Як отримати грант на висвітлення європейської інтеграції?

Четвер, 8 червня 2017, 15:06 — Європейська правда

"Європейська правда" нагадує, що триває шоста хвиля грантового конкурсу "ЗМІ за проєвропейські зміни в Україні". Заявки від регіональних ЗМІ, що мають намір висвітлювати тематику проєвропейських реформ, а також від громадських організацій, що співпрацюють з регіональними ЗМІ, приймаються до 27 липня 2017 року.

На сьогодні вже близько п’ятнадцяти регіональних теле- та радіокомпаній, газет, інтернет-видань отримали гранти на виконання проектів з висвітлення європейської тематики.

Водночас нам би хотілося бачити більше якісних проектів, які можуть бути профінансовані.

Тому просимо потенційних аплікантів при підготовці заявки враховувати такі важливі речі.

1. Наш проект покликаний забезпечити медійну підтримку євроінтеграційних реформ в Україні - отже, запропоновані на розгляд конкурсної комісії плани мають доводити, що ваші майбутні тексти чи сюжети будуть саме про це.

Зокрема, орієнтовний перелік максимально деталізованих тем та напрямків майбутньої роботи буде аргументом на користь того, що в ЗМІ уявляють поле своєї роботи; і навпаки, неконкретно та обтічно сформульовані теми можуть бути мінусом для вашої заявки.

2. Пріоритетом проекту насамперед є реформи та зміни, передбачені Угодою про асоціацію або іншими зобов’язаннями України у відносинах з Євросоюзом.

Тому перш ніж працювати над заявкою на фінансування, радимо вам добре ознайомитися з обраною тематикою, пошукати в інтернеті вже наявний її аналіз і подумати, як це можна перенести на місцевий рівень (до речі, певний архівний пласт являє собою сайт ЄвроПравди).

Знову ж, ми часто стикаємося з дуже декларативними заявками, з яких неможливо уявити ані майбутній продукт, ані рівень обізнаності в темі з боку заявників.

3. В рамках грантових проектів можливе висвітлення й інших реформ та "європейських" тем, які не мають прямого стосунку до Угоди про асоціацію чи інших аспектів відносин України з ЄС.

Зокрема, йдеться про реформи, що випливають із зобов’язань України перед Радою Європи, або ж про ті, що виконуються Україною для відповідності стандартам НАТО.

Однак тут існують певні обмеження. Це стосується, наприклад, децентралізації, реформи освіти, поліції, медицини тощо. Такі теми важче поставити в європейський контекст, адже в самому ЄС немає чітких стандартів їх проведення - ці сфери перебувають в компетенції держав-членів.

Тому подібна тематика може бути присутньою на рівні політики (наприклад, без надмірного заглиблення в проблематику окремих громад у випадку децентралізації) і тією мірою, якою ЄС або Рада Європи залучені до таких реформ та процесів - через власні проекти з допомоги, через політичну, консультативну чи фінансову підтримку.

4. Ще один пріоритетний напрямок - матеріали про досвід держав-членів ЄС або ж про зв’язки вашого міста/регіону з іншими європейськими країнами, містами або регіонами.

Грантова комісія зазвичай вітає використання у журналістських матеріалах досвіду країн-членів ЄС, який засвідчив успіх реформ у тій чи іншій сфері. Посилання на європейський досвід за умови глибокого його розуміння є одним зі шляхів висвітлення "складних" європейських реформ, про які йдеться у попередньому пункті.

5. Продукти грантових проектів повинні бути ексклюзивними. Це означає, зокрема, відмову від звітів за результатами прес-конференцій, "круглих столів" чи семінарів, нарад в обласного керівництва та якихось публічних заходів. Ці події можуть використовуватися в рамках грантового проекту як джерело для коментарів, пошуку тем, контактів тощо - але не для написання "паркетних" звітів про захід.

Грантери повинні розробляти власні теми, в тому числі в результаті заглиблення в євроінтеграційну тематику - власне, в цьому ми бачимо ще одну додану вартість нашого проекту.

6. "Європейська правда" допомагає всім грантоотримувачам під час виконання проекту: ми готові надавати консультативну підтримку, а також допомагати у пошуку можливих помилок, цікавих аспектів теми тощо. Однак пошук та вибір тем для висвітлення залишається виключним правом редакції, ви маєте бути готовими до цього

Редакція "Європейської правди" рада, що з часом з’являється все більше ЗМІ, які готові висвітлювати європейську тематику. Водночас сподіваємося на отримання від вас глибоких та якісних проектів.

Нагадуємо також, що хоча 27 липня і завершиться лише чергова хвиля конкурсу, незабаром буде оголошено нову. Тож часу для подання якісних заявок ще багато.

Конкурс є частиною проекту "Підтримка реформ в регіонах", який спільно реалізують "Європейська правда" та Інститут економічних досліджень і політичних консультацій. Проект фінансується Європейським Союзом в рамках програми "Підтримка громадянського суспільства в Україні".

 

ГО "Європейська правда"

Новини про європейську інтеграцію України, події в ЄС та міжнародну безпеку

 

Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію.