Бізнес-омбудсмен: "Інвестор не прийде туди, де неможливо працювати через корупцію"

Вівторок, 16 грудня 2014, 13:50 — , Європейська правда

Ідея створення інституту бізнес-омбудсмена виникла у Європейського банку реконструкції і розвитку близько двох років тому, ще за часів президентства Віктора Януковича. Тоді це здавалося єдиним механізмом, який дозволить хоча б частково поліпшити бізнес-клімат в Україні.

Зміна влади в країні не вплинула на плани ЄБРР. Після тривалих консультацій банк подав уряду кандидатуру на цей пост. Ним став литовець Альгірдас Шемета, що донедавна обіймав посаду єврокомісара з питань оподаткування, митного союзу, аудиту та боротьби з шахрайством.

Варто зазначити, що перший в історії України бізнес-омбудсмен має дуже мало повноважень. Саме це викликає у бізнесу скептичні оцінки. Однак за ним стоїть ЄБРР - найбільший інвестор в українську економіку.

Сам Альгірдас Шемета впевнений у щирому прагненні української влади боротися з корупцією, однак уточнює, що не має наміру мовчати, якщо рекомендації не виконуватимуть. Про це він розповів "Європейської правді" у своєму першому інтерв'ю на новій посаді.


– Як ви отримали запрошення на цю посаду?

– На початку листопада до мене звернулися представники ЄБРР і запропонували висунути свою кандидатуру на цей пост. Трохи подумавши, я дав згоду. Ще працюючи в Європейській комісії, я вважав, що важливо взяти особисту участь в українських реформах і сприяти успіху України. Тому коли з'явилася можливість принести практичну користь, я, трохи подумавши, погодився.

Після цього процес призначення виглядав таким чином. Я брав участь у слуханнях виконавчого комітету - до нього входили представники ЄБРР, Організації економічного розвитку і торгівлі, українських бізнес-асоціацій, уряду. Після того, як мою кандидатуру затвердив виконавчий комітет, її винесли на схвалення українського уряду. Так я став першим бізнес-омбудсменом України.

– Працюючи в Єврокомісії, ви не могли не знати про складності бізнес-клімату в Україні. Не боїтеся, що не впораєтеся з таким завданням?

– Звісно, мені відомо, що ситуація дуже складна. Бізнес зазнає збитків від корупції, нерівноправного ставлення держави і багатьох інших негативних явищ. Коли я представляв себе, то одразу чесно заявив - я не месія і не зможу перемогти корупцію в Україні за три місяці. Однак, що важливо - мій досвід дозволяє побудувати в Україні ефективно працюючу організацію, що функціонує за міжнародними принципами.

Мене надихнуло, що настрої і бізнесу, і уряду були дуже позитивні. У них є бажання боротися з таким явищем, як корупція. Наявність такої підтримки вже є великою частиною загального успіху. Зі свого боку я робитиму все можливе, щоб ті скарги бізнесу, які надійдуть до мене, розглядалися об'єктивно.

Крім того - адже рішення бізнес-омбудсмена носять рекомендаційний характер, - дуже важливо, щоб ці рекомендації ухвалювалися українськими відомствами і втілювались в життя.

Хочу відзначити, що слабке місце в Україні - це саме впровадження прийнятих рішень. Я стикався з подібними труднощами на попередніх місцях роботи і можу сказати, що досяг певного успіху в їх вирішенні. Звісно, це зовсім не означає, що я тепер застрахований від помилок. Але проблему корупції в Україні необхідно вирішувати, а для цього необхідно діяти.

– Ви отримали політичні гарантії від уряду, що ваші рекомендації виконуватимуть?

– Це передбачає постанова уряду про створення інституту бізнес-омбудсмена...

– Згідно з цією постановою ваші висновки мають рекомендаційний характер!

– Згідно з цією постановою українські органи влади повинні звітувати, що вони зробили щодо впровадження цих рекомендацій. Якщо вони знаходитимуть причини, щоб ігнорувати їх - у мене в запасі є дуже сильна зброя. Ця зброя - гласність.

В такій ситуації мій наступний крок - критика інститутів, які ігнорують рекомендації бізнес-омбудсмена, створюючи тим самим тиск на них. Виходячи з настроїв в уряді - а у мене склалося враження, що там налаштовані активно боротися з корупцією, - робота інституту бізнес-омбудсмена має бути ефективною.

Саме тому я розраховую, що мої рекомендації будуть реалізовані, почуті і втілені в життя українським урядом.

– Ви можете сказати, якого результату очікуєте, наприклад, за перший рік своєї роботи на новій посаді?

– Найголовніше, щоб інститут, який я очолюватиму, виробив дуже чіткі норми: за скільки днів ми повинні розглянути скаргу бізнесу, скільки днів дається держустановам для реагування на наші рекомендації. Головне - спрямувати нашу роботу в правильне русло, і тоді наші зусилля призведуть до поступового поліпшення ситуації.

Втім, дуже багато залежатиме від суті скарг, які бізнес подаватиме бізнес-омбудсмена. Адже це їхнє завдання - виявляти негативні явища, які заважають бізнесу розвиватися.

– Вважається, що основна проблема для роботи бізнесу в Україні - корумпована судова сфера. Ви даєте рекомендації лише виконавчій влади, тоді як багато скарг бізнесу - на несправедливі рішення судів. Що ви робитимете в такій ситуації?

– Одна з функцій омбудсмена - надання комплексних рекомендацій. Ми не тільки розбиратимемо скарги, але й аналізуватимемо їх, пропонуючи системні рішення. Звісно, омбудсмен не має повноважень домагатися звільнення суддів, але ми зобов'язані показувати, де є проблема, пропонуючи уряду кроки щодо її вирішення. Як я вже сказав, наша зброя - публічна критика системи в тих ситуаціях, коли проблема не вирішується.

При цьому я хочу наголосити, що реформи в судовій системі - це окрема сфера, і в ній буде вестися окрема робота.

Не треба тішити себе ілюзіями, що омбудсмен зможе самостійно вирішити всі проблеми.

За низкою напрямків Україна отримуватиме допомогу від Єврокомісії, США та інших донорів. Я зустрічався з консультантами, які куруватимуть створення Антикорупційного бюро в Україні. Вочевидь, вони стануть моїми головними напарниками в нашій спільній роботі.

– Коли ви станете до роботи і яким буде ваш штат?

– Хоча я вже є призначеним бізнес-омбудсменом, я ще маю створити відповідну структуру. Це не тільки штат - необхідно створити правила, за якими цей інститут працюватиме. Я маю намір одразу після свят приїхати в Україну і бути тут на постійній основі. Я маю намір зробити все можливе, щоб інститут бізнес-омбудсмена почав роботу якомога швидше.

– Грубо кажучи - коли бізнес може почати надсилати вам свої скарги і коли він може розраховувати на відповідь?

– Це буде одразу після того, як ми затвердимо регламент роботи омбудсмена. Паралельно ми працюємо над проектом профільного закону, який посилив би наші повноваження. Однак я впевнений, що ми почнемо приймати скарги вже в I кварталі 2015 року.

– Ще раз - яким буде ваш штат?

– Все залежить від бюджету проекту. Хочу підкреслити, що ці гроші будуть взяті не з держбюджету України. Їх надають країни-акціонери ЄБРР. За нинішнім бюджетом у нас працюватимуть 12 осіб. Це невелика організація, а отже, вкрай важливо, щоб кожен наш співробітник був висококваліфікованим фахівцем.

– Це будуть українські фахівці чи іноземці?

– В основному українці. Без їхнього знання реальної ситуації в Україні неможливо розраховувати на успіх. Можливо, кілька  чоловік в штаті будуть іноземці, але все одно більшість будуть українцями.

– Ви приймаєте українське громадянство, як інші експати?

– Ні, такої вимоги до моєї посади немає - її може зайняти іноземним громадянином.

– А ви вже можете назвати ім'я свого заступника?

– Станом на сьогодні - ні. Але ми вже почали пошук фахівців. Втім, процедура така, що спочатку ми повинні підготувати всі документи і зареєструвати організацію і лише потім наймати співробітників.

– Який статус матиме організація?

– Це буде NGO. Тобто ми будемо мати статус неприбуткової недержавної організації. Про свою роботу бізнес-омбудсмен звітуватиме перед виконавчою радою, куди входять представники ЄБРР, ОЕСР, Американської торгової палати, Європейської бізнес асоціації, Торгово-промислової палати України, Українського союзу промисловців і підприємців, Федерації роботодавців України, а також українського уряду.

– Чи є у вас вже перші рекомендації для українського уряду?

– Для початку я повинен провести глибші консультації з українським бізнесом.

Я маю намір відстоювати інтереси бізнесу, а тому мені необхідно чітко розуміти, які проблеми стоять перед ним і яка пріоритетність їх вирішення.

Звичайно, всі ці проблеми досить зрозумілі, але я не хотів би робити заяви заздалегідь.

Це лише здається, що з боку видніше. Тому насамперед потрібно почути, що хоче український бізнес.

– Виходячи з вашого досвіду єврокомісара, відповідального за боротьбу з корупцією, наскільки реально в осяжній перспективі домогтися успіху в цій сфері в Україні?

– Вважаю, що цілком реально. Необхідна лише політична воля боротися з корупцією і проводити реформи. Зараз в Україні обговорюється низка реформ у різних сферах. Успішна реалізація реформ за цими ключовими напрямками дозволить розраховувати на загальний успіх.

– Ви впевнені, що вона є?

– Наразі я не маю жодних підстав сумніватися в цьому. Як буде далі - подивимося, коли йтиме реалізація наших рекомендацій. Перший пакет таких рекомендацій і стане лакмусовим папером в оцінці цілей українського уряду. І ще один момент - я бачу, що люди в Україні чекають змін і чинять тиск на владу.

– Вас не турбує, що реалізація реформ почалася лише зараз, за півроку після зміни влади в країні?

– Звичайно, хотілося б, щоб реформи почалися набагато швидше. Однак зараз склалася ситуація, коли політичні лідери повинні демонструвати реальні кроки. Вони розуміють, що виданий їм кредит довіри не може бути нескінченним. Саме тому зараз настав момент не тільки для прийняття законів, але і для їхнього втілення в життя. Наскільки влада розуміє - подивимося, як проходитиме робота зі створення Антикорупційного бюро.

– За якими факторами ви оцінюватимете результати своєї роботи? Чи може бути таким чинником зростання України в рейтингу Doing Business?

– Наслідком такої роботи має стати прогрес України в різних рейтингах, у тому числі і в Doing Business або Transparency International. При цьому таке зростання стане наслідком роботи всього уряду, а не окремих чиновників.

Проте, що я хочу зазначити - рейтинги важливі, інвестори дивляться на них, коли приймають рішення про інвестування.

Моїм завданням є забезпечення прогресу в тих сферах, які є найбільш принциповими для бізнесу.

Навіть якщо вони не впливають на позицію України в різних рейтингах. Які б не були ці рейтинги, бізнес не прийде в країну, де неможливо працювати через корупцію.

– За який термін ви готові дати для себе оцінку, виконуються ваші рекомендації чи ні? І якщо не побачите їх виконання, коли ви готові прийняти рішення про звільнення з посади?

– У наших процедурах ми пропишемо терміни виконання рекомендацій. Цілком ймовірно, ми зіткнемося з відсутністю своєчасної реакції окремих відомств. Тоді наш наступний крок - публічна критика цих відомств. Подивимося, як це діятиме...

Однак я не ставлю собі за завдання подати у відставку, якщо, приміром, п'ять моїх рекомендацій не будуть впроваджені. Необхідно боротися і шукати шляхи для того, щоб добитися прийнятного результату.

Інтерв'ю взяв Юрій Панченко,

редактор "Європейської правди"

Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію.