Санкції захисту дітей: Росія вперше пом'якшила заборону на імпорт з ЄС

Четвер, 2 червня 2016, 12:45 — Юрій Панченко, Європейська правда

Після тривалих погроз Росія, як завжди, здивувала всіх, ухваливши несподіване рішення про пом'якшення продовольчих контрсанкцій.

Постановою російського уряду знову дозволений імпорт м'яса птиці, яловичини та овочів із США, Канади, Австралії, а також держав Євросоюзу, України і деяких інших країн Європи.

Єдине уточнення – заборона знята лише щодо тих продуктів, які використовуються для виробництва дитячого харчування.

Для ввезення такої продукції в РФ доведеться довести, що вона піде на виробництво дитячого харчування – порядок підтвердження цільового призначення має розробити міністерство сільського господарства РФ. Воно також визначить і допустимі обсяги ввезення виведених з-під контрсанкцій продуктів.

Два цікавих моменти. По-перше, рішення вийшло символічним, оскільки було ухвалено напередодні Міжнародного дня захисту дітей.

Другий момент важливіший. Як часто буває в РФ, рішення виявилося абсолютно несподіваним і таким, що суперечить попереднім заявам керівництва країни.

Досі в російському керівництві уникали навіть натяку на можливе послаблення продовольчих санкцій.

Більш того, 27 травня російський прем'єр Дмитро Медведєв оголосив про доручення продовжити контрсанкції. При цьому якщо ЄС продовжує свої санкції лише на наступне півріччя, то російські обмеження планують поширити до кінця 2017 року.

А за день до послаблення санкцій російський міністр економічного розвитку Олексій Улюкаєв заявив, що будь-яке пом'якшення санкцій з боку РФ можливе лише після аналогічного кроку Заходу. "Я думаю, що якщо буде змінено режим санкцій, то буде змінено і режим контрсанкцій... Спочатку дія – потім контрдія", – заявив він.

За словами російського міністра, якщо в червні ЄС ухвалить рішення про пом'якшення санкцій, "ми це адекватно оцінимо і підемо назустріч".

Чому Росії знадобилося вносити зміни у свої санкції?

Що це – жест "доброї волі" або неприємна необхідність? Швидше, друге.

Дитяче харчування – чудова ілюстрація "успіхів" російського імпортозаміщення.

Річ у тім, що вимоги до дитячих продуктів на кілька порядків вищі, ніж до звичайних. А також щодо них діє жорсткіший контроль.

Так само, як і в Україні, згідно з російським законодавством, при виробництві дитячого харчування може бути використано тільки найкращу сировину. Наприклад, якщо йдеться про молочні продукти, то в ньому має використовуватися виключно молоко екстра-класу.

Не менш жорсткі вимоги – до м'яса та овочів. Ці продукти мають походити із зон, де обмежено використання агрохімікатів і пестицидів. При виробництві заборонено використовувати пальмовий стеарин, барвники, переважну більшість штучних ароматизаторів, м'ясо механічної обвалки.

Все це робить виробництво дитячого харчування вкрай залежним від імпортної сировини.

І якщо у випадку зі звичайними продуктами проблему відсутності якісної сировини в РФ навчилися вирішувати традиційним чином – шляхом зниження якості, то з дитячою їжею це зробити все ж не вдалося.

У такій ситуації деякі західні холдинги, які побудували в РФ лінії з виробництва дитячого харчування, вже почали говорити про можливість замороження своєї роботи.

При цьому діючі російські санкції не поширюються на готове імпортне харчування. А отже – без пом'якшення санкцій єдиним доступним дитячим харчуванням буде імпорт.

Однак це серйозний фінансовий удар по чималій групі росіян, а головне – напередодні парламентських виборів. У такій ситуації російській владі практично не залишилося вибору: або пом'якшення санкцій, або протести розгніваних "молодих мам".

Другий висновок не менш цікавий.

Очевидно, що подібне пом'якшення в російському уряді розроблялось. Однак, з певних причин, трималося в секреті.

Дуже ймовірно, що його планувалося оприлюднити одразу після рішення ЄС про пом'якшення своїх санкцій. Цитуючи Улюкаєва, "спочатку дія – потім контрдія". У Москві справді розраховували на те, що саміт "великої сімки" в Японії (за два дні до якого Кремль звільнив Надію Савченко) дасть позитивні сигнали, а саміт ЄС, призначений на кінець червня, підтвердить їх.

Але зрештою в Москві не дочекалися позитиву і вирішили діяти першими.

А отже, в РФ вже не вірять у можливість пом'якшення санкцій з боку ЄС. Принаймні – в ході найближчого перегляду.

У такій ситуації йти назустріч Заходу після продовження санкцій – вкрай невигідний піар-крок. Набагато краще зробити це до оприлюднення рішення ЄС, прив'язавши до дня захисту дітей.

 

Автор: Юрій Панченко,

редактор "Європейської правди"

Публікації в рубриці "Експертна думка" не є редакційними статтями і відображають виключно точку зору автора

Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію.