Проект "Дунай – Чорне море". Зупинити не можна реалізувати

Середа, 14 червня 2017, 14:23 — , заступник глави Мінінфраструктури
Фото kmu.gov.ua

Одним із пріоритетів розвитку українського транспортного потенціалу є проект розвитку судноплавства через Кілійське гирло Дунаю.

Проект "Дунай – Чорне море" не лише є вкрай важливим для розвитку українського Придунав’я, але й відповідає стратегічним інтересам Європейського Співтовариства.

Невипадково глибоководний судновий хід (ГСХ) "Дунай – Чорне море" включений до Переліку внутрішніх водних шляхів (ВВШ) міжнародного значення (водний шлях категорії Е 80-09) Європейської угоди про найважливіші внутрішні водні шляхи міжнародного значення.

А заходи та проекти з розвитку української частини дельти Дунаю відображені у пропозиціях до Стратегії ЄС для Дунайського регіону, а також включені до Майстер-плану щодо відновлення та обслуговування фарватеру Дунаю і його судноплавних приток та національних дорожніх карт.

Натомість Україна наразі обмежена у можливостях розвивати цей проект. Чому?

Перешкодою є позиція Румунії щодо відповідності цим планам наших зобов'язань по Конвенції про оцінку впливу на навколишнє середовище у транскордонному контексті (Конвенція Еспо).

Своєю чергою позиція України щодо виконання положень Конвенції Еспо стосовно проекту "Дунай – Чорне море" базувалася на результатах оцінки впливу на довкілля, за якими суттєвого негативного транскордонного впливу не передбачалося.

Різниця у підходах привела до ініціювання процедури запиту згідно з Конвенцією Еспо.

За згодою України, у січні 2005 року вперше у практиці застосування Конвенції Еспо створено Комісію із запиту (Espoo Inquiry Commission) з метою формування науково-обґрунтованої думки щодо можливості значних негативних транскордонних впливів під час реалізації проекту "Дунай – Чорне море" та подальшої його експлуатації.

Її рішення щодо наявності певних чинників ймовірного значного негативного транскордонного впливу стали остаточною підставою для застосування до проекту каналу процедур, передбачених Конвенцією Еспо.

13-16 червня 2017 року в Мінську відбуваються наради Сторін Конвенції Еспо та Протоколу про стратегічну екологічну оцінку до зазначеної Конвенції, у рамках яких, зокрема, розглядаються питання щодо проекту ГСХ "Дунай – Чорне море".

З огляду на досить довготривалий характер розгляду цього вкрай важливого для України питання, ми маємо продовжувати докладати зусиль, для забезпечення дотримання міжнародних норм, що дасть змогу в подальшому розвивати ГСХ "Дунай – Чорне море".

Наступна можливість досягти порозуміння - Міжурядова комісія в Бухаресті 10-11 липня.

Публікації в рубриці "Експертна думка" не є редакційними статтями і відображають виключно точку зору автора

Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію.