Литва оштрафувала "Газпром" на 35,7 млн євро

Вівторок, 10 червня 2014, 14:43

Антимонопольний комітет Литви прийняв рішення оштрафувати "Газпром" на 123,1 млн літів (35,7 млн євро), йдеться в повідомленні відомства передає Інтерфакс.
Штраф пов'язаний з розслідуванням, яке антимонопольне відомство почало в липні 2012 року, з приводу намірів Lietuvos energijos gamyba укласти угоду з газовим концерном.

В результаті розслідування експерти Ради з конкуренції з'ясували, що відмова "Газпрому" вести переговори з Lietuvos energijos gamyba з приводу договору про обмін природним газом на 2013-2015 роки створив перешкоди для придбання компанією газу в іншого постачальника.

"Це могло зумовити негативні наслідки для литовських споживачів електро і теплоенергії, оскільки через більш дорогого газу "Газпрому" могли рости і ціни на електроенергію і теплоенергію, що поставляються компанією Lietuvos energijos gamyba", - йдеться в повідомленні ради.

Рада з конкуренції у 2004 році дозволив "Газпрому" придбати 34% акцій литовської газової компанії Lietuvos dujos з умовою, що концерн не буде перешкоджати литовським споживачам купувати газ у інших постачальників.

У лютому 2012 року було заявлено, що Lietuvos energija (зараз - Lietuvos energijos gamyba) знайшла можливість придбати газ на більш сприятливих умовах в Західній Європі і звернулася до компанії "Газпром експорт", попросивши надати можливість для обміну газом.

Якби угода була реалізована, то частина газу, який "Газпром експорт" постачає до Польщі через Білорусь, була б спрямована Lietuvos energija, а утворилась нестача газу "Газпрому" в Польщі була б покрита за рахунок обсягів газу, придбаних Lietuvos energija.

На думку литовської сторони, подібна операція дозволила б знизити витрати на газ для литовської компанії, що відповідно призвело б до коригування цін на електроенергію для споживачів.

В кінці 2011 року Lietuvos energija провела аналіз можливостей альтернативних поставок газу з ринків у Західній Європі та Скандинавії і виявила потенційних іноземних постачальників, у яких вона могла б придбати газ. Компанії вдалося знайти постачальника, який запропонував продавати газ з 2013 року.

За повідомленням Lietuvos energija, умови, які пропонував цей постачальник, були більш сприятливими, а потенційним найближчим місцем постачання газу була б польсько-німецька межа.

Як повідомлялося раніше, Єврокомісія в даний час завершує розслідування з приводу можливого завищення "Газпромом" цін на газ при поставках до Литви і інші країни Східної Європи. Крім того, на розгляді Стокгольмського арбітражу знаходиться позов уряду Литви проти російського газового концерну на суму близько 4,5 млрд літів.

Нагадаємо, що у травні "Газпром" знизив більш ніж на 20% ціну на газ для литовської компанії Lietuvos dujos, що займає близько 40% газового ринку Литви.

Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію.