МЗС вважає можливим підписання угоди про асоціацію раніше запланованого строку

Четвер, 29 травня 2014, 12:46

Міністерство закордонних справ України планує провести консультації з європейською стороною про можливість завершення процесу підписання угоди про асоціацію між Україною та ЄС до 27 червня. Про це повідомив в.о. глави відомства Андрій Дещиця.

"Нам треба провести консультації з ЄС щодо того, наскільки швидше ми цей документ можемо підписати", - сказав Дещиця на прес-конференції в четвер у Києві.

Він пояснив, що раніше планувалося підписати другу частину угоди про асоціацію 27 червня, одночасно з підписанням у Грузії та Молдови.

"Як ви знаєте, новообраний президент Порошенко висловив бажання підписати цей документ швидше", - нагадав в.о. глави МЗС.

Як повідомлялося раніше, видання The Wall Street Journal надало інформацію, що нібито Порошенко у розмові з головою Європейської Ради Германом ван Ромпеєм попросив європейську сторону відкласти на деякий час підписання Угоди. Джерелами Wall Street Journal стали європейські високопосадовці.

Співрозмовники ЄвроПравди в дипломатичному корпусі підтверджують, що така розмова мала місце. Водночас, сам Порошенко пізніше заявив про свою готовність до швидкого підписання угоди, спростувавши таким чином інформацію про відтермінування.

Нагадаємо, 21 березня під час саміту у Брюсселі лідери ЄС і прем'єр-міністр України Арсеній Яценюк підписали політичну частину Угоди про асоціацію.

У документі наголошується на повазі до демократичних цінностей і прав людини, на дотриманні принципів вільної ринкової економіки, співпраці у зовнішній політиці та у правовій сфері. Політична частина передбачає скасування віз для українців для в'їзду до ЄС, якщо будуть виконані певні правові, організаційні та політичні передумови.

20 березня про готовність України підписати економічну частину Угоди після президентських виборів заявив прем'єр-міністр України Арсеній Яценюк.

Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію.