Україна хоче збільшити квоти агроекспорту в ЄС

Вівторок, 10 червня 2014, 13:23

Міністерство аграрної політики і продовольства України має намір домагатися від Європейського союзу збільшення обсягів тарифних квот по сільськогосподарській продукції. Про це у вівторок 10 червня на прес-конференції повідомив заступник міністра АПК Андрій Дикун.

Як відомо у 2014 році в ЄС очікують значного зросту виробництва деяких видів сільгосппродукції, зокрема - зернових. Через це обсяг безмитного імпорту української пшениці може бути значно знижений - навіть попри те, що Україна саме зараз підписує з ЄС угоді про ассоціацію.

Наразі ми експортуємо до ЄС до 8 млн тон пшениці щорічно, але після підписання Угоді ЄС має право зменшити цей обсяг до 1 млн тон.

В міністерстві не повідомляють, чи буде квота на пшеницю предметом переговорів.

Заступник міністра не назвав повного списку позицій, за якими планується почати переговори. За його словами, перегляд будет стосуватися лише деяких позицій, по яких нинішні квоти найбільш мізерні. "Ці квоти, якщо про них говорити, вони відверто смішні, по меду - 5 тис. тонн, цукру - 20 тис. тонн, ячмінної крупі, борошну - 6 тис. тонн, крохмалу - 10 тис. тонн. Це питання ми піднімаємо і будемо піднімати", - заявив чиновник. За його словами, з боку європейських партнерів є розуміння питання в цьому напрямку і готовність обговорювати питання щодо збільшення квот.

Нагадаємо, раніше про необхідність домагатися збільшення українських квот заявила Асоціація "Союз птахівників України". На думку представників асоціації, збільшення лише європейських квот дозволить компенсувати втрати українських виробників з-за поступового закриття російського ринку.

На думку гендиректора Ассоціація "Український клуб аграрного бізнесу" Володимира Лапи, саме м'ясо птиці стане ключевим пунктом переговорів про перегляд квот. "Насьогодні це найболючіше питання. Наша квота в ЕС складае 36 тис тон на рік, тоді как птахівники за пару років готові збільшити свой єкспорт в ЄС як мінімум до 100 тис тон. Саме тому українаька позиція -- домагатися повної відміни квот на цю продукцию",-- пояснив він.

Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію.