оригінал листа англійською - на сайті Euromaidanpress

Публікації в рубриці "Експертна думка" не є редакційними статтями і відображають виключно точку зору автора

 

Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію.