«Швидкий старт ЗВТ утримує європейський бізнес від реінвестицій свого капіталу»

П'ятниця, 24 квітня 2015, 01:12 — , Європейська правда, Брюссель

Європейський бізнес довго не міг змиритися з обмеженнями, введеними ЄС у торгівлі з Росією. Деякий час саме бізнес вважався одним з основних лобістів дострокової відміни санкцій проти РФ.

Однак ці часи минули. Зараз бізнес з великим розумінням ставиться до санкцій і шукає нові ринки для роботи. Чи може Україна скористатися цим шансом? Які українські реформи європейський бізнес вважає першочерговими, прийняття яких відкриває двері для інвестицій в країну?

На ці питання ЄвроПравда попросила відповісти голову департаменту міжнародного співробітництва найбільшого бізнес-об'єднання Євросоюзу BUSINESSEUROPE Луїсу Сантос.

– Як виглядає інвестиційний клімат України в очах європейського бізнесу?

– Найголовніше, що ми хочемо побачити – просування реформ в Україні, насамперед у сфері законодавчого забезпечення права власності. Це дуже важливо, оскільки для європейського інвестора ключовим питанням є ясність і зрозумілість законодавчого поля.

Безумовно, ще один важливий момент – успіхи українського уряду у боротьбі з корупцією. Однак не менш важливим є наближення українського законодавства до європейського.

– Це досить тривалий процес. Чи є заходи, які здатні швидко змінити настрої інвесторів?

– Ця швидкість багато в чому залежатиме від активності української влади з популяризації в Європі проведених реформ. Багато людей в Європі просто не знають, що зараз відбувається в Україні.

Європейському бізнесу потрібно більше інформації про можливості інвестицій в Україну. Для цього необхідно, щоб ці можливості активно рекламувалися в ЄС.

Хороший приклад такого просування – відкриття представництв українських бізнес-асоціацій в Брюсселі.

– В українському уряді пропонують нову схему залучення інвестицій під гарантії країн ЄС для свого бізнесу. Чи буде така модель ефективною?

– Безумовно, такі гарантії виглядають дуже привабливо для бізнесу. Однак бізнес потребує дуже широкого спектра гарантій, зокрема, він повинен бути впевнений, що в будь-який момент його інвестиції можуть бути відкликані. Також необхідна гарантія захищеності цих вкладень.

– Що має зробити український уряд для цього? Є думка, що цим кроком може бути дозвіл інвесторам використовувати законодавство своїх країн.

– Не думаю, що такий механізм може бути ефективним. В країну можуть приходити інвестори з різних країн, законодавство яких може мати суттєві відмінності. Як їм вирішувати спори один з одним? А до цього треба додати міжнаціональні корпорації, а також іноземний бізнес, який вже працює в Україні. Як бачимо, така ідея виглядає привабливою, але на практиці навряд чи призведе до чогось, окрім хаосу.

Набагато простіше спрямувати всі зусилля на адаптацію українського законодавства до європейського. Просування України на цьому шляху не буде непоміченим інвесторами.

– І ще одне питання про гарантії країн ЄС для свого бізнесу. Як ви вважаєте, європейські країни готові надати такі гарантії, як це пропонує Україна?

– Це можливо, але для початку Україні варто активніше використовувати механізми двосторонніх договорів про захист інвестицій, які підписані з багатьма країнами Європейського союзу. Ці договори містять низку гарантій для інвесторів, а тому ці можливості мають бути використані в першу чергу.

– Економічні відносини ЄС і Росії погіршуються. Чи готовий європейський бізнес до подальшого погіршення своїх відносин з РФ?

– Безумовно, це дуже непроста ситуація. В цьому аспекті європейський бізнес вже визначився зі своєю позицією.

Ми з розумінням ставимося до санкцій, запроваджених ЄС на адресу Росії доти, доки цього вимагатиме політична ситуація. Відповідно, поки ці санкції діятимуть і будуть виправданими, ми не будемо виступати проти них.

При цьому ми сподіваємося, що Росія почне виконувати взяті зобов'язання, і в майбутньому ми зможемо нормалізувати наші відносини.

Також хочу зазначити, що одним з елементів цієї нормалізації, крім політичних змін, стає запуск повноцінної зони вільної торгівлі ЄС та України. Ми дуже розраховуємо на початок дії ЗВТ, сподіваємося, що це відбудеться, як і було домовлено, на початку наступного року. Саме тому швидкий старт ЗВТ утримує європейський бізнес від реінвестицій свого капіталу з України. Незважаючи на всі складнощі, цього досі не сталося.

– Що зміниться для європейського бізнесу від початку дії ЗВТ з Україною?

– Це означає відсутність перешкод як для експорту, так і для імпорту. Це буде стимулом для торгівлі, але одночасно стане стимулом для інвестицій.

Хочу зазначити, що чинний режим автономних преференцій для українського імпорту не стимулює прихід європейських інвестицій в Україну.

– У чому ви бачите стимул для експорту?

– Україна і зараз цікава для інвестування, але для цього інвестор має завезти в країну багато обладнання. Своєрідний парадокс – для того, щоб експортувати, нам спочатку потрібно імпортувати.

З урахуванням чинних митних ставок це досить недешево, особливо коли бізнес очікує, що вже незабаром ці збори будуть скасовані. Як наслідок – ніхто не хоче переплачувати. Саме тому старт дії ЗВТ стане сигналом і для європейських інвесторів.

Інтерв'ю взяв Юрій Панченко,

редактор "Європейської правди"

Інтерв'ю взято під час урочистого відкриття представництва Українського союзу промисловців і підприємців у Брюсселі

Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію.