Так йдуть диктатори: примара військового перевороту в Зімбабве

Середа, 15 листопада 2017, 11:40 — , Центр дослідження Африки

У Зімбабве розгортаються події, що мають ознаки військового перевороту.

В напрямку столиці Хараре рухаються танки та колони бронетехніки. Точні відомості щодо мети пересування військової техніки поки відсутні. Ходять чутки, що військові заблокували казарми 2-го батальйону президентської гвардії, що на заході Хараре.

Очевидці з місця подій зазначають, що бронемашини також блокують більшість автошляхів за межами міста, зокрема Kirkman Road. Військові захопили державну телерадіокомпанію ZBC.

Напередодні 13 листопада 2017 року голова Генштабу генерал Константино Чівенга заявив, що армія готова втрутитися до політичного життя, якщо Мугабе не зупинить чистки в лавах правлячої партії ЗАНУ-ПФ. Мета цих чисток полягає в усуненні з політичної арени старих кадрів, що пов’язані з добою визвольних змагань в Зімбабве.

Політична боротьба в країні загострилася на тлі погіршення стану здоров’я президента Роберта Мугабе.

Мугабе займає президентський пост майже 30 років. Йому вже 93, він страждає на рак передміхурової залози та багато часу проводить на лікуванні за кордоном. Отже, існує нагальна проблема в його наступнику. В політичних елітах Зімбабве наявні дві ворогуючі групи.

Перша, так звана G40 – "покоління сорокарічних" – кліка дружини Мугабе Грейс (51 рік), яка давно вже є де-факто керівником країни. G40 – це переважно молоді міністри зімбабвійського уряду. Грейс відома жагою до коштовностей та дорогих речей від luxury-брендів. Зокрема, їй належить висловлювання: "У мене дуже вузькі ноги, тому я можу носити тільки Ferragamo".

 

Їм протидіє "група Lacost" (отримала назву через те, що її представники полюбляють носити одяг цього бренду) на чолі з віце-президентом Еммерсоном Мнангагвою (71 рік), він має прозвище "Крокодил", яке отримав ще у вуличній банді. Мнангагве є ветераном визвольної боротьби, саме тому інші представники зімбабвійських революціонерів його підтримують.

Збройні сили Зімбабве очолює генерал Константино Чівенга, який, з одного боку, довгий час заявляв про нейтралітет армії, але при цьому наполягав, що президентом країни може бути людина, яка брала участь у визвольній боротьбі. Тобто він є опонентом Грейс Мугабе.

6 листопада 2017 року Роберт Мугабе схвалив рішення про увільнення Мнангагви з посади віце-президента. Вірогідно, він планував передати її в руки своєї дружини Грейс, бо відчуває свою близьку смерть.

Це обурило військових, які вдалися до рішучих дій з метою засвідчити Мугабе своє несхвалення щодо його рішення.

Тому вони вдаються до погрози силою, або навіть путчу. Чи закінчиться він військовим переворотом, покажуть вже найближчі дні чи навіть години. Увечері 14 листопада молодіжне крило правлячої партії ЗАНУ-ПФ заявляє, що "готове вмирати за Мугабе", а провід партії назвав поведінку Чівенги "зрадницькою".

Республіка Зімбабве давно переживає лихі часи. Доба врядування президента Роберта Мугабе (при владі фактично з 1980 року ) принесла країні переважно руйнівні наслідки.

З 2000 року зімбабвійська економіка зменшилася в драматичні два рази через катастрофічний розлад в системі державних фінансів та розвал виробничої інфраструктури. Одна з причин економічної кризи полягає в політиці примусової конфіскації земель у білих фермерів (чисельно менше 1% населення країни).

Загалом в країні станом на 2000 рік було 4558 ферм, якими володіли білі. Вони мали наділи загальною площею 15 млн га, а це 70% орної землі в країні. До 2008 року вся земля у білих фермерів була вилучена на користь місцевого населення. Це спричинило катастрофічне падіння виробництва в секторі АПК.

Через це аграрна країна пережила одну з найбільших в історії людства гіперінфляцію. В період 2007-2008 рр. інфляція в країні досягла 231.000.000% (станом на липень 2008 р.). В жовтні 2008 року ціни в країні подвоювалися кожні 24,7 години, що дорівнює річній інфляції у 6,5 квінкватрігінтілліонів (число з 108 нулями), тобто 6,5•10108%.

Якщо пляшка пива 4 липня 2008 року о 17:00 за місцевим часом коштувала 100 млрд зімбабвійських доларів, то за годину її вартість складала вже 150 млрд. В підсумку в 2009 році Резервний банк Зімбабве загалом вирішив припинити існування національної валюти та перевів економіку країни на американські долари.

Роберт Мугабе також відомий політичними репресіями під виглядом турботи про своє населення.

В ході операції Murambatsvina ("Прибирання сміття", 2005 рік) уряд Зімбабве здійснив знесення трущоб (нетрів) по усій країні з примусовим виселенням людей. Це офіційно робилися задля поліпшення епідемічної ситуації в країні. В підсумку свої помешкання втратили щонайменше 700 тисяч осіб, а непрямим чином операція зачіпала інтереси 2,4 млн осіб.

Дані примусові заходи проти мешканців трущоб були каральною операцією за те, що вони підтримали опозицію на парламентських виборах.

Мугабе обіцяв, що мешканці трущоб отримають нове житло. Проте дана обіцянка виявилася цілком порожньою.

Поточна політична нестабільність може остаточно добити і без того одну з найслабших у світі економік. Така вона сумна – спадщина президента-автократа Мугабе.

Публікації в рубриці "Експертна думка" не є редакційними статтями і відображають виключно точку зору автора

Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію.