Мистецтво планування дешевих подорожей країнами ЄС: 5 практичних порад

П'ятниця, 27 травня 2016, 09:55 — Павло Федикович, Коледж Європи (Бельгія)

Є таке бельгійське місто Гент. Світова спадщина ЮНЕСКО, бельгійський шоколад та казкова Фландрія. Знаходиться більше ніж за 2000 кілометрів від Києва.

Подорож до Гента, на перший погляд, здається дуже дорогою.

Але давайте проаналізуємо. Скажімо, ви плануєте подорож за два місяці.

Спочатку витрачаємо 200 гривень на купе Київ-Чоп, з Чопа їдемо потягом до угорського Дебрецена приблизно за 180 гривень. В Дебрецені є аеропорт, з якого літає лоукост Wizzair до аеропорту Шарлеруа у Бельгії. Ціна за два місяці, швидше за все, буде від 8 до 16 євро. З Шарлеруа на автобусі компанії Flibco їдете в Гент за 5 євро.

Виходить близько 30 євро в один бік. І це маршрут Київ-Гент.

Нижче хотів би поділитись власним досвідом планування подорожей Європою.

Перша порада – ретельно складайте маршрут подорожі.

При нашій проблемній системі кордонів з ЄС і високими цінами українських перевізників на закордонні подорожі найдешевшим варіантом буде переїжджати кордон і робити пересадку в прикордонних містах вже у Шенгені. Перед поїздкою вивчіть транспортний ринок країни – які ціни у залізниці, які є автобусні компанії, чи літають лоукости.

Великі транспортні європейські компанії майже завжди мають дешеві пропозиції і акції.

Наприклад, польська автобусна компанія PolskiBus регулярно продає квитки по 1 злотому на різних маршрутах, іспанська автобусна Alsa надає велику знижку на квиток, якщо бронювати без можливості ануляції, норвезька залізниця має акційний квиток "minipris". Європейські лоукости Wizzair та Ryanair майже кожного місяця визначають дні зі знижками на квитки.

Друга порада – плануйте і купуйте квитки заздалегідь.

В більшості європейських країн це дозволяє серйозно заощадити. Багато компаній дозволяють повернути гроші, деякі навіть без додаткових комісій. Terms and Conditions мають стати вашою настільною книгою.

Витратьте 5 хвилин, щоб прочитати, якою є політика повернення і зміни квитків, ризикуйте та економте таким чином гроші.

Раннє планування є вирішальним при купівлі квитків на авіалоукости. І різниця може бути величезною – від 10 євро, якщо купувати за 2 місяці, до 210, якщо за два дні.

Також обов'язково робіть check-in онлайн перед перельотом і роздруковуйте квиток на посадку (boarding pass). Якщо ви цього не зробите, то треба буде платити штраф безпосередньо в аеропорту. Штраф може коштувати більше, ніж сам квиток.

Також бюджетні авіалінії при купівлі квитків вам запропонують багато додаткових послуг, які можуть збільшити ціну (додаткове місце для ніг, страхування). Тому ретельно читайте, що купуєте, щоб уникнути непотрібних витрат.

Третя порада – користуйтесь місцевими сайтами бронювання квитків і планування маршрутів.

Це дозволяє бачити всі транспортні варіанти в конкретній країні. Наприклад, в Словаччині – це сайт cp.atlas.sk, в Польщі є e-podroznik.pl, в Данії це rejseplanen.dk. Такі ресурси є не у всіх країнах, тому що транспортна ситуація є різною, але там, де є, треба користуватись.

Четверта порада – купуйте квитки безпосередньо на сайтах та аплікаціях транспортних компаній, а не через посередників.

Це дозволяє уникнути непотрібних комісій і прихованих зборів. Завантажте собі на мобільний офіційні аплікації WizzAir та Ryanair і моніторте напрямки та ціни.

Також підпишіться на ресурси, які регулярно викладають спеціальні акції і пропозиції транспортних операторів.

Трансфер з аеропорту в місто купуйте окремо, безпосередньо на сайті перевізників, а не в авіакомпаній, які таку послугу будуть пропонувати.

І, нарешті, п'ята порада – розглядайте різні варіанти і плануйте маршрут із пересадками.

Також вивчіть карту і подивіться, де в найближчих європейських країнах є аеропорти, які обслуговують лоукости.

Найближчими до України є Дебрецен, Жешув, Люблін, Кошіце, Краків, Варшава та Будапешт. На сайтах лоукостів подивіться, хто куди літає.

Коли є повна картина транспорту, планувати стає набагато легше та зручніше.

 

Автор: Павло Федикович,

студент Коледжу Європи (м. Брюгге, Бельгія),
тревел-блогер

Публікації в рубриці "Експертна думка" не є редакційними статтями і відображають виключно точку зору автора

 

Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію.